Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Vermoeidheidsverschijnselen

De opwaartse doorbraak afgelopen vrijdag van de 500 punten is niets meer dan een psychologische doorbraak. Hier ligt geen weerstand in de AEX, het is slechts een rond getal. De eerdere doorbraak door de 453,80 kreeg geen aandacht. Hier lag de oude 1000-puntengrens in het guldentijdperk van de AEX.

Belangrijker is dat de AEX op weekgrafiek door de 495 punten brak en de week hierboven wist af te sluiten. Hier ligt namelijk de voormalige top uit 2008. Dit was tot een maand geleden mijn vorig jaar afgegeven koersdoel voor 2015.

Toch was de belangrijkste doorbraak van dit jaar niet de doorbraak door de 495, maar de eerdere doorbraak door de 474. Hier lag op de logaritmische weekgrafiek de vaak geteste sinds 2012 stijgende toppenlijn. De doorbraak van destijds betekende een versteiling van de stijgende middellangetermijntrend.

Contouren ontbreken

Als we deze lijn namelijk doortrekken, zou hij richting het einde van dit handelsjaar samenvallen met de 495-puntengrens. De doorbraak van destijds betekende buiten de versteiling van de stijgende middellangetermijntrend ook een verhoging van mijn koersdoel voor de rest van dit jaar naar de 564 punten.

Hier ligt de dubbele top van 2007. Toch zijn er nog geen contouren duidelijk van de nieuwe stijgende middellangetermijntrend. Daarvoor zijn correctieve bewegingen nodig, om de hogere bodems te plaatsen die de buitengrenzen van deze nieuwe trend aangeven.

Weekgrafiek AEX
Weekgrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Forse correctie?

Als we kijken naar de weekgrafiek dan ligt daaronder eigenlijk alleen nog een belangrijke horizontale dubbele top bij 521. Dit is de dubbele top van eind 2007. Zodra de AEX op weekbasis boven de 495 wist te sluiten en geen verslechtering laat zien, dan was de weg geopend naar de deze volgende weerstand.

Maar er blijven genoeg risicosignalen aanwezig, zodat we de onderkant scherp in de gaten moeten blijven houden. Zodra namelijk belangrijke oplopende steunlijnen worden gebroken in meerdere indices, lijkt de tweede correctie van dit jaar te kunnen starten.

Door de huidige kracht en forse stijging van de laatste twee maanden kan deze correctie wel eens fors uitpakken. De markt is zeer krachtig en de huidige stijgingen zonder correctieve bewegingen hebben we de afgelopen jaren niet vaak gezien.

Let op 200-daags

Alleen in 2009 en in 2012 was er een stijging van meer dan 20% in bijna een rechte lijn voordat een volgende correctie plaatsvond. Wat destijds niet het geval was, was de afstand tussen de koers en het 200-daags gemiddelde. Deze afstand is nu ruim 70 punten waardoor het elastiekje strak staat gespannen.

Wat we juist geregeld zagen in de afgelopen jaren, was dat zodra de afstand tussen de koers en dit gemiddelde meer dan 10% bedroeg er een correctie kon optreden. Het 200-daags gemiddelde is namelijk de gefilterde koersbeweging van de trend.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Vermoeid

Hoe nu verder in deze zeer krachtige markt? Een eerste weerstand ligt bij de bovenkant van het stijgende zeerkortetermijntrendkanaal. Dit trendkanaal startte bij de bodem van de consolidatiefase die in de eerste weken van februari plaatsvond. Vandaag ligt deze stijgende toppenlijn bij 507,50.

Wat overigens opvalt, is de vermoeidheid de laatste anderhalve week. De onderkant van dit trendkanaal werd al meerdere keren getest en de AEX heeft moeite om de opwaartse kracht voort te zetten richting de bovenkant van dit trendkanaal.

De onderkant van dit trendkanaal is ondertussen opgelopen naar de 497,50 en ligt dus dichtbij. Een neerwaartse en structurele doorbraak hieronder zou een eerste verzwakking in het kortetermijnbeeld inhouden. Vooral als in andere indices als de DAX dergelijke verzwakkingen ook optreden.

AEX-indicatoren
 AEX-indicatoren
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Grote risico's

Ook de technische indicatoren wijzen op vermoeidheid. Er is nog steeds sprake van negatieve divergentie nadat de RSI als door zijn stijgende bodemlijn brak. Ook de MACD gaf ruim een week geleden een neerwaartse crossing en blijft momenteel hangen.

Ondanks de euforie die momenteel zeer hoog is en de opwaartse doorbraak van de 495 blijven de risico’s dus groot en moeten we nauwgezet de onderkant in de gaten houden. Zodra verschillende indices neerwaartse doorbraken bewerkstelligen, kan een forsere correctie worden gestart.

Maar de markt is en blijft zeer krachtig, een lastige situatie. Weet de AEX alsnog naar de 521 op te lopen in de komende weken, of is dit een laatste overshoot voordat neerwaartse doorbraken plaatsvinden en de tweede correctie van dit jaar wordt gestart.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

376 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
376 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links