Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Royal Kluts Shell

Royal Dutch Shell +2%! En dat met een dalende AEX, ofwel een enorme outperformance. Dat had het fonds ook wel weer eens nodig, want het is een chronische achterblijver. Dit jaar doet de AEX (op basis van de slotstand gisteren) +6,47%, waar Royal Dutch Shell (ik heb het drie keer nagerekend!) -6,47% deed.

Mijn naam is Pavlov, gisteren schreef ik de stijging van Olies ten onterechte geheel toe aan het aangekondigde ingrijpen van de VS, VK en Frankrijk in Syrië. Ik onderschatte de impact van de olieprijsstijging, maar gelukkig was Corné er vanochtend als de kippen bij:

 

Water-, Grebbe- en Kornwerderzandlinie
Dat ik zo defensief reageerde is misschien niet geheel onbegrijpelijk. Royal Dutch Shell is de Water-, Grebbe- en Kornwerderzandlinie-in-één van de Nederlandse beurs. Om een voorbeeldje te geven. Kijk naar vijf jaar geleden, toen Lehman Brothers klapte en de wereld een paar maanden economisch helemaal stil stond.

Van 12 september 2008 (de vrijdag vóór Lehman Brothers) tot en met 9 maart 2009 (de bodem op slotbasis van de beurzen) deed:

  • AEX: -50,13%
  • Royal; Dutch Shell: -25,68%

Vervolgens deed van 9 maart tot en met 31 december 2009, zeg maar het begin van de bullmarket waar we nu nog in zitten (en wat héél véél beleggers nog steeds niet doorhebben!):

  • AEX: +68,30%
  • Royal Dutch Shell: +27,88%

Dáárom is Shell dus een defensief aandeel. Baken in slechte tijden, blok aan been in goede tijden. Hoewel? Als gemiddelde Shell-belegger peinst u er natuurlijk niet over om uw aandelen ooit te verkopen, want wat kan u het schelen wat de koers doet als u ieder jaar 5% dividendrendement ofzo pakt.

Als u wel kort speelt... Lees dan eerst even Pieter Korts blog Bommen, beurzen en granaten ofzo, waarin staat wat u moet doen zodra mogelijk de eerste bommen vallen op Syrië. De conclusie is dan sell Shell en buy Air France KLM, Randstad, AkzoNobel of een andere afgestrafte cyclical?

Zoals altijd op de beurs: garantie tot de voordeur!


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Rafter 28 augustus 2013 17:05
    Voor beide opvattingen is wat te zeggen....alleen AJK beschrijft de korte en Corne de langere termijn.
    Stijging van olieprijzen lijkt anticiperen op een langer conflict Geallieerden vs Syrie, gelet de voldoende voorraden nu (bron Clingendael)
    Ik geloof uit politiek oogpunt niet in een langdurig ingrijpen. Om de volgende redenen:
    -Obama en Hollande kunnen niet niks doen gelet hun uitingen de afgelopen 2 jaar (gechargeerd:'ingrijpen wanneer de rode lijn van chemische wapeninzet doorbroken wordt')
    - Westerse landen staan niet te springen om weer in een post-war scenario a la Irak, het wespennest, terecht te komen
    - Bevolkingen Westerse landen lijken nog verdeelder dan bij Irak
    -Geopolitiek levert een regiem change veel risico's op. Beter een seculier Baath regiem, wreed maar voorspelbaar, dan een even wreed maar onvoorspelbaar Taliban-achtige staat: 8 miljoen minderheden zijn de klos....
    Vandaar, het zal een korte heftige waarschuwing zijn. Genoeg om hem te overtuigen dit niet te herhalen, onvoldoende om hem te verdrijven.
    De plotse prijsstijging lijkt mij dan geen politieke basis te hebben. De verandering in winst (of: winsten?) verwachting evenmin.
    Dat de RDS-koers sinds een jaar ofzo achtergebleven is, is evident. Zelfs wanneer je de schaliegas prognoses erin betrekt.
    Voor mij: veilige haven, lekker dividend en altijd beschikbaar mocht een plotse onvoorstelde uitgave (bijv som aan successierechten, nieuwe auto, ongedekte ziektekosten etc) helaas nodig zijn!
  2. Rafter 28 augustus 2013 19:01
    quote:

    Tradingmate schreef op 28 augustus 2013 17:55:

    Overigens, ik beleg ook in First Solar (Amerikaans bedrijf dat zonnecollectoren maakt, de thin-film versie). Je zou denken dat bij een hogere olie prijs zo'n bedrijf het ook goed zal doen. Echter dat is niet zo, het blijft achter.
    Dat bewijst dus beetje wat ik impliceerde in mijn stukje: RDS stijging plots is niet zo 'korte-termijn-olieprijsstijginf' gerelateerd, maar eerder vluchtheuvel gedrag. AJK wees op de volatiliteits verschillen.
    SBM zou dan ook enorm moeten stijgen, nee dus. Fugro, waar ik vet in zit vanwege mn verwachtingen long, is een ander contrair verhaal: mega order b7nnen en de shorters strijken langzaam de roeiboten vanuit het niet-zinkende schip.....
    Dat paneelfondsje ken ik niet, miss interessant om s naar te kijken dan
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links