Recessie-angst? Koop toch maar aandelen!

Door Redactie op 27 april 2023 08:30 | Views: 10.884

Recessie-angst? Koop toch maar aandelen!

Juist als de recessiezorgen toenemen, is het misschien tijd voor beleggers om in aandelen te stappen, valt te lezen op Barron’s. De zorgen zijn grotendeels ingeprijsd en het kan verstandig zijn om risicovollere beleggingen in de portefeuille toe te voegen.

Analisten maken zich al langere tijd zorgen over een dreigende recessie, sinds de Fed de rente in hoog tempo heeft verhoogd in een poging om de inflatie te beteugelen.

Er zijn sectoren in de economie die de pijn voelen van een vertragende economie. De techindustrie heeft dit jaar al duizenden werknemers ontslagen. Toch zijn er steeds meer stemmen die beweren dat zelfs als er een recessie komt, die misschien niet zo erg is als sommigen vrezen. 

Koopadvies voor aandelen

Onder meer Savita Subramanian, strateeg bij BofA Securities, stelde voor dat beleggers aandelen kopen in plaats van obligaties en cyclische aandelen in plaats van defensieve namen. Hedgefondsen en long-only-fondsen hebben hoge blootstelling aan defensieve sectoren zoals gezondheidszorg, nutsbedrijven en niet-duurzame consumentengoederen, wat betekent dat cyclische aandelen waarschijnlijk een beter rendement opleveren.

De S&P 500 wordt momenteel verhandeld tegen 20 keer de forward earnings. Dat lijkt duur, maar als de winst de komende drie kwartalen stabiel blijft op 50 dollar per aandeel ziet dat er heel anders uit, meent Nicholas Colas van DataTrek Research. Iedereen praat over een recessie en die is dus op zijn minst enigszins ingeprijsd. De mogelijkheid van een vertraging is aanwezig, maar de Fed heeft na het verhogen van de rente naar 4,75% tot 5% meer speelruimte om een terugval in de economie te verzachten. 

Subramanian en Colas staan niet alleen in hun optimisme. Er zijn meer geluiden dat er geen recessie komt en dat juist de omgekeerde rentecurve, de inflatie en de bankencrisis tekenen zijn dat er geen recessie komt. 

Omgekeerde rentecurve zegt niets

De omgekeerde rentecurve, als langer lopende obligaties een lager rendement hebben dan kort lopende, was in het verleden een indicator voor een recessie. Anatole Kaletsky van Gavekal Research vindt het echter niet meer zo’n betrouwbare graadmeter.

Dat komt door veranderingen in de marktstructuur waardoor obligatierendementen niet meer zo sterk worden bepaald door langetermijnbeleggers. Veranderingen anticiperen daardoor niet langer op economische vooruitzichten of inflatie. In plaats daarvan weerspiegelen de obligatierendementen de verwachtingen over het Fed-beleid en omgekeerd, aldus Kaletsky.

Geen zorgen over inflatie en bankencrisis

Wat de dalende inflatie betreft, ziet Kaletsky die eerder als een bewijs van verbeterende toeleveringsketens dan van strenger monetair beleid. Evenmin is de recente bankencrisis een teken dat er een recessie op komst is. De Fed zal daardoor uiteindelijk worden gedwongen om de verkrapping te staken, om te voorkomen dat de economie in een recessie terechtkomt.

Slecht nieuws is goed nieuws voor de aandelenbelegger

Dit alles zou goed nieuws moeten zijn voor nerveuze aandelenbeleggers. Analisten rekenen op 2% groei in het eerste kwartaal, na de 3,2% en 2,6% in respectievelijk het derde en vierde kwartaal van 2022.

Maar de Fed van Atlanta voorspelt 2,5% groei. Dat kan slecht nieuws zijn voor de markten, gezien de hoop op renteverlagingen door de Fed later in 2023, maar kan op lange termijn juist beter uitpakken. In dat geval kunnen beleggers hun blik beter verder richten dan op een eventuele aanstaande recessie.

Zie ook: Vanguard heeft 8 tips voor nerveuze beleggers

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.