Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nu doorzetten

De eerste helft van 2014 zit erop en voor de tweede helft van dit jaar verwacht ik net als in de eerste zes maanden een aantal correctieve bewegingen met dalingen tussen de 5 en 10% om uiteindelijk hogere middellangetermijnbodems te vormen.

Voor de rest van dit jaar acht ik een beweging naar mijn koersdoelzone van 450 tot 470 nog steeds realistisch. De weg ernaartoe zal echter hobbelig zijn. De vierde correctie van dit jaar kan deze maand al worden gestart.

Na de recente hogere jaartop van net onder de 420 werd de huidige terugval gestart, een terugval van tot op heden ongeveer 11 punten.

Met de beweging afgelopen woensdag onder de dubbele bodem van 412,25 ontstond meer neerwaarts potentieel naar de voormalige dubbele jaartop in de zone 408,50 tot 409 tot de sinds maart stijgende bodemlijn, vandaag alweer bij 408,30.

Bevestiging boven 414,75

Met een dieptepunt eind vorige week bij 408,60 werd deze belangrijke steunzone precies getest. Hiermee lijkt een hogere bodem te zijn gevormd. Bevestiging hiervoor is echter nog nodig. De zeer scherp dalende toppenlijn vanaf de jaartop is ondertussen al wel gebroken, maar de recente neerwaartse gap tussen de 413,95 en 414,75 moet nog worden gesloten.

Met een top gisteren van 413,95 werd de onderkant van deze gap precies getest. Mocht de AEX vandaag of morgen met een opwaartse gap starten dan lijkt ook een island reversal-patroon te kunnen worden gevormd.

Belangrijk als bevestiging is echter dat de AEX weer boven de 414,75 terecht komt en dat verwacht ik wel in de komende dagen. Hierna staat de weg weer open voor een hertest van de jaartop en hoger.

Laatste uptick

Voor de komende weken houd ik namelijk rekening met een laatste uptick richting mijn koersdoelzone in het kortetermijnbeeld van 428 tot 432.

  • Bij 428 ligt het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau tussen de hogere top van begin dit jaar (409) en de dubbele bodem (379,50).
  • Bij 432 ligt de bovenkant van het 40-punten brede sinds eind 2012 stijgende trendkanaal dat al sinds eind 2012 de buitengrenzen van de huidige opgaande middellangetermijntrend bepaalt.

Zodra deze zone in zicht komt, moeten we alert zijn op topvormingsignalen en natuurlijk op de situatie in andere indices. Testen deze indices namelijk ook deze zware weerstanden en richtpunten dan lijkt de start van de vierde correctie in de AEX dichtbij.

Dit zou dan betekenen dat de sinds de maartbodem (379,80) stijgende kortetermijntrend van ongeveer 50 punten ten einde komt en markt op zoek gaat naar een volgende hogere middellangetermijnbodem. Tot op heden heeft de AEX op 8 punten na de onderkant van mijn koersdoel behaald.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Waarchuwingssignalen

Op de weekgrafiek werd in de afgelopen twee weken een van de risico’s van een correctie gevormd, een bearish engulfing. Die wordt echter pas bevestigd zodra de AEX onder de bodem van afgelopen week terechtkomt.

Ook de recente neerwaartse crossing in de MACD was een van de eerste waarschuwingssignalen dat de eindfase van de huidige stijgende kortetermijntrend was ingegaan.

Toch verwacht ik dat deze signalen nog te vroeg zijn en de trend nog steeds de overhand heeft voor een laatste opgaande beweging in de komende weken. De komende dagen zullen dus in het teken staan van de test en doorbraak van de neerwaartse gap tussen de 413,95 tot 414,75.

Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Een vlaggetje

De DAX testte in de afgelopen week de voormalige jaartoppen (9794 tot 9810) tot de voormalige bovenkant van de sinds maart aanwezige stijgende driehoeksformatie (9720). De koers vormde een bodem bij 9750, waar ondertussen ook de sinds maart stijgende bodemlijn lag.

Vanaf de hogere jaartop van 10.050 was een standaard correctiepatroon gevormd, een vlaggetje. De dalende toppenlijn van dit patroon werd gisteren opwaarts gebroken, wat betekent dat deze terugval ten einde is gekomen en de DAX in de komende tijd zijn jaartop bij 10.050 kan gaan testen.

Maar ook hier verwacht ik een vervolg naar hogere jaartoppen voordat de volgende échte correctie zal starten.

Daggrafiek goud

Klik op de grafiek voor een grote versie

Naar 1388

Goud is er een om in goed in de gaten te houden. Na de afronding van een island reversal en de doorbraak door de korte dalende toppenlijn (met een gap) testte de koers in de afgelopen week de april-top van 1328. Hier brak hide goudkoers gisteren voor de eerste keer boven.

Een structureel slot hierboven opent de weg voor een beweging naar de 1388 top waarna de kans is verkeken dat de grote nog openstaande gap volledig wordt opgevuld.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

260 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Patmania 1 juli 2014 09:18
    quote:

    Haager schreef op 1 juli 2014 00:39:

    [...]

    Ik zie 2 mogelijkheiden:
    Afketsen mag tot aan de 9735<> (geel?) voor hogere koerzen, boven de 10K, misschien voor een dubbele top. Daarna een daling met wat meer peper, dan wel met doel rond de sma100 en vervolgens nieuwe ATH.

    Slaat 'ie door is 9591 het meest waarschijnlijk met een upswing in het vervolg <>9990+- voordat de volgende trap omlaag komt. Hier is in dit geval zelfs de 9500 in gevaar.
    Hij is gisteren afgeketst op de onderste paarse trendkanaal. Hierdoor blijft hij ook binnen het groene kanaal en wordt hij steeds dichter naar het trendkanaal van maart/april geduwd. Een van deze kanalen moet binnenkort gaan vervallen. Misschien is de gele trendkanaal sterker dan de groene of de onderkant van de paarse. In dit geval kan hij weer up naar de 9.9xx.

    Voor de KT en MLT verwacht ik wel de correctie. Eerst hogere koersen zoals Bas die schetst zie ik niet gebeuren. Misschien uiterlijk 418-420 zone voor de AEX. Hier liggen ook aan aantal belangrijke weerstandsniveau's. Derhalve ben ik short gegaan met 5.000 booster 423.
    Bij 1 AEX punt up of down koop ik bij.
  2. [verwijderd] 1 juli 2014 09:51
    Boeven, als pmi komt net even de turboo booster weg halen de bied en laat, zo kan ik ook wel extra geld overhouden als bank, en de beleggers extra laten verliezen of hoger laten kopen.

    Baal erg van goud, 2 weken terug te vroeg te hebben verkocht a 10 cent, nu 6 euro.

    De King of short, is voor lange termijn, in de kast.
  3. [verwijderd] 1 juli 2014 09:58
    Hij heeft immers een ander wereld beeld....
    Tevens short 405 met 1 pnt winst genomen bij een hogere AEX.

    Nu ben je weer up to date.

    quote:

    ONN schreef op 1 juli 2014 09:25:

    [...]
    Oke dan, goed bezig dus. Als handelaar moet je natuurlijk wel flexibel kunnen zijn :)

    Maar maanden achter ? Nee toch ?
260 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links