Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

It's the dollar, dummy?

It's the dollar, dummy?

 

Een paar tikken maar, maar EUR/USD noteerde vandaag even onder 1,27. Ofwel, de euro blijft maar verzwakken ten opzichte van de dollar. Of de laatste trekt aan, zo u wilt. Directe aanleidng: een interview van ECB-president Mario Draghi's met ik meen een Litouwse krant ofzo. Reuters meldt:

Its President Mario Draghi reiterated in a newspaper interview again on Thursday there was more the ECB can do if necessary. His words came as the central bank released its latest batch of lending data that, like it has for months, showed there is little in the way of demand for credit in the euro zone's still-struggling economy.

"ECB President Mario Draghi continues to beat the QE (quantitative easing) drums ... so hardly surprising that euro/dollar is trading at even lower levels this morning," said Esther Reichelt, a currency strategist at Commerzbank."

Logisch met al dat gratis geld waar de Europese banken de ECB mee laten zitten? Intussen zomet steeds mee rin de markt rond dat de ECB vroeg of laat aan de Quantitave Easing (QE) moet, ofwel staatsobligaties opkopen. Is de markt dat al aan het inprijzen met die dalende euro? Dat lijkt me een wat al te voorbarige conclusie.

Het is volgens mij meer de dollar die aantrekt dan de euro die verzwakt. Bijna alle valuta verliezen namelijk terrein ten opzichte van de Amerikaanse munt. Reden: de economie draait daar nog wel engiszin - let om 15:45 op die voorlopige inkoopmanagersindex dienstensector over september - én de Fed gaat de rente verhogen.

En dat doet ze al in maart 2015, meent Barcalys - sorry, ik kan de link niet meer zo gauw vinden - terwijl de grote kudde dat niet eerder dan de zomer verwacht. De Fed zelf verklapt het geheim niet. Dus zeg het maar: is de dollar nou zo sterk, de euro zo zwak of is éénoog koning in het land der blinden?

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links