Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wie is er nou asociaal?

Afgelopen donderdag werden we opgeschrikt door een raketaanval op een passagiersvliegtuig van Malaysian Airlines met bijna 300 doden te betreuren. Een laffe daad die vergelijkbaar is met de gebeurtenissen rond 9/11.

Mijn eerste reactie was een enorm verdriet voor de vele mensen die een dierbare verloren. Mijn tweede reactie was dat ik enorm boos werd op de patsers die dit gedaan hebben en ook op de Russen die niets van zich lieten horen, terwijl de opstandelingen wapens en steun van de Russen krijgen.

Nu ben ik van origine een trader en dus was mijn volgende reactie: wat is het effect van deze aanslag? En dus ik ging ik nadenken wat ik moest doen. Hotels, reisorganisaties, vliegtuigmaatschappijen en verzekeraars short? Of koop aandelen die profiteren van aanslagen?

Asociaal

Alleen omdat ik hier over nadacht en mensen hierop wees, werd ik meteen triest en asociaal genoemd via de sociale media. Maar is het niet zo dat dit een normale markt is? En dit niets met asociaal te maken heeft? Of ben ik dusdanig verpest?

Wat is het verschil met 9/11?

9/11 had om het even klinisch te houden, natuurlijk een veel grotere materiële schade, ook was het de eerste grote terroristische aanslag en helaas is er een vorm van gewenning. Maar belangrijk de aanslag was veel groter.

Zo was het hele vliegverkeer dagen ontregeld en ze hadden het idee dat we het konden voorkomen en daarmee hadden de aanslagen op 9/11 grote effecten op hoe we later vliegtuigen in konden stappen. Na 9/11 zijn er heel veel veiligheidsmaatregelen ingevoerd.

Kijkend naar de materiële effecten was 9/11 dus veel groter en had daarmee ook een grotere impact op de beurs. Emotioneel is de schade voor mij even groot omdat de slachtoffers nu nog meer een gezicht hebben gekregen.

Failliet?

Voor hotels en reisorganisaties zijn de effecten op iets langere termijn heel beperkt. Alleen voor Malaysian Airlines zijn de effecten heel groot, omdat er recent reeds een toestel is verdwenen. Maar nog belangrijker is dat dit bedrijf al tijden in grote schulden zit.

Al vanaf 2007 is het aandeel fors aan het dalen. Andere maatschappijen die soortgelijke ongelukken meemaakten zijn helaas ook failliet gegaan. Laten we hopen dat dit deze keer niet gebeurt. Maar als ik zo de reacties van de echte aasgieren (de advocaten) bekeek, dan vrees ik het ergste.

Business as...

Ondertussen zitten we in het cijferseizoen en leken de cijfers van ASML op het eerste gezicht mooi, maar de markt had nog veel meer verwacht en dus ging de koers omlaag. Ik heb officiële verkoopsignalen en zie eerder lagere koersen dan een herstel.

BAM is afgelopen week na een bodem te hebben neergezet tot rust aan het komen. Ik heb een longpositie en hoop op een rebound.

We hebben officiële verkoopsignalen in de Duitse DAX, maar de koers beweegt ook rond een steunlijn. Als die niet houdt moeten we short en anders even glad.

De AEX zit bij een steunlijn en het lijkt erop dat de koers een hamerpatroon heeft neergezet. Ook hier is mijn strategie verbonden aan het feit of de steun houdt of niet. Officieel hebben we nog een shortsignaal.

In de Russell 2000 hebben we ook verkoopsignalen en is de steun nog even te zoeken.

Gek genoeg krijg ik in de Nasdaq ineens een koopsignaal.

Door alle paniek is de volatility maar marginaal opgelopen. Het is dus niet zo dat er sprake is van paniek. Zou dit wel het geval zijn, dan krijgen we een enorme beweging omdat de margin op een historisch hoogtepunt staat en de margin is gekoppeld aan de volatility.

Een hogere vol zorgt voor een veel hogere margin… en dus voor margincalls en dus voor afbouworders. Maar zo ver is het dus nog niet.

