Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ABN Amro's stroppenpotstrop

ABN Amro's stroppenpotstrop

Hoeveel koopkansen hebben we wel niet gehad in ABN Amro?! Ik zit even een beetje met de grafiek te spelen - de bank kwam in november 2015 terug naar de beurs - en ondanks de uitstekende performance sindsdien, waren er de nodige bange momentjes.

Dit had ik niet verwacht. Of ik ben het vergeten. Met name in het eerste halfjaar dat de bank stond genoteerd waren uitslagen van 5 à 7% heel gewoon - al dan niet plus of min - en in juni 2016 waren er zelfs twee daagjes op rij met -10% en -12% (Brexit). Kortom, die zeperd nu is niet zo ongewoon.


Ondanks her en der scherpe haaientanden in de grafiek leverde het aandeel bruto toch zo'n 60% op sinds de beursgang. Het trackrecord is natuurlijk veel te kort voor conclusies, maar het fonds heeft het goed gedaan. Punt.


Nog eentje dan: de winst van de groengele krijtstrepen stijgt sneller dan die van de witte sokkenbrigade, maar ook dit allemaal nog erg pril en prematuur. Ziezo, dat waren de plaatjes. Nu  moet ik echt gaan tikken.


Stroppenpotmomentje

Kortom, het gaat lekker met de bank... dus is dit een goed moment om even een bescheiden lijkje uit de kas te trekken, meende de bank? Al jaren is het verhaal op de vloer dat ABN Amro veel meer exposure heeft naar de olie- en offshore-industrie dan bijvoorbeeld ING. Vandaag weten we dat zeker.

Nota bene, terwijl veel naar adem happende oliewaarden eindelijk aantrekkende orderboeken rapporteren en licht aan het einde van de tunnel zien, propt ABN Amro juist voor deze sector haar stroppenpot vol. We zagen het ook bij ING, maar dan andersom. Dit potje kan een kwartaal maken of breken.

Blijkbaar vond ABN Amro het nu de tijd rijp? Sinds het gedonder met de vertrokken hoofdcommissaris - laat ik haar zo maar noemen, kunnen ze nog even gniffelen aan de Gustav Mahlerlaan - Olga Zoutendijk is het lekker stil en rustig aan de Zuidas, draait de bank goed en gaan met die stroppenpotbanaan dus.

Het moet toch een keer. Dat de tent operationeel goed draait was het eerste dat mijn collega Martin opviel vanochtend. Hier zit geen woord Spaans tussen:

ABN Amro heeft een sterk kwartaal achter de rug. Hoewel de bank onderaan de streep een lichte winstdaling moest melden, is de operationele gang van zaken uitstekend. 

Ja maar ja maar ja maar...

Verder zijn de kosten onder controle en zijn de kapitaalratio's in orde, hoewel ze iets lager uitpakken. De reden dat het aandeel een tik op zijn neus krijgt, is denk ik dat ABN nog geen duidelijkheid verschaft over haar toekomstige dividend- een aandeleninkoopbeleid. Die stroppenpot is eenmalig, dit is blijvend. Vandaar.

Wellicht voor het einde van het jaar meer nieuws van de bank hierover. Proef ik hier irritatie over bij de analisten? Gaat best lekker, maar even doorpakken beste bank, lees ik tenminste tussen de regels door. Intussen hoeft u zeker niet op een houtje te bijten, want het fonds doet nu 5,5% dividendrendement.

Of oppakken. ABN Amro is toch in de reclame vandaag. U koopt in ieder geval een degelijke bank die even levertraan moet slikken, maar er op papier goed voorstaat. Veel beter vindt u ze niet in het eurogebied en er zit ook nog wat fantasie in met fintech en mogelijke aandeelhoudersverwennerij. 

Ja maar ja maar ja maar, wat nou als er weer een financiële crisis komt, vraagt u. Maakt u zich daar maar geen zorgen over. Die komt namelijk zeker weer. Zekerheidje. De vuistregel is één per generatie. Vraag is alleen wanneer, waar en wie. Veel hé? Klik maar op de grafiek en speel er maar even.

