10 waardeaandelen tegen aantrekkelijke prijzen

Door Redactie op 31 juli 2023 11:30 | Views: 21.594

10 waardeaandelen tegen aantrekkelijke prijzen

De aandelenmarkt levert dit jaar zinderende rendementen op. Groeiaandelen hebben hun momentum hervonden en bedrijven in snelgroeiende sectoren als halfgeleiders pieken. Wel zijn de waarderingen van een aantal van deze populaire namen nogal hoog.

Het jaar 2022 bewees dat het niet altijd goed uitpakt om aandelen tegen hoge prijzen te kopen. Maar er zijn nog steeds aantrekkelijke waardeaandelen te vinden. In dit artikel een top 10.

Ian Bezek bespreekt op US News Money een aantal waardeaandelen die te koop zijn voor 16 keer de verwachte winst of minder. Deze bedrijven behalen sterke winsten en keren in veel gevallen ook hoge dividenden uit. Daarom zouden deze bedrijven veilige havens moeten zijn, zelfs als de huidige marktrally omkeert.

Shell is een goedkope oil major

Shell is een van de grootste olie- en gasbedrijven van Europa en loopt voorop in de transitie naar schone energie. Het houdt zich bezig met groene stroom en bouwt bij zijn pompstations oplaadfaciliteiten voor elektrische voertuigen.

Shell heeft als doelstelling om in 2050 CO2-neutraal te zijn, maar focust voorlopig op de olie-, gas- en chemieactiviteiten, die meer dan 75% van de winst genereren. Aandelen worden verhandeld voor minder dan acht keer de verwachte winst en bieden een redelijk dividendrendement van 3,7%.

Toronto Dominion Bank heeft weinig te vrezen van de huizenmarkt

Toronto Dominion Bank is een van de grote banken in Canada, met zowel particuliere als zakelijke klanten. De bank is ook actief in de Verenigde Staten.

Canadese bankaandelen hebben te lijden onder de problemen van de banksector als geheel en onder de zorgen over de Canadese woningmarkt. Pessimisten waarschuwen al meer dan tien jaar voor een crash van de huizenprijzen, die tot nu toe niet gekomen is. De overheid verzekert de meeste hypotheken in Canada, wat het risico voor de bank sterk vermindert.

Toronto Dominion Bank is een van de grootste aandeelhouders van Charles Schwab, wat gunstig is als het aandeel herstelt van de scherpe terugval. We hebben hier te maken met een goed geleide en sterk gediversifieerde bank die een solide dividendrendement van 4,4% biedt.

Exxon Mobil deed een gouden greep in Guyana

Behalve op het gebied van olieproductie is Exxon Mobil actief op meer terreinen, zoals raffinage en chemicaliën, die het beschermen tegen olieprijsschokken. De investeringen in Guyana waren een gouden greep: daar is een van de grootste nieuwe olievelden in jaren ontdekt.

Verder werkt Exxon Mobil aan de overname van Denbury ter waarde van 4,9 miljard dollar. Hierdoor wordt Exxon in Noord-Amerika de grootste speler op het gebied van CO2-opslag en -transport. Er lijkt een aanzienlijke marktvraag te zijn naar dit soort diensten.

Het aandeel is het afgelopen kwartaal gedaald, wat een aantrekkelijk instapmoment oplevert. Exxon Mobil heeft momenteel een dividendrendement van 3,6%.

Uitverkoop van Pfizer is doorgeschoten

Voor de coronapandemie werd het aandeel Pfizer verhandeld voor ongeveer 40 dollar. Momenteel koerst het aandeel iets lager dan vóór de pandemie - een verrassende wending, aangezien het aandeel sterk profiteerde van het coronavaccin.

Het is begrijpelijk dat beleggers pandemiegerelateerde aandelen verkopen nu deze inkomstenstromen opdrogen. Toch lijkt de uitverkoop van Pfizer een ernstige overreactie. In 2019 genereerde Pfizer 41 miljard dollar aan omzet. Analisten voorspellen dat het bedrijf in 2023 en 2024 zo’n 68 miljard omzet zal genereren. Dat is minder dan de 100 miljard van 2022, maar nog steeds veel meer dan wat Pfizer een paar jaar geleden omzette.

Pfizer blijkt dus in staat om veel van zijn recente successen om te zetten in het lanceren van nieuwe producten. Aandelen worden nu verhandeld voor slechts 11 keer de verwachte winst en leveren een dividendrendement van 4,5%.

Koopkans bij Johnson & Johnson

Net als Pfizer heefft het aandeel Johnson & Johnson te maen met een daling, ondanks de aantrekkende markt. Dat biedt een aantrekkelijke koopkans.

Beleggers mijden het aandeel omdat er rechtszaken lopen over schadelijk asbest in talkproducten. En door de afsplitsing van de divisie voor consumentenproducten in een nieuw bedrijf dat als Kenvue naar de beurs is gebracht, herzien sommige beleggers hun visie op het aandeel. Deze zorgen zouden echter met de tijd moeten verdwijnen.

De afsplitsing begint al resultaten op te leveren. De medische hulpmiddelensector heeft echter nog steeds te kampen met aanhoudende verstoringen door de pandemie. Het aandeel koerst tegen slechts 15 keer de verwachte winst en levert een dividendrendement van 3%.

