Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Griekenlandblogje op IEX?

Griekenlandblogje op IEX?

 

Net schud ik ruw wakker uit mijn middagdutje. Voor de draad er mee, wie was dit? :-)

 

 

Er is weer Grieks nieuws geloof ik, maar zien we dit bericht niet al sinds 2008 dagelijks in alle mogelijk varianten, smaken en kleuren voorbij komen?

 

 

De beurzen verwerken ook lokale verkiezingsuitslagen in Spanje en  presidentsverkiezingen in Polen gisteren. Grote gemene deler in de uitslagen: Wij hebben recht op gratis geld. Mijn woorden, denk er het uwe van. Beter is het om te kijken wat de beurzen en markten er van vinden.

Even heel snel en uiteraard mag ik niet-EU-land Polen niet één op één vergelijken met die andere drie, maar vooruit. Het valt allemaal wel mee.

Spanje:

  • Ibex 35: -2,3%
  • Tienjaars rente: 1,77% (+0,1 basispunt)

Polen:

  • WIG Total Return Index: -1,7%
  • Tienjaars rente: 2,88% (+6,0)

Griekenland:

  • Athens Composite Index: -3,7%
  • Tienjaars rente: 11,05% (-1,2)

Benchmark:

  • Eurostoxx 50: -0,1%
  • Tienjaars rente (Duitse Bund): 0,60% (-0,2)

Faalstaat

Tja, al dat Griekse gedoe: what's new? Het moderne Griekenland is vanaf 1821 onstaan uit een opstand tegen de Turken en ging in 1826 al voor het eerst failliet. Nota bene, het land bestaat pas officieel sinds 1829 :-) Gepikt van Investopedia:

Greece has defaulted on its external sovereign debt obligations at least five previous times in the modern era (1826, 1843, 1860, 1894 and 1932). The first episode occurred in the early days of that country's war of independence

The last default was during the Great Depression in the early 1930s. The combined length of period under which Greece was in default during the modern era totaled 90 years, or approximately 50% of the total period that the country has been independent.

In die andere 50% van de tijd was het land in oorlog (vooral tegen de Turken) of burgeroorlog. Met name de Nazi's hebben gruwelijk huisgehouden in Griekenland - 500.00 doden op een bevolking van 9 miljoen - en dat verklaart de rancune van het land ten aanzien van Duitsland.

Verder heeft Martien van Winden van Hoofbosch Vermogensbeheer, die van die wereldberoemde, eeuwenlange grafieken van onze aandelen en rente, leuke historische verklaringen waarom het de Grieken maar niet lukt om een efficiënte staat en publieke sector in te richten:

 

 

Orakel van Delphi

Kortom, verwacht niet te veel van de Grieken :-) Aan de andere kant: so what? Zeker al lange termijnbelegger moet u zich afvragen wat het Griekse geknoei en de uitstel- en vooruitschuifpolitiek van EU en IMF nou feitelijk voor de business betekent van bedrijven en ondernemingen.

Volgens mij verkoopt Unilever er geen Raketje minder en Shell geen vaatje minder olie om en ga zo maar door. Dat u daar even aan denkt, mochten de koersen een beuk krijgen, omdat de Griekse crisis weer eens escaleeert, het tot een Grexit komt of de schuld wordt weggestreept.

Of gaat deze nieuwe creditcard wonderen verrichten? Als er toevallig iemand van u in de ruïnes van Delphi rondstuitert, vraag het plaastelijke orakel even. Dank.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 mei 2015 16:43
    die Grieken gaan uit de euro, wat ik je brom. Geen probleem, want de meeste leningen zitten bij de europese overheden en de ECB. Enige reden dat politici het nu nog tegen houden is dat zij niet degene willen zijn die aan het volk moeten uitleggen dat we t geld niet terug krijgen.

    conclusie: volgende zomer allemaal goedkoop naar kreta
  2. Sloeki 25 mei 2015 16:59
    @AREND JAN

    Arend zou je ons iets kunnen uitleggen. Dus als ik het goed begrepen heb:

    - Griekenland kan zijn verplichting aan IMF/ECB niet afbetalen.

    Hiervoor hebben zij steun nodig van IMF/EBC/EU

    Dus ze lenen (nog meer) geld van IMF/ECB om diezelfde schuld af te betalen? Dus nog meer schuld aangaan om (oude)schuld af te betalen? Wat ik dus niet snap, zijn die "steunpaketten" van IMF/ECB nu gratis?

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links