Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ali bie ba boe loe baba!

Ali bie ba boe loe baba!

 

Waar kennen we bovenstaande foto ook alweer van? Oh ja :-)

 

 

 

Nee, u hebt geen alibi :-) 

Beleg nooit in beursgangen in een bullmarket

Klaar uit. Met dit officieuze blauwe beursbordje sluit ik het officiële gedeelte van dit stuk. Morgen is het eindelijk zo ver, zoal shet zo mooi heet, Al weken en zelfs maanden zindert het beurswereldje van de beursgang van het Chinese Alibaba aan de Nasdaq. Dat is vinkje één: hoe hyperig wilt u het hebben?

Hoewel kakelversche aandelen de laatste jaren een aardig trackrecord hebben opgebouwd - ik schreef er vorige week nog over - gelden Initial Public Offerings (IPO's) voor de gemiddelde particuliere belegger als no go area. Zeker bij technologie-aandelen is het risico enorm en de verliezen vaak idem dito.

In de regel geldt dat een beursgang vooral feest is voor hen die het aandeel hebben en naar de vloer brengen en niet voor hen die het kopen. Het is ook logisch, want wie maakt zijn of haar bedrijf nou publiek voor een mager prijsje? Bij Alibaba kan ik hier echter niet meteen vinkje twee plaatsen.

Gedupeerd. Duh

De beursgang was in no time finaal overtekend en uitverkocht. De uitgifteprijs is verhoogd tot nu 66-68 dollar. Daarmee is het bedrijf morgen in één klap dik 160 à 170 miljard dollar waard. Volgens mij had Alibaba tientjes meer kunnen vragen, maar ze hoopt op een succesvolle IPO: een stijging op de eerste dag.

Alibaba en de Nasdaq hebben het Facebook beursgangdrama nog voor ogen. Het duurde uren voor er een eerste koers verscheen en daarna werd het aandeel geslacht. De uitgifteprijs was veel te hoog. Rijen jankende particulieren belden hun advocaat omdat ze gedupeerd waren. Ja koekoek, van hun eigen hebzucht!

Op FD lees ik dat ook Nederlandse particulieren zich hebben ingeschreven voor Alibaba. Als u er ook eentje bent en u krijgt toegewezen, lezen we dat hier graag in de comments. Het blijft natuurlijk verleidelijk om in no time een forse klapper te kunnen maken, maar daar staat dus enorm risico tegenover.

Alibaba is in principe een serieus bedrijf met een goede business en een verpletterende winstmarge van 44%. Dat is twee keer zo hoog dan het ook niet misselijke Apple. Fundamentals spelen echter zelden een rol bij beursgangen van techs. Het gaat gewoon om snelle koerswinst, inpakken en wegwezen.

Lachen gieren brullen

U kunt goede reden om als buy & hold belegger Alibaba te willen kopen. Wie weet is het De Nieuwe Google. Dat ging tien jaar geleden ook peperduur en zonder zinnige fundamentals naar de beurs, maar bleek in de loop van de jaren een goudmijn. Dat verklaart ook de hypes rond bijvoorbeeld Facebook, Twitter en nu Alibaba.

Iedereen is bang De Nieuwe Google te missen. Tegenover iedere Nieuwe Google staan echter tien Nieuwe Wordlonline's, maar dat vergeet iedereen gemakshalve. Wacht als buy & hod belegger gewoon tot over een paar dagen of weken het stof is gaan liggen. Hoewel niet iedereen dat doet. Lieve help...

Morgen gaan we gewoon lekker met de beentjes op tafel, biertje en chips erbij genieten van wellicht weer een knotsgekke beursgang. Fun! Holderdebolderkoersen, idiote omzetten, tumult op de networks en ontploffende social media. Ik duim voor een ouderwetsch avondje lachen gieren brullen.

Succes als u morgen mee speelt ennuh, niet gaan zeuren als u de bietenbrug op gaat :-) Voor de turboliefhebbers: kijk bij BNP Paribas, Binck (maandag al?), ABN Amro, ING, Commerzbank en Cittigroup wanneer zij turbo's, sprinters en speeders long hebben. De shorts laten dagen langer op zich wachten.

Nog één ding. U kunt ook slim zijn en niet naar Alibaba kijken, maar naar Yahoo! Aandelen, turbo's en opties: op dat fonds kunt u krijgen wat u hebben wilt en het zou mij niet verbazen als het aandeel kneiterhard meebeweegt met Alibaba.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Patmania 18 september 2014 16:22
    Al enkele weken heb ik aandelen en Turbo long Yahoo!. Deze zijn ondertussen al vrij fors opgelopen. De slagroom op de taart komt morgen bij de beursgang zelf.
    Dit langere effect is in mijn ogen vele malen groter dan de stijging van Alibaba op de dag zelf. De aandelen van Alibaba laat ik zelf even links liggen.

    Overigens zou het mij niet verbazen als er een reverse overname komt. Alibaba neemt Yahoo! over om de Amerikaanse markt te veroveren. De koers van Yahoo! lijkt mij de komende maanden sterk stijgen.
  2. forum rang 7 Ron Kerstens 18 september 2014 16:36
    Het lijkt me onwaarschijnlijk dat de Giro inschrijvers aandelen krijgen toegwezen. Wel een heel leuk marketing verhaal.

    Yahoo heeft 23%, bij 68 dollar is dit al bijna evenveel waard als de hele marktkapitalisatie van Yahoo zelf. Zou dan erg leuk worden als Alibaba op 100 komt oid .
  3. [verwijderd] 18 september 2014 22:54
    quote:

    Mr Baldy schreef op 18 september 2014 21:30:

    het was toch Alibaba met zijn 7 rovers, ben benieuwd hoeveel mensen berooft gaan worden
    hahaha :)

    Maar ehm tja een IPO bewust laag plaatsen in de hoop op een fikse stijging om zo een verdere hebberigheid aan te wakkeren..ik weet het niet. Enigszins misleidend oogt het wel. In elk geval sluit het wel goed aan bij de gedachte: een goede eerste indruk kun je maar 1x maken.
  4. Met Effekt 19 september 2014 09:37
    Beste Arend Jan,

    waarom solliciteer je niet bij de Telegraaf/Prive? Ik vind jouw columns steeds hyperiger worden. Bij IEX hoop ik ook inhoudelijke informatie te lezen en niet zulke foto's van Jack Ma en Nina Brink, die 2 zijn echt niet vergelijkbaar. Jack heeft vanuit het niets een enorm bedrijf opgebouwd dat echt omzet en winst maakt. Hij is een ondernemer die respect verdient. Nina is een heel ander verhaal ...
  5. [verwijderd] 19 september 2014 10:49
    Hoi Met Effekt,

    Sorry, maar waar heb je het over? Ik schrijf:

    Alibaba is in principe een serieus bedrijf met een goede business en een verpletterende winstmarge van 44%.

    Goed bedrijf of niet, de nu al maanden durende mediastorm rond deze beursgang moet iedere belegger voorzichtig maken.

    Gr
    Arend Jan
  6. forum rang 7 Ron Kerstens 19 september 2014 14:29
    Dat was te verwachten ja :-)

    Nou ja, Yahoo verkoopt ca 100 mln stukken voor 6,8 mlrd dollar. Houden ze nog ca 500 mln stukken over met een waarde van 34 mlrd dollar (uitgaande van 68 dollar). Maar elke dollar stijging boven de 68 dollar levert op papier dus een half miljard extra op. Wat een bedragen.
21 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links