Sancties boden Wells Fargo bescherming

Wells Fargo is zeer geschikt om te profiteren van de recente onzekerheid in de banksector. Wells Fargo had te maken met een door de toezichthouder opgelegde vermogenslimiet als gevolg van schandalen in voorgaande jaren. Hierdoor kon de bank de afgelopen tijd niet groeien. Dat dwong Wells Fargo zijn balans slank te houden, waardoor het gevrijwaard bleef van problemen die Silicon Valley Bank en First Republic de das om deden.

Wells Fargo is nu klaar om weer te groeien. De winst per aandeel over het tweede kwartaal steeg met 67% ten opzichte van een jaar eerder. De bank realiseert stijgende winstmarges. Aandeleninkoop draagt bij aan de opwaartse trend van de koers. Zelfs na de positieve resultaten wordt het aandeel verhandeld voor minder dan 10 keer de verwachte winst, waarbij aangetekend dient te worden dat de Nederlandse banken ABN Amro en ING koersen tegen een k/w van 6, respectievelijk 7.

Verizon Communications in lastig parket

Telecomaandelen zijn aantrekkelijk vanwege hun stabiliteit en hoge dividendrendementen. Die reputatie heeft de afgelopen anderhalf jaar wel een gevoelige knauw gekregen doordat de waarderingen in de hele sector zijn ingestort.

AT&T heeft zijn dividend verlaagd en het aandeel is meer dan 50% gedaald sinds de piek in 2016. Verizon heeft zijn dividend stabiel gehouden, maar lijdt ook onder grote koersverliezen. De sector heeft te kampen met tegenwind. De toenemende concurrentie van de kabelindustrie remt het prijszettingsvermogen. De uitrol van 5G-netwerken is duur en heeft tot nu toe slechts een bescheiden rendement op het geïnvesteerde kapitaal opgeleverd. Bovendien is er sprake van mogelijke concurrentie door Amazon en waren er berichten dat telecombedrijven als AT&T en Verizon wettelijk aansprakelijk zouden worden gesteld voor kabels die met lood zijn bekleed.

Het is een bijzonder ongelukkige samenloop van omstandigheden. Daarom worden aandelen Verizon nu aangeboden voor ongeveer 7 keer de verwachte winst. Ze bieden een dividendrendement van 7,7%.

IBM is een oude blue chip die vooroploopt met AI

De afgelopen tien jaar leken aandelen IBM een klassieke ‘value trap’. De koers bewoog zijwaarts terwijl de omzet daalde en het gevoel overheerste dat IBM een stagnerende onderneming is die langzaam achteruitgaat. Maar het is tijd voor een frisse blik, want het IBM van 2023 ziet er veelbelovend uit. De overname van Red Hat is een keerpunt geweest voor de cloudactiviteiten. En IBM was een van de pioniers op het gebied van kunstmatige intelligentie, met de introductie van zijn AI-assistent Watson in 2010.

IBM kan een nieuwe waardering krijgen nu beleggers op zoek zijn naar AI-spelers tegen redelijke prijzen. Het aandeel wordt verhandeld tegen slechts 14 keer de verwachte winst, en het biedt een royaal dividendrendement van 4,9%.

Black Hills is een dividendkoning

Black Hills is een elektriciteits- en aardgasbedrijf. De aardgasdivisie bedient ongeveer 1,1 miljoen klanten en de elektriciteitsdivisie heeft er 220.000.

De aantrekkingskracht van aandelen van nutsbedrijven is dat ze functioneren als alternatief voor obligaties. De aandelen van Black Hills zijn het afgelopen jaar met ongeveer 14% gedaald en worden nu verhandeld op niveaus die we in 2014 zagen. Het dividendrendement van 4,2% sinds 2015 niet meer zo hoog geweest.

Intussen blijven de winsten stijgen, en dat leidt tot stijgende dividenden. Black Hills is een zogenaamde dividendkoning: het is erin geslaagd om al een halve eeuw zijn dividend jaarlijks te verhogen. Een sterk startrendement, de verwachte jaarlijkse stijging van de dividenduitkering en een koers/winstverhouding van 16 vormen samen een geweldig instappunt voor dit defensieve dividendaandeel.

Molson Coors Beverage kan proosten op de controverse rond Bud Light

Molson Coors Beverage is de op een na grootste brouwerij in Noord-Amerika. De aandelen zitten al jaren in een neerwaartse spiraal. Er gloort echter hoop voor aandeelhouders van Molson Coors: concurrent AB InBev heeft zijn Noord-Amerikaanse bierverkopen zien dalen na een controversiële marketingcampagne. Vooral Bud Light greeg te maken met volumedalingen met dubbele cijfers.

Veel van die pijn is ten goede gekomen aan Molson Coors, omdat consumenten overstappen op andere merken. Het aandeel is het afgelopen kwartaal sterk gestegen. Toch wordt het verhandeld tegen slechts 16 keer de verwachte winst, wat suggereert er nog meer opwaarts potentieel in het aandeel zit. Bovendien realiseert het een dividendrendement van 2,4%.

Lees ook: Deze sectoren en bedrijven zijn recessieproof

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
Unimatrix0
0
Dat merk je iedere keer. Wanneer de institutionelen met te veel bucht zitten opgezadeld, wordt die door "analysten" omhoog geprezen en geschreven. En de keren wanneer het klopt, weet dan dat het momentum al voorbij is en dat hun zakken al vol zitten.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.