Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een ei hoort er toch bij

Vogelgriep kans voor Amerikaanse eierproducenten

De vogelgriep heeft de Verenigde Staten flink getroffen. De uitbraak begon in Canada en werd in december voor het eerst in de Verenigde Staten gezien. Hierna verspreidde de vogelgriep zich razendsnel door het land en raakte de eierenproducenten hard.

In totaal heeft de vogelgriep er inmiddels voor gezorgd dat bijna 40 miljoen vogels het loodje moesten leggen. De staat waarin de grootste hoeveelheid eieren wordt geproduceerd, Iowa, heeft ruim 40% van zijn legkippen verloren.

In totaal heeft de Verenigde Staten grofweg 10% van al zijn legkippen verloren aan de vogelgriep. Hierdoor is de FDA momenteel bezig om honderden miljoenen dollars te reserveren om getroffen boeren te vergoeden.

Dubbele prijzen

Het gevolg van de vogelgriep is een krimp van het aanbod, waardoor er een tekort is ontstaan en de prijzen omhoog zijn geschoten. Sommige eiersoorten zijn zelfs verdubbeld in prijs.

Cal-Maine Foods is de grootste eierenproducent in de Verenigde Staten en het ziet ernaar uit dat dit bedrijf het flink kan gaan profiteren van het tekort aan eieren. De vogelgriep eist momenteel naemlijk vooral slachtoffers op in gebieden waar Cal-Maine juist niet actief is.

De vogelgriep heeft vooral het Midwesten van het land getroffen, terwijl Cal-Maine zijn eieren produceert in Texas, Florida en het zuidoosten van het land. De kippen van Cal-Maine zijn dus niet getroffen door de vogelgriep, waardoor het bedrijf dus geen vermindering ziet van de eierproductie.

Longkandidaten

Cal-Maine krijgt hierdoor dus veel meer geld voor dezelfde hoeveelheid eieren die het produceert. Dit zorgt voor flink hogere marges en waarschijnlijk ook een flink hogere koers van het aandeel.

Er wordt verwacht dat het effect van de vogelgriep nog een lange tijd voelbaar zal zijn; experts verwachten zeker nog anderhalf jaar. Er zijn meerdere bedrijven in deze sector die goede kandidaten zijn voor een longpositie in de toekomst, wanneer de markt weer begint te stabiliseren:

  • Cal-Maine Foods
  • Pilgrim's Pride
  • Sanderson Farms
  • Tyson Foods

Er zal zeker wat tijd overheen gaan, maar geduld is een schone zaak. Ik volg deze aandelen nauwlettend. Op het moment dat er zich hier een mooie kans voordoet, ben ik er als de kippen bij!

Duijvestijn heeft middels callopties positie in Pilgrim's Pride.


Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar en expert op het gebied van handel in hefboomproducten, zoals speeders, sprinters en turbo's. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De handelssignalen van Duijvestijn kunnen op elk moment veranderen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Selwyn Duijvestijn

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5. Hij beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Op Marktgevoel.nl kunt u zich inschrijven voor zijn gratis nieuwsbrief vol opgemerkte kansen en valkuilen in verschillende markten.

Meer over Selwyn Duijvestijn

Recente artikelen van Selwyn Duijvestijn

  1. jan '16 Mijn vier grootste fouten 32
  2. nov '15 Liever Barrick Gold, dan goud 11
  3. nov '15 Monsterlijke sterk 1

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 haas 12 juni 2015 20:39
    quote:

    haas schreef op 1 juni 2015 18:51:

    mss dat Maxima vandaag nog aandacht heeft gevraagd voor de eier-export van NE ?:)
    Houten – Het exportcertificaat voor de export van Nederlandse eiproducten naar de Verenigde Staten is goedgekeurd
    idem: duitsland frankrijk,spanje, argentinie,portugal en chili(iedereen helpt de amerikanen:)
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links