Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Dubbel toppie

Met een intraday-top van 500,45 bleef de AEX ongeveer 0,20 indexpunt onder de recente jaartop van eind vorige week. De opleving van gisteren is dus te zien als de vorming van een dubbele top in het zeerkortetermijnbeeld.

Aan de andere kant gebruikt de AEX de top van 2008 en mijn voormalige koersdoel voor 2015 als bodem in de afgelopen dagen. Dit niveau ligt bij 495.

Er zijn in de afgelopen tijd steeds meer vermoeidheidsverschijnselen opgetreden waarbij een aantal Europese indices in de afgelopen handelsdagen belangrijke neerwaartse doorbraken wist te bewerkstelligen. Hiermee is de kans aanzienlijk gegroeid dat de top in het kortetermijnbeeld is gezet of dichtbij is.

Trendlijn gebroken

De kans op een neerwaartse beweging in de AEX is toegenomen. Of dit uiteindelijk tot de tweede en forsere correctie van dit jaar zal leiden, moeten we in de komende tijd bezien.

De belangrijkste neerwaartse doorbraak vond twee dagen geleden plaats. De AEX brak door de stijgende kortetermijnbodemlijn. Deze oplopende steunlijn startte bij de onderkant van de drie weken durende consolidatiefase van begin februari. Dit startpunt lag bij de 447,25.

Deze oplopende bodemlijn werd in de afgelopen weken meermaals getest, maar pas in afgelopen dagen neerwaarts gebroken. Door de steilheid van deze trendlijn was een dergelijke doorbraak uiteindelijk ook onvermijdelijk. Dagelijks loopt deze steunlijn ongeveer 1,5 indexpunt op.

Vandaag ligt deze voormalige steunlijn alweer bij 500,50, ongeveer gelijk aan de gevormde dubbele top.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Transitiefase

Deze oplopende bodemlijn was onderdeel van een stijgend zeerkortetermijntrendkanaal. De bovenkant hiervan ligt vandaag net boven de 510 punten.

Een belangrijk gegeven dat wees op vermoeidheid in de AEX was dat de laatste twee weken de bovenkant niet meer werd bereikt. De opgaande zeerkortetermijntrend vlakte af. Na de neerwaartse doorbraak lijkt er dus een transitiefase (zijwaartse overgangsfase) te ontstaan voordat een neerwaartse beweging start.

Zoals u weet, kost topvorming meestal meer tijd dan bodemvorming. Buiten deze belangrijke neerwaartse doorbraak van de stijgende kortetermijnbodemlijn, werden er al genoeg waarschuwingssignalen gegeven die zich steeds negatiever ontwikkelden.

Verkoopsignalen

Ik heb dit in de afgelopen weken vaker aangehaald, maar in een krachtige opgaande trend, kunnen deze signalen zich langdurig ontwikkelen. Gelijk aan de dubbele top werd ook een tweedaagse dark cloud cover (toppatroon) gevormd.

Verder is de afstand tot aan het 200-daags gemiddelde in de afgelopen jaren nog nooit zo groot geweest. We zien vaak een terugval als deze afstand tot ongeveer 10% is opgelopen. Nu is dit veel groter waardoor het elastiek extra strak staat gespannen.

Ook de technische indicatoren gaven al verkoopsignalen na de zeer hoge niveaus.

  • De RSI brak zijn stijgende bodemlijn al ruim anderhalve week geleden en vormt een patroon van lagere toppen (negatieve divergentie).
  • De MACD vormde tijdens de recente afvlakking op hoog niveau ook een negatieve crossing en staat op het punt ook zijn stijgende bodemlijn te breken.

Versteiling

Verder was natuurlijk een belangrijk niveau behaald, de top uit 2008 bij 495. Met de recente versteiling van de stijgende middellangetermijntrend heb ik mijn koersdoel voor de rest van dit jaar verhoogd naar 564.

Deze versteiling startte met de doorbraak door de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek bij 474. Sinds deze nieuwe trend startte (bodem 406 in januari) is er echter nog geen hogere bodem gevormd en de contouren van een dergelijke nieuwe stijgende trend worden pas bepaald na een correctie (hogere bodem).

Weerstand ligt er nu bij 500,65. Een slot daarboven zou weer meer opwaartse ruimte creëren. Onder de 495 kan een neerwaartse versnelling worden gestart. Eerstvolgende steunpunten liggen bij de recente bodems van 492,30 en 489,30.

Mocht dit het beginpunt van de tweede correctie worden dan houd ik wel rekening met een grotere kans op een forsere correctie en dan zou de top voor de komende maanden wel eens gevormd kunnen zijn.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

545 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. retsok 25 maart 2015 08:54
    overgangsfase hmmm... distributie dus, uiteraard dan gevolgd door een daling.. of of of het is geen distributie maar verzameleeeee voor vertrek naar boven..

    tja duurt wel wat lang, dat herkennen van de profs, eerst de stijging al volledig missen en dan nu pas de overgangsfase concluderen jaja

    en ik kan me nog de false break herinneren bij 432 en daarna terug naar 366 die volledig werd gemist en de false break nooit genoemd.... alleen nog een keer genoemd door Wessel Aslander in een verlaat stadium...

545 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links