Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Correctie?

Zijn de correcties in de meeste Europese aandelenindices daadwerkelijk voorbij of was dit een laatste opwaartse opleving in het zeerkortetermijnbeeld voor de vorming van een lagere top ten opzichte van de eerdere toppen?

Ik ga er nu vanuit dat dit nog een laatste uptick in het zeerkortetermijnbeeld is voordat er weer een neerwaartse beweging start. Wel zijn er in het kortetermijnbeeld verbeteringen opgetreden, maar die moeten in de komende dagen nog wel worden bevestigd.

In de meeste aandelenindices in Europa hebben in de afgelopen anderhalve maand correcties plaatsgevonden van tussen de 8% en 11%. Hiermee is ruimschoots voldaan aan mijn verwachting van een normale correctie.

Toch zijn de afgegeven doelen nog niet behaald en de kans dat dit nog wel gebeurt, acht ik mogelijk als ik kijk naar de intermarketindicatoren, de daar voorafgaande zeer forse opgaande bewegingen en de verschillende toppatronen die in ontwikkeling zijn.

Toppatronen

In de eerste maanden van dit jaar stegen veel indices rond de 25% en dergelijke krachtige opgaande bewegingen zonder correctieve tegenreacties zagen we voor het laatst in 2009. Inmiddels was de afstand tot aan het 200-daags gemiddelde ook opgelopen tot niveaus die we al jarenlang niet meer hadden gezien.

Mijn langetermijnvisie is al sinds 2009 opwaarts gericht en ook voor dit jaar gaf ik een verder vervolg van de bullmarkt aan voor de aandelenmarkten. Wel werd mijn jaardoel al vroeg behaald (495).

Met de doorbraak van de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek in februari heb ik dit jaardoel voor 2015 verder opgehoogd naar de dubbele top uit 2007 van 564 punten.

Een dergelijke opwaartse beweging gaat echter altijd gepaard met tegenreacties, correcties. Deze zijn nodig om de contouren van de stijgende trend te bepalen.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Liggende ruit

Op de daggrafiek brak de AEX met een krachtige candlestick door de zone 494,70 tot 495,20. Hier lagen de toppen van de afgelopen anderhalve week en het 50-daags gemiddelde. Toch kan er nog steeds sprake zijn van de vorming van een lagere top.

Ik gaf de afgelopen dagen al aan dat hierboven een verdere herstelbeweging mogelijk was naar de zone 499 tot 501 en ik mijn shortopinie voor de korte termijn daarmee niet zou wijzigen.

Nog steeds is er sprake van de vorming van een potentieel diamantpatroon (een liggende ruit) sinds maart en ook zou dit de tweede schouder van een groot hoofd-schouderpatroon kunnen worden.

Let op de bodemlijn

Met de huidige opleving die ik eigenlijk niet had verwacht, moeten we in de komende dagen dan ook zeer alert zijn op de vorming van toppatronen voor de vorming van een lagere top. Belangrijkste steunlijn in het zeerkortetermijnbeeld is de stijgende bodemlijn die langs de bodems van 470 en 481 loopt.

Deze oplopende steunlijn ligt vandaag alweer bij 491,30. Daarboven ligt nu de zone tussen 494,70 en 495,20 als eerste steunzone. Onder de genoemde stijgende bodemlijn wordt de diamantformatie neerwaarts afgerond en lijkt de lagere top te staan.

Een slotkoers boven de zone 499 tot 501 zou een hertest van de 510,50 mogelijk maken en daarmee zou een brede zijwaartse consolidatiefase ontstaan.

Bevestiging

Ook andere Europese indices braken door de eerste belangrijke weerstandniveaus. Een doorbraak door de dalende kortetermijntoppenlijn zagen we onder andere in de DAX en de IBEX. Het nadeel van deze dalende toppenlijn was echter dat er slechts sprake was van slechts één lagere top.

De DAX brak hier met een gap doorheen maar een verdere verbetering en bevestiging dat deze correctie ten einde is, wordt pas boven de vorige top van 12.050-12.079 bereikt.

Zodra de gap (tot aan de 11.595) en de stijgende bodemlijn (11.520) beiden structureel neerwaarts worden gebroken, ontstaat een volgende fase in deze correctie. Momenteel is de DAX in gevecht met zijn neerwaarts gedraaide 50-daags gemiddelde.

Risico's omlaag

Ook in andere indices zie ik geen bevestiging van een volgende fase in de stijgende middellange- en langetermijntrend:

  • De S&P 500 vormde wel hogere toppen, maar bevindt zich in een stijgende wig en zit net onder een zware weerstandszone. Ook
  • De DJ Transport gaf een toppatroon en daarmee een lagere top in het technische beeld aan. De druk op de belangrijke steun van 8600 blijft in stand.

Ook de intermarketindicatoren wijzen nog steeds op de potentiële risico’s in de aandelenmarkten.

  • De euro-dollar brak al opwaarts en zit nu in een korte terugtestfase.
  • Datzelfde geldt voor de tienjarige rente in Nederland. Na de doorbraak door de langere dalende toppenlijn bij 0,27%, was de rente opgelopen van 0,15% naar 0,90%. De beweging van gisteren was beperkt en lijkt slecht een consolidatie te zijn voor dat de opwaartse weg wordt vervolgd.

Diepe correctie

Kortom: ondanks de forse opleving en opwaartse opwaartse doorbraken van de eerste belangrijke weerstanden zie ik nog geen bevestiging dat de correctie van de afgelopen weken ten einde is.

We moeten dan ook alert blijven dat er een lagere top in de maak kan zijn voor de vorming van grotere toppatronen (hoofd-schouderpatronen) en de correctie binnenkort in alle hevigheid weer kan losbarsten.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

335 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 mei 2015 09:20
    quote:

    US Trader schreef op 20 mei 2015 09:13:

    GAM is wel leuk die term ja.

    Maar volgens mij kun je beter directeur van GAM zijn.

    Ook hun beleggingsfonds doet het lekker dit jaar.
    Die GAM directeur(s) zitten ergens in Bahama met cocktails in handen... met chikies aan de beiden zijde met waaiers.... hun machine staat aan... af en toe saldo checken... hun slaven hier opdracht geven hoe ze hun machine moet afstellen tijd tot tijd...
  2. forum rang 6 NewKidInTown 20 mei 2015 09:26
    quote:

    Pakka schreef op 20 mei 2015 09:20:

    [...]

    Die GAM directeur(s) zitten ergens in Bahama met cocktails in handen... met chikies aan de beiden zijde met waaiers.... hun machine staat aan... af en toe saldo checken... hun slaven hier opdracht geven hoe ze hun machine moet afstellen tijd tot tijd...
    Doen jullie toch iets niet goed daar in het kille NL ;-)

    BTW, van mij mag ie nog even naar de 497
335 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 17 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links