Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sweet home Chicago

Typisch, de Chicago PMI verplettert de consensus en komt met de hoogste score door sinds mensenheugenis... en de beurs reageert niet! Voor wie dit geheimtaal is: de Purchasing Managers Index (PMI) uit de regio Chicago is dé leading indicator van de ISM Index, de inkoopmanagersindex van de VS. Die komt maandag uit.

Deze handelaar houdt het lekker kort:

Deze inkoopmanagersindices gelden als de beste voorspellers van de economie. Logisch, de hele economische keten begint bij een inkoopmanager die een order plaatst. Simpel. Met zo'n meevaller van jwelste - zelden gezien! - had ik eerlijk gezegd wel een flinke uptick van de aandelenkoersen verwacht.

Of wachten beleggers eerste de Europese en Chinese inkoopmanagersindices af die ook volgende week verschijnen? Ik kan niet in hun hoofd kijken, maar de koersen reageren daar doorgaans amper op. Hoewel de beurzen nu toch wat bijtrekken, vrees ik zelf toch voor een aandelencorrectie.

Let op Duitsland
Hier alvast even een overzichtje van de manufacturing (productiesector) en de services (dienstensector) PMI's die volgende week respectievelijk maandag en woesndag verschijnen. Hoewel de dienstensectoren in het westen veel groter zijn, zijn de manufacturing PMI's belangrijker voor de beurs

Let vooral op Duitsland (krimp?) en het VK (problem solved?). U kent het procédé: eeen cijfer boven 50 betekent groei, onder 50 krimp en onder 45 regelrechte recessie

Manufacturing PMI's

  • China: helaas, geen consensusverwachting
  • Spanje: 45,5
  • Italië: 46,2
  • Frankrijk: 45,5
  • Duitsland: 49,0
  • EU: 47,8
  • VK: 50,2
  • VS: 50,5

Services PMI's

  • China: helaas, geen consensusverwachting
  • Spanje: 45,0
  • Italië: 47,5
  • Frankrijk 44,3
  • Duitsland: 49,8
  • EU: 47,5
  • VK: 53,0
  • VS: 53,3

Intussen heb ik behoorlijk de blues van die non-reactie op de Chicago PMI


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 ischav2 31 mei 2013 17:37
    quote:

    Peter_H schreef op 31 mei 2013 17:33:

    Als de cijfers uit de VS 'te goed' worden dan kan dat betekenen dat Bernanke wel eens kan stoppen met de agressieve geld politiek.

    Luister maar eens naar Kees de Kort op BNR, die heeft het hier al tijden over.
    Dat verhaal ken ik. Ik denk dat er partijen zijn die geld willen verdienen en onzekerheid rondstrooien. Bernanke zal zijn opkoopprogramma aanpassen maar dit zal niet abrupt gebeuren doch geleidelijk. Op termijn moet de economie op zijn eigen benen staan en niet aan het infuus van de FED.
    Als de economie aantrekt zal dit een positief effect hebben op de bedrijfswinsten: ze zijn immers de afgelopen jaren mean and lean geworden en dus bij een aantrekkende omzet nog winstgevender.
  2. [verwijderd] 31 mei 2013 17:44
    quote:

    ischav2 schreef op 31 mei 2013 17:37:

    [...]

    Dat verhaal ken ik. Ik denk dat er partijen zijn die geld willen verdienen en onzekerheid rondstrooien. Bernanke zal zijn opkoopprogramma aanpassen maar dit zal niet abrupt gebeuren doch geleidelijk. Op termijn moet de economie op zijn eigen benen staan en niet aan het infuus van de FED.
    Als de economie aantrekt zal dit een positief effect hebben op de bedrijfswinsten: ze zijn immers de afgelopen jaren mean and lean geworden en dus bij een aantrekkende omzet nog winstgevender.

    De grootste vraag is wat de groei op termijn weer kan zijn en hoe de multiples zich daarbij houden. Als de rente oploopt en deze hoger wordt dan dividendrendement is dit ook geen reden meer om aandelen te houden.
    Als het economisch beter gaat zullen financieringskosten ook omhoog gaan, loonkosten, grondstoffen etc. Daarbij zal de concurrentie toenemen, dus om nou te stellen dat het allemaal nog mooier wordt als de economie gaat aantrekken lijkt me wat kort door de bocht.
  3. Miele Bauknecht 31 mei 2013 17:58
    als het een slecht cijfer is gingen we omhoog omdat bernanke nog niet gaat taperen, als het een goed cijfer is gingen we omhoog omdat de economie aantrekt. Het kon alleen maar omhoog. Maar dit is een volledig gemanipuleerde markt die alleen maar naar de geldpomp van de fed kijkt. Dus is goed nieuws nu een gelijke beurs. Slecht nieuws had alles nog wat hoger gezet.

    Iets anders is de correlatie met de yen. Vanmorgen gingen we omlaag omdat de usd/yen naar de 100 ging. paniek! Dus behalve bernanke reageert de beurs nu ook vooral op Abe.
  4. [verwijderd] 31 mei 2013 18:16
    Vooral in het laatste kwartiertje verzaakte de AEX. Het is de typisch perverse reactie van de beurs die we laatste tijd wel meer zien. Gisteren op slechte macro's steeg de beurs weer.
    Gelukkig heb ik een paar putjes juli 2013 (345) aangeschaft. Die van de Ax5 helaas gisteren al van de hand gedaan:-((dinsdag aangeschaft).

    GW
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links