Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Minder dan 15 punten

Wat een opwaartse kracht zit er in de aandelenmarkten. In een ruime maand tijd is de AEX nu ongeveer 70 punten opgelopen. Buiten een tijdelijke onderbreking is deze opgaande beweging in een rechte lijn verlopen.

Nadat mijn doel voor het eerste kwartaal was behaald, waarbij een top bij 459,45 werd gevormd, leek de tweede correctie van dit jaar te starten. Deze correctie bleek uiteindelijk slechts een correctie in tijd te zijn en niet in punten. Deze consolidatiefase was achteraf geeneens een mini-correctie (daling van 3%).

Ook de volgende weerstandsgebieden zorgden niet voor neerwaartse druk in het kortetermijnbeeld:

  • Eerst werd de belangrijke horizontale weerstand bij 470 die een aantal belangrijke bodems en toppen uit de jaren 2006 – 2008 verbond, gebroken.
  • Twee dagen geleden werd ook bij 474 de sinds 2012 stijgende toppenlijn op de logaritmische weekgrafiek gebroken.
  • En gisteren was het de beurt aan de sinds december stijgende toppenlijn op de daggrafiek bij 476.

Hiermee is de versteiling van de stijgende middellangetermijntrend wel een feit.

Nieuwe fase

Betekent dit dat er geen correcties meer komen?

Nee, zeker niet, maar het technische plaatje over de afgelopen jaren lijkt hiermee in het middellangetermijnbeeld een nieuwe fase te zijn ingegaan nadat deze trendmatigheid de afgelopen twee jaar werd bepaald door deze stijgende toppenlijn op de weekgrafiek.

Weekgrafiek AEX
Weekgrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Met de doorbraak door de 474 en de 476 is de weg in principe in het zeerkortetermijnbeeld open komen te staan naar 495. Hier ligt de top uit 2008. Dit is een belangrijke top en gold tevens als mijn koersdoel voor dit jaar.

Dit koersdoel is ondertussen nog maar 3% (15 punten) verwijderd van de huidige stand van de AEX. 

Zeldzame stijging

Het blijft opvallend dat ruim twee maanden geleden – toen ik dit koersdoel aangaf in mijn jaarvisie – de meeste beleggers en analisten aangaven dat dit een onmogelijk te behalen koersdoel was. Dat de stijging zo snel en steil zou gaan, verbaast mij overigens wel en dat had ik ook zeker niet verwacht.

Dit soort steile stijgingen zagen we in het verleden slechts sporadisch. Ik heb ondertussen mijn langetermijnkoersdoel (komende negen tot twaalf maanden) verder verhoogd naar de top uit 2007 van 564 punten. De weg hiernaartoe zal echter wel gepaard gaan met een aantal correctieve bewegingen.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Potentie tot 495

Wanneer start de tweede correctie van dit jaar? Tijdens de huidige euforische periode is dat onmogelijk te zeggen. Er zijn genoeg signalen die erop wijzen dat de laatste fase van de huidige zeer steile fase is ingegaan. De opwaartse potentie ligt tot aan de 495 punten.

Een opvallend en contrair bericht voor de komende tijd is het bericht dat de media gisteren meldde dat de particulier de aandelenmarkt weer heeft ontdekt. Verder staan de technische indicatoren op zeer hoge overbought-niveaus. Dit soort niveaus hebben we in het verleden ook niet vaak gezien.

AEX-indicatoren
Grafiek AEX-indicatoren
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De markt lijkt tijdens de huidige extase-fase dus op zoek naar een belangrijke top in de komende tijd. Een top die wel eens voor langere tijd op de borden kan blijven staan. Richtpunt hierbij is de 495 punten. Onderliggende weerstanden liggen bij 482 en 487, ondanks dat de waarde hiervan beperkt is.

Geen topsignalen

Buiten de contraire mediasignalen en de overboughtcondities hebben we vanuit de grafiek nog geen tekenen van topsignalen. We moeten in de komende tijd dan ook alert blijven op deze signalen. De kracht is zo groot in de aandelenmarkten dat de AEX in de afgelopen anderhalve week drie opwaartse gaps heeft gevormd.

Ook gisteren werd de sinds december stijgende toppenlijn met een gap gebroken. Steunniveaus liggen bij:

  • deze gap, tussen de 475,20 en 475,75
  • bij de volgende gap tussen de 469,50 en 472,50
  • de laatste recente gap tussen de 464,40 en 465,30

De sinds twee weken stijgende bodemlijn in het zeerkortetermijnbeeld ligt bij 468,20. Deze bodemlijn loopt dagelijks ruim anderhalve punt op. Een opvulling van de hoogste gaps en een neerwaartse doorbraak door de bodemlijn zouden de eerste signalen van verslechtering zijn.

Voor de rest moeten we kijken tot hoever de AEX in de komende dagen (week) kan oplopen en nauwgezet eventueel te vormen toppatronen in de gaten houden. Zolang deze bewegingen niet plaatsvinden, lijkt een test van de 495 slechts een kwestie van tijd.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

613 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 31 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 februari 2015 09:09
    Het verhaaltje dat beleggers het onmogelijk achtten dat het koersdoel zou worden gehaald heb ik nu al tig keer gelezen Bas en je mag Dragi wel bedanken voor zijn hulp overigens. Dit was met TA niet te voorspellen, dat zal je met me eens zijn. Nou ja, jij mag ook wel eens een voordeeltje hebben. Succes met je andere koersdoelen.
  2. [verwijderd] 25 februari 2015 09:15
    Een opvallend en contrair bericht voor de komende tijd is het bericht dat de media gisteren meldde dat de particulier de aandelenmarkt weer heeft ontdekt.
    Nou daar heb ik de media niet voor nodig. Meerdere schreven dat hier al en als je een beetje om je heen kijkt zie je dat mensen alternatieven zoeken voor de lage bankrente. Na de campinghausse en internetbubbel nu dus versie 2.0. Euforie alom tot de het weer ineen zijgt en iedereen elkaar achterna holt om af te storten.
  3. [verwijderd] 25 februari 2015 09:17
    dit is gewoon een over shoot en zal vroeg of laat gecorrigeerd worden zelfde gebeurd bij een overdreven daling. stijging is mooi maar men moet toch gaan oppassen lijkt mij, hoevaak gebeurd het niet dat halvewegen het jaar de complete winst van de index is verdwenen, kan hier ook zo gebeuren van de zomer om vervolgens laatste maanden van het jaar weer te herstellen.

    ik heb mooie rit gemaakt, maar ben er nu volledig uit en ga weer lekker wachten op het moment dat niemand het meer ziet zitten.
  4. [verwijderd] 25 februari 2015 09:19
    quote:

    Patmania schreef op 25 februari 2015 09:09:

    Het is jammer dat Bas niet aangeeft dat hij in de afgelopen weken er fors naast zat en dat TA geen toegevoegde waarde op dit moment heeft. Ad Nooten geeft dit gelukkig wel toe.

    Desalnietemin blijf ik Bas wel volgen maar trade ik er niet op.
    Mee eens Ad Nooten is hier veel eerlijker in met uispraken "ik weet het niet", "lastig te bepalen nu". Daarnaast betrekt hij externe factoren zoals QE in zijn verhaal.

    Boven 480,6 direct naar 495 anders paar dagen down? Kan bijna niet toch ;)
613 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 31 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links