'Bedrijven cashen met inflatie'

Door Redactie op 3 maart 2023 08:25 | Views: 10.724

'Bedrijven cashen met inflatie'

ECB-beleidsmakers werden onlangs tijdens een retraite geconfronteerd met een aantal harde feiten, lieten bronnen weten aan Reuters. Vooral bedrijven blijken te profiteren van de hoge inflatie terwijl werknemers en consumenten de rekening betalen.

Dat is een ander verhaal dan de ECB al deze maanden verkondigt. 

Vooral de winstmarges stijgen

Het narratief is dat scherpe prijsstijgingen de kosten voor bedrijven opdrijven en daarom reageerde de centrale bank met een aantal forse renteverhogingen om de vraag af te koelen. Het argument was dat het risico bestond dat hogere consumentenprijzen de lonen zouden opdrijven en een inflatiespiraal zouden veroorzaken.

Tijdens de retraite kwam toch een ander beeld naar voren, melden drie bronnen die de vergadering bijwoonden. Het blijkt dat vooral de winstmarges van bedrijven zijn gestegen in plaats van gedaald. Een daling zou juist te verwachten zijn wanneer de inputkosten zo sterk stijgen. 

'Dit soort inflatie corrigeert zichzelf'

Het is duidelijk dat winstexpansie de afgelopen zes maanden een grotere rol heeft gespeeld in het Europese inflatieverhaal, constateert Paul Donovan, hoofdeconoom bij UBS Global Wealth Management. Maar dat heeft ook gevolgen voor centrale bankiers. Inflatie die wordt aangejaagd door hogere winstmarges heeft de neiging zichzelf te corrigeren omdat bedrijven uiteindelijk prijsstijgingen afremmen om geen marktaandeel te verliezen. 

Volgens enquêtes van de ECB en het Duitse Ifo-instituut verwachten bedrijven kleinere prijsstijgingen nu de vooruitzichten voor kosten en vraag minder duidelijk worden. Sommige Europese landen hebben maatregelen voorgesteld om de inflatie van essentiële goederen te beteugelen. Dat duidt op meer winstbeperking, laat Philip Lane, hoofdeconoom van de ECB, aan Reuters weten. Europese bedrijven beseffen dat ze marktaandeel zullen verliezen als ze de prijzen te veel verhogen. 

Van loon-prijsspiraal lijkt geen sprake

Bedrijven in de eurozone die consumentengoederen produceren, hebben vorig jaar hun winstmarges opgetrokken tot gemiddeld 10,7%, een stijging met een kwart ten opzichte van 2019, blijkt uit data van Refinitiv. Het grootste deel van de binnenlandse prijsdruk in de eurozone is dus afkomstig van het opvoeren van de winsten en niet van hogere arbeidskosten en belastingen, blijkt ook uit berekeningen van de ECB. 

De lonen zijn inderdaad veel trager gegroeid dan de inflatie en dat leidt tot een daling van de koopkracht van de gemiddelde werknemer in de eurozone met 5% ten opzichte van 2021. De loonstijging die er is kan de enorme daling van de reële lonen in het afgelopen jaar niet compenseren, stellen analisten.

Het ontbreekt aan onderhandelingskracht van de vakbonden, die structureel zijn verzwakt, meent professor Mattias Vermeiren. In de jaren zeventig was er duidelijk sprake van een loongeleide inflatie. Toen ging bijna 70% van de economische output naar de lonen en iets meer dan 20% naar de winst, volgens Eurostat. Nu bedraagt het aandeel van arbeid 56% en gaat een derde naar de winst.

Maar de ECB zwijgt de winststijgingen dood

Toch houdt de ECB vol dat het belangrijkste risico voor de toekomst nog steeds een loon-prijsspiraal is, waardoor de centrale bank nog agressiever de rente zou moeten verhogen.

In de laatste persconferentie noemde Christine Lagarde 14 keer de lonen, terwijl marges geen enkele keer werden genoemd. Je ziet een duidelijke terughoudendheid om over de bedrijfswinsten te spreken, aldus professor Daniela Gabor. Over winstmarge en kapitaal wordt gezwegen.

Verandert nu het inflatieverhaal?

De beleidsmakers van de ECB kregen op hun retraite data voorgeschoteld waaruit bleek dat de winsten hoger waren dan de lonen. Dat komt door hogere consumentenbestedingen, maar ook doordat bedrijven de prijzen konden verhogen.

In januari waarschuwde de Portugese centralebankpresident Mario Centeno als een van de eersten voor het risico van een zeer duidelijke stijging van de winstmarges. Een andere ECB-bestuurder, Fabio Panetta, zei daarna dat werknemers het zwaarst zijn getroffen door de prijsstijging, terwijl de bedrijfswinsten per saldo stabiel zijn gebleven of in sommige sectoren zelfs zijn gestegen.

Een nieuw inflatieverhaal over stijgende marges geeft de meer duifachtige leden van de ECB munitie om zich te verzetten tegen verdere renteverhogingen, menen economen die door Reuters werden geïnterviewd.

