Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Heeft Arcadis Damrakitis?

Heeft Arcadis Damrakitis?

In Hongkong en Taiwan vriezen de Chinezen voor het eerst in zestig jaar uit hun vel, als ik de beelden vooorbij zie komen. De Noordpool heeft met een heuse snow-blitz Noord-Oost Amerika geannexeerd en hier in Amsterdam zaten we vanmiddag in het zonnetje buiten te lunchen. Zo in onze jasjes. zelfs. Lente! Eigenlijk is dat één dik langetermijnkoopadvies voor Arcadis.

De waan van de dag is evenwel anders. Winstwaarschuwing dus vanochtend en ondanks de rustige beurs vandaag gaat het aandeel volkomen nat. U ziet de koers van het bord afdruipen. Het is er even te veel aan voor beleggers. Arcadis heeft gewoon te veel akkefietjes de laatste tijd en het vertrouwen gaat nu definitief (?!) overboord.

Eigenlijk is het wel een tikje ironisch. Arcadis profileert zich nadrukkelijk - kijk bijvoorbeeld maar op de site - met duurzaamheid. Toch is het mede de malaise in de olie-industrie die haar resultaten raakt. U kunt het ook uitleggen als een vooruitziende blik van de onderneming, dat deze tak van sport niet de toekomst heeft.

Te veel akkefietjes? Ja! Het begon in oktober pas echt met de slecht ontvangen KW3-cijfers. Omzet en prognones vielen tegen en boem: -9%. En sindsdien valt alles tegen en gaat alles verkeerd, lijkt het wel. Met als voorlopig dieptepunt in december dat Braziliaanse onderzoek naar mogelijke malversaties: -10% toen.

Wat moet ik schrijven? Ik zit nu al een uur tegen allerlei mogelijk bedrijfsdata in Reuters aan te kijken, maar die is nog niet bijgewerkt op de nieuwe cijfers. Ik kan er niks mee en gooi ze gewoon overboord, schuif mijn stoel achteruit en schrijf gewoon uit het blote hoofd. Want Arcadis zal toch niet het volgende mooie bedrijf zijn dát?

Het zal mij niet verbazen dat deze vraag ook door uw hoofd spookt. En dat zelfs u als aandeelhouder naar de verkoopknoop doet grijpen, want de koersreactie lijkt zo op het eerste gezicht wel erg overdreven: -18% nu op niet +20%, maar +10% winststijging dit jaar. Ja, winststijging. Dit riekt zo eerder naar wantrouwen dan rekenwerk.

Vooruit, even snel toch nog de sigarendoos. De exacte koerswinstverhouding is afwachten nu, maar in Reuters lees ik een verwacht cijfer van 9 (!) af. Of die verwachte 0,65 euro dividend er dit jaar komt is nu afwachten, maar op basis van die 0,60 euro van vorig jaar doet Arcadis nu, op de huidige 15 euro, een keurige 4% dividendrendement.

Maar ja, in de afgelopen jaren zaten we ook zulke sommen te maken over SBM Offshore. Fagron en Macintosh van mijn part. Wat dacht u van Imtech? Zo kan ik nog even doorgaan en anders u wel. Het is de Damrakitis van deze eeuw in Amsterdam: als er eenmaal iets aan de hand is met een bedrijf, blijven de lijken uit de kast rollen.

Ik kan nu van de daken schreeuwen dat u lekker stoer contrair moet gaan aan Arcadis. Desnoods nog even een dagje wachten. Want het zit er dik in dat de analisten dan met neerwaartse bijstellingen en downgrades komen, waardooor de koers nog een dag flink gaat achterblijven bij de AEX of AMX, zo u wilt.

Laat ik het maar niet doen, hoewel het een mooi koopmoment kan zijn, als dit de laatste aflevering van de Arcadis-Slecht-Nieuws-Show was. Als ik de grafiek zie kan ik mij voorstellen dat u eieren voor u geld kiest. Koers gehalveerd vanaf de top, alle fraaie winsten van de laatste jaren verdampt en oude steun in zicht.

En wellicht wéér een aandeel dat aan Damrakitis lijdt.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 januari 2016 15:46
    Qua cijfers is Arcadis hartstikke mooi. Het is de presentatie van die cijfers, waar hem het probleem in schuilt.

    Bij H1 cijfers was doel voor 2015

    "Arcadis expects 2015 revenues to grow by about 30% and anticipates net income from operations to increase by approximately 20%"

    Bij Q3 cijfers

    ""Arcadis expects 2015 revenues to grow by about 30% and anticipates net income from operations to increase by approximately 20%, supported by the planned disposal of non-core energy assets."

    Verkoop onderdelen wordt opeens onderdeel van winstgroei!!!

    Bij presentatie H1 cijfers 2015 kwam de volgende sheet met strategische doelen voorbij.

    valueandopportunity.files.wordpress.c...

    door de groene v-tjes lijkt het alsof alles keurig gaat, maar eigenlijk halen ze geen 1 doel. (wel inorganische groei > 5%, maar dat is een idioot doel als je zo'n grote overname gedaan hebt).

    Het bestuur probeert de belegger in het ootje te nemen. Pas als ze dit adresseren, zou ik weer overwegen om Arcadis te kopen.

    Groet,
    Bolo
  2. [verwijderd] 25 januari 2016 15:49
    Hard up, hard down. Ze zijn nu gecorrigeerd voor de gebakken lucht, en mogen wat mij betreft weer een 'normaal' beursfonds zijn. Echter, als de onderzoekers eenmaal gaan graven, komt er bij elke onderneming wel wat bovendrijven... Zodra de komkommertijd aanbreekt (en er over elk kuchje geklaagd wordt) stap ik weer in.
  3. [verwijderd] 25 januari 2016 16:04
    Niet vergeten:

    AMSTERDAM (AFN) 06/01/2016 - Arcadis gaat in de komende zes maanden een miljoen eigen aandelen inkopen, om verplichtingen van onder meer aandelenplannen te dekken. Dat maakte het advies- en ingenieursbedrijf donderdag bekend.
    Arcadis betaalt voor de aandelen de slotkoers op elk van de vijf beursdagen voorafgaand aan de datum van inkoop, vermeerderd met 10 procent.
  4. [verwijderd] 25 januari 2016 21:56
    quote:

    tapas schreef op 25 januari 2016 20:14:

    weer een pareltje van Geert Schaaj door het putje aanbevolen nog vorige week voor een rit naar 32.00
    nu een rit naar beneden

    Ben nog niet vergeten de aanbeveling van Ordina overname kandidaat

    Moet verbannen worden van Harrie Mens programma
    Nu je het zegt idd.....Ordina was ook zo'n "pareltje" van hem.
    Hoor je hem er nog wel eens over bij Mens?

    Eind 2014 tipte hij Arcelor voor het jaar 2015....
    Hoor je hem daar nog wel eens over bij Mens?

    Nu dus Arcadis,............horen we nooit meer wat over bij Mens.

  5. forum rang 6 keffertje 26 januari 2016 00:11
    quote:

    Bullebak schreef op 25 januari 2016 21:56:

    [...]

    Nu je het zegt idd.....Ordina was ook zo'n "pareltje" van hem.
    Hoor je hem er nog wel eens over bij Mens?

    Eind 2014 tipte hij Arcelor voor het jaar 2015....
    Hoor je hem daar nog wel eens over bij Mens?

    Nu dus Arcadis,............horen we nooit meer wat over bij Mens.

    Vergeet macintosh niet begin vorig jaar...
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links