Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Oneerlijk spel BAM"

"Oneerlijk spel BAM"

 

BAM dus. Ja,klik maar, ook als u dit blogje al hebt gelezen, want intussen heeft die al de nodige updates.

Bekomen van de eerste schrik. Zeg het maar, eerlijk of niet? Voor de goede orde: Kempen verstuurt haar research alleen aan haar klanten en relaties. Zelf heb ik in het verleden diverse keren uit die research geciteerd, omdat die klanten en relaties het soms doodleuk naar mij doorstuurden. Vandaag even niet, maar dit terzijde.

Dat leverde mij - en ik weet het ook van collega's bij onze concurrenten - op-hoge-poten-telefoontjes op van Kempen. Weghalen of advocaten, u kent het. Tja, anderen aanspreken op je eigen fouten. Alsof het mijn schuld is dat de klanten van Kempen haar research laten slingeren en eerlijk gevonden is eerlijk gevonden bij mij.

Mathijs Bouman van RTL-Z is het er allemaal ook niet mee eens - klik op het plaatje om te kijken - en deze meneer zegt dat hij opheldering bij de AFM vraagt over Kempen. Hou je ons op de hoogte, Kees?

 

 

Misschien is een gulden middenweg als Kempen niet haar hele reseach, maar wel kale advieswijzingen en koersdoelen aan de pers doorgeeft. OK, kom er maar in Mathijs en u in de comments. En daarna snel huiswerk maken, want BAM komt morgen met KW2-cijfers, we zouden het bijna nog vergeten.

 

 

Vooruit, doe ik zelf ook maar even een duit in het zakje.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

57 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Saibee 20 augustus 2014 12:29
    Dat Kempen het rapport eerst (tegen betaling) aan haar klanten aanbiedt lijkt me vrij normaal; ook Kempen moet geld verdienen en aan de hand van zo'n rapport handelen voor eigen rekening zal problemen geven (Chinese muren).
    Zonder de inhoud van het rapport te kennen zal het best gedegen zijn. Klanten betalen voor het rapport en kunnen anticiperen op toekomstige ontwikkelingen.
    Het is, denk ik, niet de bedoeling dat klanten de inhoud van zo'n rapport naar buiten brengen. Daarom was het twitterbericht van Albert Jellema voor mijn gevoel een enorme uitglijder (tenminste, dat hoop ik voor hem). Als je zo'n bericht 1 dag voor de cijfers naar buiten brengt, puur en alleen om de koers te beinvloeden, vraag je om problemen.
    Problemen met Kempen&co omdat het waarschijnlijk niet zonder toestemming gepubliceerd mag worden en problemen met de AFM omdat Jellema als fundmanager met het twitterbericht bepaalde motieven kan hebben.
  2. [verwijderd] 20 augustus 2014 12:30
    als morgen blijkt dat voor geen kant klopt, zouden we een class action kunnen starten tegen van Kempen en Co. voor misleiden van de markt.
    Ik vraag met toch al maanden af waarom de AFM niet wat doet aan deze praktijken, dit zorgt er alleen maar voor dat mensen nog meer een afkeer krijgen van alles wat met financiële markten te maken heeft.
  3. [verwijderd] 20 augustus 2014 12:41
    @AJK

    publicatie in besloten kring is conform regelgeving gewoon toegestaan AJK. en nee, luiheid beloon ik niet: je kunt dat allemaal prima zélf vinden op de AFM website.

    altijd dat geneuzel van mensen die niet de moeite hebben genomen om zelf de regelgeving door te nemen uit pure luiheid, maar wél vanuit het niet kennen van de regelgeving blaten dat iets niet mag. zwak
  4. [verwijderd] 20 augustus 2014 12:56
    Ik vind het prima dat er dergelijke rapporten, al dan niet tegen betaling in beperkte kring of in het openbaar verschijnen. Wel het liefst goed beargumenteerd, maar dat zal bij Teun wel goed zitten.
    We moeten eens ophouden om bij het verschijnen van ons mindere passende informatie gelijk maar om ingrijpen van de AFM te schreeuwen. O ja, ik zit long in BAM.
  5. [verwijderd] 20 augustus 2014 13:05
    Zonder de inhoud van het rapport te kennen kan ik wel zeggen dat de zorgen omtrent de projecten terecht zijn: Bam heeft al twee keer eerder moeten waarschuwen, de kans dat dat een derde keer gebeurt is reeel. Dat neemt niet weg dat het een knappe prestatie van Bam is om het eerste halfjaar break-even te draaien, dat geeft hoop voor de toekomst. Het is aan het management van Bam om beleggers te overtuigen door met goede resultaten te komen.

