Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Corbion: opborrelend melkzuur

Beursblik: melkzuuractiviteiten Corbion op dood spoor

"De make or break activiteit", zo typeerde analist Marco Gulpers van ING de melkzuuractiviteiten van Corbion. Ook analisten van Kempen & Co en Peterzam zien goede kansen voor deze tak van het oude CSM.

Jaarlijks groeit de markt voor polymelkzuur volgens de analisten van Kempen met 15 procent en Petercam spreekt van "heel veel potentie". Lactides moeten dan ook de nieuwe steractiviteit van Corbion worden. Analisten betwijfelen echter of het voormalige CSM deze ambities zelf waar kan maken en opteren voor een verkoop.

De lactides van Corbion zijn een grondstof voor polymelkzuur, ofwel PLA, dat een biologische afbreekbare kunststof is, dat onder meer gebruikt wordt als verpakkingsmateriaal, maar ook in de medische sector voor bijvoorbeeld chirurgisch hechtdraad.

Duizenden kilotonnen
Op dit moment heeft Corbion een fabriek in Thailand om melkzuur te produceren met een capaciteit van 75.000 ton. Deze capaciteit wordt evenwel slechts voor een klein deel benut. Een woordvoerder van Corbion spreekt van een "lage bezettingsgraad".

De plannen zijn echter ambitieus. In 2016 wil Corbion de volledige capaciteit van de fabriek in Thailand benutten. Maar "onze ambities rijken vanzelfsprekend verder dan het vullen van Één fabriek", aldus Corbion, dat uitgaat van een marktvraag van vele duizenden kilotonnen.

Op dit moment zijn de lactides echter slechts goed voor een "relatief klein" deel van het totale volume van Corbion, aldus Gulpers, die het "zeer relevant" noemt als het Corbion lukt een grote afnemer te vinden. Analisten van Kempen achten de kans dat Corbion hierin slaagt echter klein.

Afhankelijk van partners
Een nadeel daarbij is dat de lactides van Corbion feitelijk een halffabrikaat zijn en het voormalige CSM afhankelijk is van partners als Synbra en Supla om het om te zetten in PLA, terwijl een concurrent als NatureWorks wel het hele proces beheerst.

Kempen verwacht niet dat de huidige partners voor de voldoende schaalgrootte kunnen zorgen die Corbion nodig heeft. Corbion zou daarom kunnen investeren in technologie zodat het deze bewerking naar PLA zelf kan doen. Dit laatste zal echter tientallen miljoenen euro's kosten.

Door de verkoop van de bakkerijactiviteiten is er geld, maar ook als het Corbion lukt om het proces volledig in eigen handen te krijgen dan nog vrezen analisten van Kempen dat afnemers niet afhankelijk willen zijn van een partij als Corbion en zelf zullen investeren in de productie van PLA.

Heel Corbion overnameprooi?
Een verkoop van de melkzuuractiviteiten is volgens Kempen dan ook de beste optie voor Corbion. Daarmee worden vaak genoemde afnemers als BASF en DSM, namen die Corbion overigens niet wilde bevestigen, in de toekomst eerder potentiële overnemers.

Analist Gulpers spreekt zelfs van "gedroomde overnamekandidaten". Mocht het Corbion lukken een grote afnemer te vinden voor zijn lactides dan verhoogt dit volgens Gulpers mogelijk zelfs de kansen dat Corbion op het overnamelijstje van grote partijen komt. 

 Analist Nico van Geest van Keijser Capital gaat nog een stapje verder en noemt Corbion, dat inmiddels "geschoond" is van de bakkerijactiviteiten, in het geheel een overnameprooi. En de kansen hierop nemen volgens Van Geest alleen maar toe nu CEO Gerard Hoetmer heeft aangegeven over een paar jaar met pensioen te willen.

 Door: ABM Financial News.

Info@abmfn.nl
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven.

Meer over ABM Financial News

Recente artikelen van ABM Financial News

  1. 13 sep Klein verlies voor AEX
  2. sep '22 'Winstwaarschuwing AkzoNobel levert nieuwe deuk op' 2
  3. mrt '22 Cabka maakt zich op voor eerste handelsdag in Amsterdam

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 rene l 29 november 2013 22:11
    Wat is dit nu weer voor een bericht.

    Drie analisten zijn blijkbaar gelijktijdig gevraagd betreft hun visie over Corbion en geven hun mening.
    In opdracht van wie is dit georganiseerd?

    Zelf is Corbion na het uit de hand gelopen tenderbod muisstil en laten gewoon niets meer van zich horen, ongekend richting de aandeelhouders, niets meer of minder.

    Bij mij borrelt er ook wat, het is maagzuur dat spontaan naar boven komt.
    Ik voel mij flink genomen door deze gasten, ben denk ik niet de enigste.
  2. Toptrader 30 november 2013 02:03
    Zo te zien is het door een journalist van ABM opgesteld. Die zal wel de verschillende analisten gebeld hebben om hun mening over Corbion. Daar is toch niets vreemds aan?

    Verder kun je het bedrijf niet verwijten dat ze niet met nieuws komt, als er geen nieuws te melden valt. Ze zijn zich nadrukkelijk meer als een biotech bedrijf aan het profileren, wat blijkt uit de naamswijziging. Het zal nog wel even duren voordat de waardering richting die van een DSM gaat, maar ik denk wel dat dat gerechtvaardigd is. DSM heeft er ook lang over gedaan om van het stempel van een petrochemisch bedrijf af te komen.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links