Tot slot Ik ben al een tijd geen fan van de Russen, maar ik denk dat het niet handelen en het niet tot de orde roepen van hun volgelingen grote effecten heeft. Ik heb verkoopsignalen in de Russische markt en denk dat er sancties zullen volgen die schadelijk voor de Russische economie zullen zijn.

Tot slot, wat ik niet begrijp is dat het allemaal zo lang moet duren voor we stappen zetten. Ga mij nu niet vertellen dat de Amerikanen geen satelliet en andere beelden hebben van het gebied tijdens de aanslag?!? Wat voor bewijzen hebben we verder nodig?


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ruud100 21 juli 2014 10:58
    "Ga mij nu niet vertellen dat de Amerikanen geen satelliet en andere beelden hebben van het gebied tijdens de aanslag?!? Wat voor bewijzen hebben we verder nodig?"

    Dat is nou net het probleem. De VS heeft de beelden en bewijzen maar moet ze wel door onafhankelijk experts laten onderzoeken. Tot die tijd is het bijna zeker dat de rebellen het hebben gedaan. Na de amerikaanse "bewijzen" voor de niet bestaande massa vernietigingswapens in Irak is het zaak de VS niet meer zomaar te geloven. Dus of de VS laat Nederland deze bewijzen onderzoeken of we gaan zelf op zoek naar bewijs. Andere opties zijn er niet. Anders kom je opnieuw in een eindeloos drama terecht van twijfels en vermoedens met alle ruimte voor de meest idiote complot theoriën.
  2. [verwijderd] 21 juli 2014 11:06
    Kranten lezend ligt de VS op ramkoers met Rusland waarbij geopolitieke redenen de boventoon voeren zoals levering van ruwe aardolie en gas aan de EU. Sancties opleggen aan Frankrijk vanwege hun betrekkingen met Rusland naast de al torenhoge boete aan een Fr. bank om het begrotingstekort terug te dringen; dan moet VS dat ook doen bij bv Italië, Hongarije. Bovendien het aantal VS mil.bases in voormalig oost-europa neemt verder toe. Of het een blunder was van opstandelingen betwijfel ik intussen vanwege de opgegeven koers dat buiten 'oorlogsgebied'zou hebben gelegen(Maleisische persdienst). Hoe dan , short maar weer?

  3. moparman 21 juli 2014 13:17
    Goed stuk Cees, bedankt.
    Verder laat de Russen dat gas asjeblieft houden,,,,schaarste zet de mens weer aan het denken en alternatieven worden zo sneller gerealiseerd is mijn mening. Kern fusie, rendement verhogende processen op zonnecollectoren enz. Als de brokstukken van de rakket zijn opgeruimd door de russen mogen wij ons "onderzoek"starten. schandalig !!!
  4. Verkruimel 21 juli 2014 13:18
    Zouden de VS dan ook geen beelden hebben van dat eerder verdwenen toestel? Hoeveel beeldenverzamelende satellieten draaien er wel niet rond de aarde, van de VS en van anderen? En veel van de militaire satellieten reageren op grote veranderingen (e.g. een explosie) door snel op dat gebied in te zoomen, of door informatie niet te vernietigen maar door te geven.
    De kans informatie los te krijgen uit militaire en spionageorganisaties is heel klein, tenzij het in hun kraam te pas komt.
  5. WijHetVolk 21 juli 2014 14:14
    "Een laffe daad die vergelijkbaar is met de gebeurtenissen rond 9/11." Misschien ligt daar de kern voor de kritieken die je hebt gekregen. Een vergelijking waarbij een Amerikaans marineschip een Iraans verkeersvliegtuig neerhaalt, heeft grotere overeenkomsten. 9/11 had ook direct een scherpe daling op de beurs tot gevolg. Het neerhalen van een Iraans toestel niet. En wat zien we nu op de beurs?

    Ik ben het met Korbe007 eens dat buitenlandpolitiek van de VS onlosmakelijk verbonden zijn aan deze hele confrontatie. En elk conflict waar de VS bij betrokken is stinkt.
    Waar je ook niet omheen kunt zijn de kortzichtige opmerkingen en ideeën die sommige mensen erop nahouden.