Wen er dus maar aan. Daarom zijn banken ook zo goedkoop als u bijvoorbeeld naar koerswinstverhouding (onbruikbaar) kijkt en is het dividendrendement hoog. Dat is de vergoeding voor uw risico, want dat is dubbelop bij een bank. Zowel op de instelling zelf als op haar lenende klanten loopt u risico.  

Het is alleen niet zo dat bij iedere crisis alle banken omvallen. Bruut en ongenuanceerd geredeneerd overkwam het ABN en ING alleen de laatste keer.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Bart Meerdink 14 mei 2018 18:37
    ABN AMRO is overwegend een (Nederlandse) hypotheekbank, en de sterk stijgende huizenprijzen in combinatie met de lage rente en daarmee veel belangstelling voor lange looptijden doen het risico toch wel wat toenemen. Wie weet hoe de huizenmarkt over 10 of 20 jaar is en wat de rente op termijn doet. Vandaar dat de bank de nieuwe hypotheek-productie wat afknijpt, verstandig lijkt me. Dat betekent wel dat daar niet veel groei uit zal komen.

    De waardering is zeker aantrekkelijk, en het dividend is als je het goed rekent zelfs meer dan 6% (€1,45/0,06=€24,17 en de koers is €24,77 maar daar zit de €0,80 dividend per 31-05 al vrijwel in).

    Er waren trouwens ook €71m aan eenmalige meevallers, op een kwartaalwinst van €595m. Daar staat tegenover dat de hoge voorzieningen voor slechte leningen door de recente stijging van de olieprijs deels waarschijnlijk onnodig gaan blijken.

    Al met al, een aantrekkelijk dividend-aandeel maar geen groei aandeel. Misschien even wachten tot de NL staat weer een plukje naar de markt brengt voor nog een extra koersdip.
  2. Bonost 14 mei 2018 19:32
    Ik begrijp niet goed waar de opmerking op slaat. Uiteindelijk schrijft AJK juist dat deze bank een goede belegging is die je vandaag met een korting kan kopen. ING is op dit moment gewoon niet zo aantrekkelijk of willen jullie beweren dat ING het de afgelopen tijd zo ontzettend goed heeft gedaan. De markt spreekt wat dat betreft toch duidelijke taal en daar heeft IEX geen moer over te vertellen. Ze zouden wel willen dat ze zoveel invloed konden uitoefenen.
  3. forum rang 5 theo1 15 mei 2018 10:34
    Ja maar ja maar ja maar, wat nou als er weer een financiële crisis komt, vraagt u. Maakt u zich daar maar geen zorgen over. Die komt namelijk zeker weer. Zekerheidje. De vuistregel is één per generatie.

    Ik heb er al twee gehad, dus dan zijn we statistisch veilig de komende 30 jaar. En dan tel ik incidentjes als de pesocrisis, de roebelcrisis, de sambacrisis, de vogelgriep en dat fiasco met die nobelprijswinnaars van de LTCM (het slimme geld weet je wel) maar niet mee.
  4. [verwijderd] 15 mei 2018 12:58
    quote:

    theo1 schreef op 15 mei 2018 10:34:

    Ja maar ja maar ja maar, wat nou als er weer een financiële crisis komt, vraagt u. Maakt u zich daar maar geen zorgen over. Die komt namelijk zeker weer. Zekerheidje. De vuistregel is één per generatie.

    Ik heb er al twee gehad, dus dan zijn we statistisch veilig de komende 30 jaar. En dan tel ik incidentjes als de pesocrisis, de roebelcrisis, de sambacrisis, de vogelgriep en dat fiasco met die nobelprijswinnaars van de LTCM (het slimme geld weet je wel) maar niet mee.
    Ieder moment kan de grootste financiële crisis ooit beginnen. Staatsschulden zijn onhoudbaar, ook in belangrijkste economie Amerika. Kan over een uur beginnen, over een jaar, een paar jaar. Waar zijn die overheden mee bezig geweest om die schulden zo te laten oplopen..
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links