Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dit zijn de vijf beste ETF's van 2016

Gouden Stier voor Beste ETF 2016

Ook dit jaar mochten we rekenen op de hulp van AF Advisors bij het selecteren van de beste vijf ETF’s van 2016. Slechts één wint een Gouden Stier en mag zich een jaar lang beste ETF noemen. Welke ETF's maken kans en waar heeft AF Advisors vooral op gelet?

“Het vergelijken van prestaties van ETF’s is niet gemakkelijk”, benadrukt AF Advisors. “In Nederland zijn er 931 ETF’s geregistreerd, maar via verschillende beurzen zijn er nog meer beschikbaar. Ze hebben een verschillend universum en een verschillend beleggingsbeleid. Toch hebben we ETF’s met uiteenlopende karakteristieken met elkaar vergeleken.”

Er is onder andere gelet op kosten, liquiditeit, transparantie en informatievoorziening (denk aan: wordt er informatie gegeven over het absolute en relatieve risico en is de factsheet beschikbaar in het Nederlands?). Zo waren er punten te verdienen door een goede informatievoorziening op het gebied van de replicatiemethodiek, de gehanteerde index, de kosten, het risico en het rendement. 

Rendement en kosten

Daarnaast is gekeken naar het rendement van de ETF. Zo werd minimaal het rendement van de index die wordt gevolgd, minus de kosten van de ETF verwacht. Ook werden er punten vergeven voor een relatief lage lopende kostenfactor en een lage druk van de dividendbelasting. 

Al met al zijn volgens AF Advisors de ETF’s die er met een nominatie vandoor gaan, de ETF’s die het best de concurrentie aangaan met actieve beleggingsfondsen en het best scoren ten opzichte van andere ETF’s. 

Deze vijf ETF's zijn na het selectieproces nog in de race voor een Gouden Stier:

    • iShares Core MSCI World ETF
    • iShares Core S&P 500 ETF
    • SPDR S&P 500 ETF
    • SPDR S&P US Dividend Aristocats ETF
    • Vanguard S&P 500 ETF
       

Klik hier voor een overzicht van de genomineerden


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links