    Misschien zou je ons eens kunnen voorlichten wat de impact zou zijn als de gehele im/export met Rusland tot 0 zou worden gereduceerd. Wie heeft dan het meeste te verliezen? (En wie is de lachende 3e?)

    Tevens wil ik de mensen erop wijzen dat in een democratisch land iemand onschuldig is TOTDAT het tegendeel is bewezen. Een rechter oordeelt, niet een door de media beïnvloede mob.

    Oooh, en voordat iedereen met allerlei beschuldigingen en/of vingerwijzingen komen. Je kunt de Russen NIET vergelijken met Taliban of ISIS of weet ik wat voor moslimstrijders. Het zal GEEN Amerikaanse blockbuster worden.
    Als de bijgeleverde link in de buurt van de waarheid komt kun je:
    A) Niet meer uitgaan van een "zooitje ongeregelde" separatisten.
    B) De separatisten superieur zijn.

    slavyangrad.wordpress.com/military-br...

    Mijn beleggingsstrategie: Long voedsel/energie, Short dollar/Euro
  6. gerrit 69 21 juli 2014 17:22
    quote:

    baarsgja schreef op 21 juli 2014 15:27:

    wat zei Amerika toen de marine van U.S.A een Iraans vliegtuig neershoot met 300 + doden ??
    Laten we nu a.u.b. geen oude koeien uit de sloot halen, want we leven nu in het heden.
    De U.S.A. heeft haar fout toegegeven en ook Rusland heeft jaren geleden een Koreaans vliegtuig neergehaald.
    We moeten nu een oplossing afdwingen, maar Rusland heeft de meeste invloed daarin en de sleutel in handen om een einde aan het conflict te maken.

    Gerrit
  7. frenk7 21 juli 2014 19:32
    Vergelijken met 9/11 is onzin toen was het opzet en nu een fout.

    Ik heb een vliegbrevet en er dus wel wat verstand van en mij viel een ding direct op: Bij de eerste Malaysian crash stond de transponder uit of standby of was stuk.

    Door de transponder die je verplicht bent aan te hebben kan iedereen zien waar het vliegtuig is, hoe hoog en welk vliegtuig (registratie, het "kenteken" van een vliegtuig) het is. Zonder transponder ben je zeker in een oorlogsgebied per definitie vijandig.

    Als dus ook in dit geval de transponder uitstond konden de opstandelingen nooit weten dat dit de Malaysian vlucht was.

    Ik weet uiteraard niet of de transponder wel of niet in dit geval een signaal uitzond. Dat zal verder onderzoek moeten uitwijzen.

  8. Ruud100 21 juli 2014 22:17
    rt.com/news/174412-malaysia-plane-rus...

    Veel beter als wat die Russen hier doen kan natuurlijk niet. Hier mag de VS een voorbeeld aan nemen: Gemanipuleerd of niet, gewoon je hele verhaal op internet gooien en laat nu de deskundigen maar aangeven waarom dit wel of niet klopt.

    Keurig netjes een overzicht van hoe zij hun radarbeelden interpreteren: Op welke positie en hoogte was de Boeing en waar zat volgens hun de Su-25 fighter, incl de positie, hoogte en welke richting deze vloog, plus dat deze in de richting van de boeing aan het klimmen was.

    Waar stonden de BUKs van Oekraine, netjes met datum en positie erbij.

    Dit soort dingen heb je meer aan als een week blijven roepen dat je al het bewijs hebt maar het niet wil laten zien.
  9. kees5555 23 juli 2014 12:23
    quote:

    frenk7 schreef op 21 juli 2014 19:32:

    Door de transponder die je verplicht bent aan te hebben kan iedereen zien waar het vliegtuig is, hoe hoog en welk vliegtuig (registratie, het "kenteken" van een vliegtuig) het is. Zonder transponder ben je zeker in een oorlogsgebied per definitie vijandig.

    Als dus ook in dit geval de transponder uitstond konden de opstandelingen nooit weten dat dit de Malaysian vlucht was.

    Frenk: De separisten hadden wel raketten, maar geen detectiesysteem om de indentiteit van een vliegtuig te bepalen. Dus of transponder wel of niet aanstond, doet er niet toe.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links