Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wees niet bang voor september

Wees niet bang voor september

1 September, dus we heten de sell-in-may-brigade weer van harte welkom in de markt. Want wie verkoopt in mei komt weer back in september, weten we.  

Verkopen in mei was dit jaar niet nodig, want uiteindelijk pluste de AEX, na wat hotsen en botsen in de zomer, zo'n 3% sinds 1 mei. Maar goed, voor dat kleine opportunity loss kocht u een zorgeloze vakantie, moet u maar denken.

Belangrijker is nu de vraag: is september wel de goede maand om terug te keren? Historisch gezien heeft u niet bepaald de cijfers mee. Cijfers over de Amerikaanse Dow Jones-index laten zien dat september, gemeten over de laatste eeuw, met een gemiddeld verlies van 0,8% de slechte van alle beursmaanden is geweest. 

Say do you remember, crashing in september?

Septembers hebben het imago tegen, in ieder geval. In september 1929 begon de Amerikaanse beurs aan een diepe koersval, waarna het 25 jaar duurde voor de index het niveau uit die bewuste maand weer wist te halen. En in september 2008 was er iets met ene Lehman Brothers - wat ook niet best voor de aandelenkoersen was.

Maar wacht even voor u nu de cash maar weer onder het matras steekt: er is namelijk méér aan de hand met september, zegt de Wall Street Journal. September is namelijk zelden de maand waarin een bearmarkt – een lange periode van dalende koersen – begint.

Als de markt in een jaar toch al omlaag gaat, dán is september inderdaad een maand om te vermijden: gemiddeld laat die maand dan een verlies van 2,7% zien. Maar als dat niet het geval is, zoals dit jaar, dan is september helemaal niet zo beleggersonvriendelijk. In jaren waarin de beurs tot september een stijging had laten zien, werd in de negende maand gemiddeld ook een plusje (van +0,3%) genoteerd. 

April, horrormaand nummer één

In de laatste 60 jaar viel het startpunt van een bearmarkt twee maal in september. Daarmee is het een maand als vele andere (december of juli, bijvoorbeeld). April is wel een maand om te vrezen, als u graag vaart op statistieken: in die maand startten vier van de laatste 18 bearmarkten.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 08 mei Slotcall: AEX speelt kiekeboe met 900, maar de beurs ligt er nog puik bij 2
  2. 07 mei AEX neemt adempauze; gelukkig hebben we de smallcaps nog 2
  3. 05 mei Buffett praat over AI en Apple, op het Damrak zijn de kleine smaakmakers aan de beurt

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links