Koopkans: Shell en BP goedkoper dan Amerikaanse oliereuzen

Door Redactie op 5 januari 2023 08:30 | Views: 11.421

Koopkans: Shell en BP goedkoper dan Amerikaanse oliereuzen

De Europese oliegiganten BP en Shell worden verhandeld tegen vijf keer de geschatte winst en de aandelenkoersen van beide bedrijven stegen in 2022 met zo’n 40%. Maar zij blijven aanmerkelijk achter bij hun Amerikaanse tegenhangers. Maakt dat deze olieaandelen tot aantrekkelijke koopkansen?

Brian Swint probeert op Barron’s de vraag te beantwoorden.

2022: Explosief gestegen olieprijzen

Alle grote oliemaatschappijen profiteerden in 2022 van de explosief gestegen olieprijzen nadat de wereld herstelde van de coronapandemie en Rusland Oekraïne binnenviel. Door de oorlog dreigde de aanvoer van een van 's werelds grootste exporteurs stil te vallen.

De hoge prijzen hebben gezorgd voor enkele kwartalen met recordwinsten en forse buybacks. De energie-aandelen waren het afgelopen jaar een witte raaf op de roodgekleurde aandelenmarkten.

Europa roomt overwinsten af

De vraag is of de goede tijden zullen aanhouden. De olieprijzen zijn weer gedaald en in Europa willen regeringen een deel van overwinsten afromen. Met dat geld kunnen zij huishoudens tegemoetkomen in de hoge energielasten.

In Europa is meer dan 700 miljard dollar uitgetrokken voor subsidies en prijsplafonds om burgers te compenseren. Analisten denken dat de extra heffingen geen grote impact zullen hebben op de bottom line voor de oliebedrijven. De inkomsten zullen 2022 niet evenaren maar nog steeds niet te versmaden zijn, vermoedt Allen Good, strateeg bij Morningstar. Aandeelhouders kunnen rekenen op veel aandeleninkoop en dividend.

Extra heffing raakt oliebedrijven wereldwijd

Extra winstbelastingen en prijsplafonds lossen het probleem van het energietekort eigenlijk niet op. De kans bestaat dat ze uiteindelijk de problemen verergeren doordat ze de stimulansen om te investeren verminderen, waarschuwt analist Biraj Borkhataria (RBC Capital Markets). De extra belastingen zullen Amerikaanse bedrijven even hard treffen als Europese, want alle oliebedrijven opereren wereldwijd en betalen ook belasting in Europa.

De extra heffingen treden alleen in werking bij hoge omzetten. Volgens analist James Hubbard van Deutsche Bank zullen de winsten in de sector slechts met zo’n 3% tot 4% dalen.

Duurzame korting?

Toch worden Europese bedrijven nog steeds verhandeld tegen een aanzienlijke korting ten opzichte van hun Amerikaanse tegenspelers. Een verklaring daarvoor is volgens Allen Good dat Shell en BP de afgelopen jaren grote investeringen hebben gedaan in duurzame energie. Die investeringen betekenen dat ze minder speelruimte hebben om hun olie- en gasproductie te verhogen.

Beleggers voor wie ESG belangrijk is hebben deze bedrijven echter niet beloond voor hun inspanningen op dat terrein. Voor hen blijven het fossiele producenten die nog altijd broeikasgassen veroorzaken.

Waarderingskloof blijft

De aandelenkoersen van BP en Shell zijn in 2022 met zo’n 40% gestegen en gaan tegen vijf keer de verwachte winst over de toonbank. Exxon Mobil is in dezelfde periode bijna 80% meer waard geworden en wordt tegen bijna 10 keer de verwachte winst verhandeld. Chevron steeg met 50% en wordt voor 11 keer de winst gekocht.

Alle vier de oliegiganten hebben de ambitie om in 2050 CO2-neutraal te zijn. BP en Shell investeren zo’n 1 miljard dollar per jaar in schone energie. De waarderingskloof zal in 2023 waarschijnlijk niet gedicht worden, tenzij duurzame beleggers de groene ambities van Shell en BP willen belonen. Maar dat lijkt een stap te ver, omdat deze bedrijven onder vuur blijven liggen van klimaatactivisten. Die vinden dat de oliebedrijven te traag zijn met het realiseren van hun duurzame doelstellingen.

Dividend en buybacks maken het aantrekkelijk

Toch zijn BP en Shell volgens Good aantrekkelijk voor beleggers die op zoek zijn naar blootstelling aan olie en gas. De kapitaalplannen zijn gebaseerd op een olieprijs rond de 60 dollar per vat. Momenteel ligt de prijs rond de 80 dollar per vat en dat betekent dat beleggers dividenden en aandeleninkoopprogramma’s tegemoet kunnen zien.

De vooruitzichten van een zwakkere economische groei als gevolg een hogere rente zullen de olieprijzen vrijwel zeker in bedwang houden. Maar de OPEC heeft de productiequota al verlaagd om te voorkomen dat de prijzen te ver dalen. Een recessie zal zeker gevolgen hebben voor de energiesector, maar aan de andere kant is de markt relatief krap. Good ziet een koopkans in Shell en BP.

Lees ook: Zet Shell de zegetocht in 2023 voort?

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
Katsjinggg
1
en in Europa wil de politiek de energietransitie er op een manier doordrukken die gebaseerd is op waardevernietiging en krimp van de welvaart van de middenklasse...
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.