    Zou het zo kunnen zijn dat het rapport vorige week vrijdag al in kleine kring is verspreid? Met een koersdoel van 0.50 door een analist die credits opgebouwd heeft met zijn Imtech-voorspelling kan ik me met terugwerkende kracht de koersreactie van toen enigszins voorstellen.
  6. [verwijderd] 20 augustus 2014 13:10
    'winst' is een keuze Nico, een boekhoudkundige keuze. jw kwalificatie van 'een knappe prestatie' is de jouwe en dan getuigt niet van een goed inzicht in de materie.

    ik zou zeggen: onthou je van dergelijke kwalificaties, wacht op de 1H14 cijfers, bestudeer de cash flow en kom dan met een gefundeerd oordeel
  7. forum rang 5 Saibee 20 augustus 2014 13:19
    quote:

    Mr Baldy schreef op 20 augustus 2014 12:30:

    als morgen blijkt dat voor geen kant klopt, zouden we een class action kunnen starten tegen van Kempen en Co. voor misleiden van de markt.
    Ik vraag met toch al maanden af waarom de AFM niet wat doet aan deze praktijken, dit zorgt er alleen maar voor dat mensen nog meer een afkeer krijgen van alles wat met financiële markten te maken heeft.

    Als morgen blijkt dat er niets van het rapport klopt dan is Kempen&co een deel van haar geloofwaardigheid kwijt en zullen klanten die geld voor het rapport betaald hebben niet snel nog een rapport met de handtekening van Teeuwisse afnemen.
    Wat dat betreft reinigt de markt zichzelf en hoeft de AFM niets te doen.

    En wat al eerder opgemerkt door andere schrijvers; wat Kempen doet (geld vragen voor rapporten of publicaties) is een normaal verschijnsel.
    En dat je daardoor als 'arme' particuliere belegger een achterstand in informatievoorziening oploopt is jammer maar helaas.
    Niemand dwingt je om belegger te worden of in BAM te beleggen.

    Teeuwisse heeft (o.a?) met als input het jaarverslag z'n rapport in elkaar gezet.
    Het jaarverslag is voor iedereen beschikbaar; niet iedereen is even vaardig om daar conclusies uit te trekken.
    Dat zorgt er o.a. voor dat de ene belegger beter presteert dan de andere belegger.

    Ik vraag me af welk percentage van de BAM beleggers het jaarverslag grondig doorgenomen hebben.
    Kortom doe je huiswerk en zit niet te zeuren over de AFM moet dit en dat...
    Als achteraf blijkt dat er (grove) fouten in het jaarverslag staan kan justitie/AFM alsnog ingrijpen.


  8. MegaTelstar 20 augustus 2014 13:23
    Klopt Kolenboer, je wordt besodemieterd waar je bij staat.
    Dit was het advies van woensdag 11 juni 2014, ruim twee maanden geleden: Theodoor Gilissen Bankiers herhaalt het koopadvies voor BAM met een koersdoel van € 5,00. Daarop heb ik (achteraf naïef blijkend)een pakketje aandelen gekocht á € 3,47 per aandeel. Daarna is het alleen maar kommer er kwel geworden en duikelen de "deskundigen" over elkaar heen om het aandeel het graf in te prijzen. Pure oplichterij en volgens mij worden alleen de "analisten" rijk van de calls en puts die zij op voorhand inslaan.

    groet, SuperTelstar
  9. Broer Konijn 20 augustus 2014 13:24
    Onderstaand het AFM beleid over de koersgevoeligheid van analistenrapporten en wanneer deze tot koermanipulatie leiden.

    Kort samengevat: analistenrapporten gebaseerd op openbare informatie leveren op zich geen voorwetenschap op. De daaruit voortkomende adviezen en koersdoelen kunnen mogelijkerwijs voorwetenschap omtrent de handel in het betreffende aandeel opleveren.

    Zakenbanken mogen deze rapporten selectief verstrekken aan klanten en zelfs anticiperen op mogelijk vraag en aanbod agv het rapport. Voorwaarde is dat het rapport en de conclusies niet openbaar worden gemaakt.

    Dit laatste lijkt nu vandaag igv BAM fout te zijn gegaan. Of dat Kempen valt aan te rekenen is de vraag. Wellicht heeft degene die het rapport openbaar gemaakt heeft een probleem tav handel met voorwetenschap en/of koersmanipulatie. Al die juridische disclaimers op analistenrapporten staan er niet voor niets op. AFM heeft een afdeling die dit soort zaken onderzoekt.

    Hierbij de link naar de volledige beleidsregel:
    wetten.overheid.nl/BWBR0020749/geldig...

    Disclaimer: geen positie BAM
  10. forum rang 5 Saibee 20 augustus 2014 13:40
    quote:

    MegaTelstar schreef op 20 augustus 2014 13:23:

    Klopt Kolenboer, je wordt besodemieterd waar je bij staat.
    Dit was het advies van woensdag 11 juni 2014, ruim twee maanden geleden: Theodoor Gilissen Bankiers herhaalt het koopadvies voor BAM met een koersdoel van € 5,00. Daarop heb ik (achteraf naïef blijkend)een pakketje aandelen gekocht á € 3,47 per aandeel. Daarna is het alleen maar kommer er kwel geworden en duikelen de "deskundigen" over elkaar heen om het aandeel het graf in te prijzen. Pure oplichterij en volgens mij worden alleen de "analisten" rijk van de calls en puts die zij op voorhand inslaan.

    groet, SuperTelstar

    Onzin; analisten mogen van de bank (ingegeven door de AFM) maar in heel beperkte mate beleggen en zeker niet kortlopende opties handelen.
    Als je de regels overtreedt kan ontslag op staande voet het resultaat zijn.
57 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links