Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wat een weekje

Wat een kracht zit er in deze markt. De herstelbeweging gaat nog sneller als de zesde correctie. Afgelopen dinsdag noteerde de AEX intraday nog net boven de 389 punten en ondertussen staan alweer niveaus van rond de 420 op de borden.

In de afgelopen twee dagen gaf ik nog aan dat de AEX voor de kerst boven de weerstand van 409 kon komen, maar dit niveau is ondertussen ruimschoots doorbroken.

Als we kijken naar de zesde correctie van dit jaar, dan was deze bedoelt om de eerste hogere bodem na de oktoberbodem op de borden te zetten. De opgaande beweging vanaf de 366 in oktober naar een nieuwe hogere jaartop was namelijk te steil en vond plaats zonder noemenswaardige tegenreacties.

Klassieke capitulatiefase

Nadat rond de zone 425 – 431 de algemene opinie uitging van de start van een eindejaarsrally, gaf ik aan dat de kans op een terugval juist groot was. Mijn doel lag toen bij 409. Met de doorbraak hieronder ontstond een klassieke capitulatiefase die de AEX in drie dagen tijd met 25 punten liet dalen (van 415 naar 389).

Qua vorm maar ook qua mediaberichten was deze fase hetzelfde als medio oktober toen de AEX ongeveer 30 punten terugviel in twee dagen tijd. Met niveaus onder de 400 was de algemene opinie gedraaid naar zeer negatief en dat zijn ook momenten om weer scherp op te letten op een plotselinge en forse omkeer.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Woensdag sloot de AEX nipt boven de dalende toppenlijn van 403. Dit was de zeer steil dalende toppenlijn vanaf de jaartop. Andere indices wisten deze nog niet te breken. Maar gisteren was er sprake van een duidelijk opwaarts vervolg, ook in andere indices.

Open gap

Met een zogenoemde break-away gap werd afscheid genomen van deze dalende toppenlijnen. Dit is een zeer krachtig signaal in bijvoorbeeld de DAX en de S&P 500. Ook de AEX opende met een forse gap en deze staat nog in zijn geheel open.

Er zijn een hoop beleggers die er vanuit gaan dat gaps moeten worden gesloten, maar dat is absoluut geen wetmatigheid. Er staan over de afgelopen jaren nog vele gaps open die nog gesloten moeten worden. Het is naar mijn mening een krachtig signaal als deze gap voorlopig open blijft staan.

Deze gap is overigens te vinden tussen de 404,50 en 408. Zonder enige moeite werd hierbij ook het 200-daags gemiddelde rond de 406,50 gebroken en in de ochtend moest ook de zware weerstand bij 409 er aan geloven. Dit zorgde zoals verwacht voor een versnelling van de opgaande beweging.

Op adem komen

Bij de 409 ligt namelijk een vaak geteste weerstand/steun maar ook het 50-daags gemiddelde. Een beweging hierboven zette de deur wijd open voor een test van de horizontale weerstand bij 415,90. Dat deze ook gisteren al werd gebroken, geeft aan dat er veel kracht in deze markt zit.

Ondertussen heeft de AEX ook alle Fibonacci-retracementniveaus gisteren opwaarts gebroken die zijn te berekenen tussen de top van 432 en de bodem bij 389. De laatste ligt gelijk aan de 415,90 en is nu een belangrijk steunniveau geworden. Vandaag zal de AEX opnieuw met een gap openen waardoor een volgende steunzone ontstaat tot aan de slotkoers van gisteren.

Er liggen nu een aantal richtpunten voor de komende dagen op het programma. De eerste ligt bij 421,60 en daarboven is een openstaande neerwaartse gap tussen de 424,40 – 427,30 te vinden. Hierbinnen ligt ook de voormalige jaartop van 425,80. Het laatste punt is bij de jaartop van 432,20 te vinden.

