Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoera, de tracker is jarig

Hoera! De ETF bestaat 20 jaar!, kopt De Financiële Telegraaf. Hier op IEX hoef ik het u vast niet meer uit te leggen wat dat is. ETF staat voor Exchange Traded Fund, ook wel tracker genaamd. Het is een beleggingsfonds dat op papier automatisch en zonder manager(s) veelal een index precies volgt.

Voordelen: omdat er geen mensen aan te pas komen zijn deze fondsen veel goedkoper dan de tradtionele beleggingsfondsen, waarvan negen van de tien managers uiteindelijk de dienstdoende index toch niet weten te verslaan. Kortom, wat let u om alleen nog maar in deze ETF's of trackers te beleggen?

Prima producten en een mooie aanvulling, maar zoals bij eigenlijk alles op de financiële markten en beurzen is ook de ETF geen ideaal beleggingsproduct. Ten eerste zijn ze er grofweg al in drie soorten, waarbij u dondersgoed moet weten welke u hebt gezien het eventuele krediteurenrisico:

  • Fysieke ETF's I: de uitgevende instelling koopt voor het samenstellen van bijvoorbeeld een AEX-tracker daadwerkelijk alle aandelen en leent die niet uit. In principe is dit de veiligste ETF. Mogelijke zwarte zwaan is dat er in de afhandelings- en clearingindustrie domineestenen vallen bij een crisis
  • Fysieke ETF's II: idem, maar de uitgever kan wel de gekochte aandelen tegen betaling uitlenen aan shorters. Veelal zijn deze ETF's goedkoper door deze extra inkomsten, maar ze zijn ook risicovoller. Een lenende shorter kan failliet gaan en dan zit je als uitgever én klant
  • Synthetische ETF's: de uitgever bouwt koopt niet de aandelen uit een index op, maar bouwt die na met derivaten. Meestal ook goedkoper, maar u begrijpt dat het risico ook hoger is

Nog meer risico's
Ten tweede zijn er nog een paar punten die de ETF-pret kunnen bederven. De ene tracker is de andere niet! Hoewel bijvoorbeeld ETF's op de S&P 500 - de meest gevolgde index - pretenderen de index één op één te volgen, kunnen er grote verschillen in rendement ontstaan door tal van factoren. Lees maar.

Bij de grote obligatiekrach in juni kwam een ander naar trekje van ETF's naar boven. In kleine markten met weinig handel zat er een enorm verschil tussen werkelijke koersen en de dienstdoende ETF's. Wegens gebrek aan liquiditeit konden de uitgevers van de ETF's domweg niet handelen omdat er geen handel was.

Zeg nooit nooit, maar op de grote, ontwikkelde aandelen- en obligatiemarkten zal dit natuurlijk niet snel gebeuren. Houd hier wel terdege rekening mee als u in trackers op kleine small cap indices, obscure landen met weinig marktkapitsalisatie of vrij verhandelbare aandelen et cetera belegt.

Tot slot en dat vind ik zelf het potentieel grootste nadeel van het succes van ETF's. Nu speelt dat nog niet zo, maar als die tracker-markt maar blijft groeien gaat er vroeg of laat een enorm indexeffect op de beurzen komen. Bedrijven doen er dan namelijk alles aan om in een index te komen of te blijven.

Ga maar na, ETF's beleggen vrijwel altijd in indices. Ofwel, ze kopen alleen die aandelen die in een index zitten. De rest kan barsten. Daar kan de koers dan mee gaan vallen of staan, meer nog dan de daadwerkelijke prestaties van het bedrijf. En is beleggen daar niet ooit voor bedoeld en uitgevonden?

Nogmaal, het is nog een ver-van-mijn-bed-show en misschien komt het nooit zo ver, maar u bent beter te vroeg dan te laat ingeseind, toch?


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Mathijs80 6 augustus 2013 14:19
    Hey AJ, beetje (erg) off-topic, maareuh...
    Dat beleggingsonderzoek, dat invullen gaat trager dan de ontmanteling van de Eurozone, of is dat alleen op mijn PC? :-)
    Gaat IEX me daarna spammen of krijg ik op maat gemaakte aanbiedingen van jullie adverteerders(exclusieve sigaren etc.)?
    Vul het graag in als de site dan weer wat langer in de lucht kan blijven hangen, veel succes!
  2. Pieter Kort 6 augustus 2013 15:31
    quote:

    Mathijs80 schreef op 6 augustus 2013 14:19:

    Dat beleggingsonderzoek, dat invullen gaat trager dan de ontmanteling van de Eurozone, of is dat alleen op mijn PC? :-)
    Gaat IEX me daarna spammen of krijg ik op maat gemaakte aanbiedingen van jullie adverteerders(exclusieve sigaren etc.)?
    Er gaat iets mis bij de site die onze enquete-tool levert, vandaar de stroperigheid. Wordt aan gewerkt, zeggen ze.
    En je wordt na invulling uiteraard bedolven met leuke aanbiedingen van onze favoriete sponsors ;-) Nee, natuurlijk niet. We doen deze enquete
    a) Om een actueel profiel van de IEX-lezer te verkrijgen.
    b) Om te weten hoe onze lezers beleggen, zich informeren en hoe ze over bepaalde onderwerpen denken. We denken veel na over nieuwe intitiatieven, maar die moeten als het even kan wel een beetje aansluiten met wat de bezoekers interesseert.

    En dat gebeurt uiteraard anoniem, we gebruiken de resultaten alleen in geaggregeerde vorm. Dus wees niet bang, we houden de sigarenboeren bij je vandaan...
    Groet, Pieter Kort
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links