In Nederland inflatie weer gestegen

De volgende beleidsvergadering van de ECB staat gepland op 16 maart. De centrale bank heeft al aangegeven de rente te verhogen tot het hoogste niveau sinds de financiële crisis in 2008. De duiven in het comité kunnen ook wijzen op de hogere inflatie in Frankrijk, Spanje en Duitsland in februari. In Nederland is de inflatie afgelopen maand eveneens tegen de verwachting in gestegen, ondanks de invoering van een prijsplafond voor energie.

Lees ook de column van Jaap Steur: Gaan we eigenlijk wel landen?

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

7 Posts
suskewiet
2
Zijn de ogen een beetje open gegaan ?
Hoeveel keren heb ik hier aangehaald dat men de prijzen na covid met een natte vinger verhoogd heeft (er was gespaard geld genoeg)
Nadien zijn de grondstoffen en voeding omhoog gevlogen .
Men moet het door verrekenen ,maar de prijzen van bepaalde producten zijn te fel doorgerekend .
Dezelfde verpakking maar minder inhoud
Drie stuk vb inplaats van vier enz (voor dezelfde prijs)
Controle is er helemaal niet gebeurd .
Hoogtijd voor verandering en normalisering
zafira tourer
3
nu worden ze wakker, dat dit allemaal niet klopt dat ziet zelfs een kind van 6 jaar, ze willen enkel meer winst op kap van de werkende mensen, met uitvluchten oorlog dure energie, alles is goed om de prijs te verhogen, energie is ondertussen gedaald tot bijna voor de crisis, toch blijven de verhalen de energie is duur
GrandmasterC
0
Ik weiger die hoge prijzen te betalen, dan maar iets anders kopen of naar een andere supermarkt (daar zitten nu grote verschillen tussen, zelfs bij de huisproducten).
Yes we can
0
Wij voelden dit al langer aankomen. We zijn verhuisd naar Spanje waar het leven tussen de 20 en 30% goedkoper is.
GVan
0
De beleidsmakers houden hun ogen maar halfopen. Halfopen omdat ze toch nog voldoende zouden zien hoe ze de 'gewone' man nog meer kunnen laten betalen. Wel slechts halfopen, zo kunnen (en willen) ze ons niet recht in de ogen kijken. Hetgeen ze ons vertellen is zwaar gefilterd. Waar is de waarachtigheid?
De bedrijven mogen best voldoende winst maken, de beurs vaart er ook goed bij en mijn aandelen dus ook (tot nu toe). Maar er worden woekerwinsten gemaakt op rug van de brave burger. Ze strooien ons inderdaad zand in de ogen. Ze vjnden altijd wel een reden waarom ze de prijzen (willen) verhogen: duurdere energie, gestegen loonkosten (ja maar niet in dezelfde mate als hun winst), ...
En ze maken ons voldoende bang om ons braaf te houden. Wanneer gaan de beleidsmakers hun ogen helemaal open doen en ons recht in de ogen kijken ????
Maar waarom komt de 'gewone' man niet eens serieus op straat om dat fundamentele wanbeleid aan te klagen? Niet om meer te eisen maar om rechtvaardigheid af te dwingen. Als er dan eens een sector op straat komt, sust de politiek die (kleinere) groep en komen ze wat tegemoet aan die groep. Weer bosbrandje geblust ... Maar er is meer aan de hand. Het gaat niet om een klein brandje maar bijna het ganse bos staat in brand.

Mugje
0
Hier spelen twee zaken;
-ten eerste de arrogantie van Unilever en concullegae die denken dat ze de prijs naar eigen inzicht kunnen zetten. Ze liegen en bedriegen de gewone winkelende consument en komen met kulverhaal dat de consument toch ook zou meeprofiteren als zijn pensioenfonds in Unilever zou beleggen. Haha, de consument moet dus zijn eigen pensioen financieren door in de winkel teveel te betalen. De Ceo zal wel een stel aandelen- of optiepakketten als onderdeel van de beloning hebben en willen cashen. Eigenlijk zou het beste zijn als we met z'n allen al die bizar gestegen a-merk produkten gaan mijden en dat Unilever zijn hand heeft overspeeld.
-Dat beleidsmakers bepaalde effecten niet WILLEN zien is niet zo vreemd. Van oudsher was het zo dat je in de politiek werd gevraagd als je je in het bedrijfsleven had bewezen als kundig bestuurder. Tegenwoordig kan de grootste miskleun nog de politiek in en met wat geluk kan hij het bedrijfsleven een beetje pleasen zodat hij -direct na de politieke 'carriere'- een lucratief baantje of commissariaat aangereikt zal krijgen om alsnog te cashen. Vanuit de Nederlandse politiek zijn er al legio voorbeelden te noemen, zal op het Europese vlak wel niet veel anders zijn. Laat je niks wijsmaken dat ze er voor 'het volk' zijn, ze zitten er alleen voor zich zelf. .
jeroen12
0
Een bedrijf moet winst maken anders verdwijnt het.. Zou men echter zij die heel hoge winsten maken niet kunnen verplichten om hun prijzen te verlagen of ze weg te belasten ?
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.