Toch verwacht ik niet dat deze jaartop nog dit jaar op de borden zal komen. Ik gaf in de afgelopen tijd al aan dat een doorbraak hiervan pas begin volgend jaar op het programma lijkt te staan. Mijn doel voor het eerste kwartaal blijft overigens onveranderd liggen bij 450 – 462.

Voor de komende dagen verwacht ik dat de AEX een tijdelijke topje kan maken boven de 420 waarbij de kans groot is dat dit onder de genoemde gap zal zijn. Hierna mag een terugtest worden verwacht naar de 415,90 om even op adem te komen.

S&P 500 en de DAX

Bijgevoegd heb ik verder nog de grafieken van de S&P 500 en de DAX. Met opwaartse gaps werden de dalende toppenlijnen gebroken, een krachtig signaal in deze indices en het feit dat na een klassieke capitulatiefase deze signalen in veel indices optreden, geeft aan dat de bodem is geplaatst en de opwaartse weg duidelijk is ingeslagen.

 


Klik op de grafiek voor een grote versie

 


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

745 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 38 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 december 2014 08:51
    Kurken eraf allemaal.
    Feest voor beurs en bankiers.

    Men zegt het zelf nu, allemaal goed voor aandelen koersen op te jagen dat yellen even gesproken heeft, Komt dus niet in de markt waar het hoort. Aanjagen voor bedrijven en gezinnen. Geef daar maar eens geld aan, en aan banen, niet aan banken die gratis rente krijgen een opkloppen beurs
  2. Jurrie 19 december 2014 08:59
    Bas, Top al die voorspellingen van je! Heb al aardig wat euries verdiend, heb alleen al mijn puts dec 420 ietsje te snel met dikke winsten verkocht toen de beurs op 409 belandde, daarna flink wat calls maart 430 en 440 ingeslagen. Als de 450 in maart ook nog eens op de borden komt.......
  3. Jurrie 19 december 2014 09:00
    Bas, Top al die voorspellingen van je! Heb al aardig wat euries verdiend, heb alleen al mijn puts dec 420 ietsje te snel met dikke winsten verkocht toen de beurs op 409 belandde, daarna flink wat calls maart 430 en 440 ingeslagen. Als de 450 in maart ook nog eens op de borden komt.......

    Dan nodig ik jou uit op een goede lunch!
  4. forum rang 6 d' Aandelen ' 19 december 2014 09:17
    Goedemorgen,

    Wanneer ik de verhalen die ik op dit forum lees hebben heel veel korte termijn beleggers ( gokkers) heel veel geld verloren de afgelopen weken, anderen hebben goedkoop aandelen in kunnen slaan en lachten in hun vuistje bij het enorme herstel van de beurzen.

    Het blijft toch een groot spel waarbij angst, hebzucht en andere emoties volledig worden geëxploiteerd en de koersen vaak willens en wetens in de gewenste richting worden gestuurd.

    Op de achtergrond bepalen de hele grote partijen uiteindelijk hoe hoog of laag de prijs van goud, euro, usd en zoveel andere beursonderdelen mogen zijn.
    Steeds vaker komt de manipulatie van de beurzen openbaar en bij de instanties die daar op moeten letten ontbreekt de mankracht en macht om daar wat aan te doen.

    TA kan gebruikt maar net zo goed misbruikt worden om mensen op het verkeerde been te zetten.
    Ik lees hier ook vaak over koersen die blijken verschillen tussen de ene en de andere broker, over stoploss hunting, enorme spikes die flink omhoog schieten en net zo snel de tegenovergesteld richting gaan en heel wat stoplosses slopen.

    Kortom je moet je zelf beschermen door of voor de lange termijn te gaan of heel kort op de bal te zitten en geen hele grote stoplossen toe te passen die vervolgens uitgestopt worden want verloren geld verdien je nu eenmaal niet zo heel makkelijk terug.

    Succes allen.
745 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 38 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links