Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kopen of verkopen

Kopen of verkopen

 

Op DFT lezen we dat één van de grootaandeelhouders en mede-oprichter van Twitter, Evan Clark Williams, aan het verkopen is geslagen. Voor Nederlandse aandelen kijken we dan direct op Trivano voor de insider transacties en op Shortsell voor de shortfloat in het aandeel.

Voor Amerikaanse bedrijven heeft Nasdaq een handige site met deze informatie. U kunt hier ook uw favoriete aandelen bekijken, maar wij maken even een rondje langs de hippe en hardbewegende aandelen.

Op Shortsell.nl staan de netto shortposities, totaal aantal short minus totaal long. Er is dus een verschil met de site van Nasdaq, die de bruto shortposities publiceert. Om verwarring te voorkomen rekenen we daarom het percentage van de short float niet uit.

Twiter

Gaan we eerst even op de pagina van Twitter kijken. We zien behoorlijk veel verkopen van de insiders. Er staan daarnaast bruto 27.195.466 aandelen short uit op een een totale free float van 549.703.506 aandelen (Reuters). 

 

 

Facebook

Het volgende social-media aandeel is Facebook. Daar zien we een heel ander beeld. De insiders kopen meer aandelen dan ze verkopen. Ook staan er 35.560.953 stukken short uit, maar dat is wel op een free float van 2.162.576.699 aandelen (Reuters).

 

 

LinkedIn

Bij het laatste social-media aandeel LinkedIn zien we dat er door de insiders netto iets meer verkocht is, maar dit is nauwelijk meer dan het totale aantal aandelen dat is gekocht. De free-float bestaat uit 107.514.468 aandelen (Reuters) en daarvan zijn er 8.457.328 uitgeleend aan shortende partijen.

 

 

Google

Google lijkt hetzelfde verhaal. Iets meer verkopen dan aankopen en netto scheelt het niet veel. Er staan 2.695.811 aandelen short uit op een totale free float van 283.592.666 stuks (Reuters). Er zijn weinig mensen die nog short durven gaan in Google, iemand?

 

 

Amazon

Bij Amazon dacht er afgelopen 12 maanden helemaal niemand: hé laat ik eens één aandeel kopen op deze koers. Wel zijn er in die periode ruim 1,1 miljoen aandelen verkocht door insiders. De freefloat bestaat uit 378.603.736 aandelen (Reuters), waarvan er 7.943.256 uitstaan bij shortende partijen.

 

 

Tesla Motors

Het laastste aandeel waar we langs gaan is Tesla. De insiders hebben afgelopen jaar 240.348 aandelen verkocht en er 597 gekocht. De totale free float bestaat uit 96.360.159 aandelen (Reuters) en daarvan zijn er 22.200.217 uitgeleend aan shorters. Dat is een fors aantal. blijkbaar vinden veel beleggers dit aandeel te duur. Trouwens niet alleen beleggers, want CEO Elon Musk heeft zich ook uitgesproken dat de stukken wel erg duur zijn.

 

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links