Barron's top 10 voor 2023

Door Redactie op 28 december 2022 08:00 | Views: 17.541

Barron's top 10 voor 2023

De afgelopen 13 jaar heeft Barron’s elke keer in december veelbelovende aandelen geselecteerd die de markt zouden kunnen verslaan. De top tien van vorig jaar, waar ook Shell in stond, heeft dat ook waargemaakt. Dit jaar presenteert Barron’s een nieuwe top tien. Slechts twee aandelen van vorig jaar zijn terug te vinden bij de kanshebbers voor 2023.

Al was 2022 een slecht jaar op de aandelenmarkten, het pakte uiteindelijk goed uit voor waardebeleggers. De selectie van vorig jaar heeft de markt weten te verslaan. Zes van die tien aandelen eindigen 2022 in de zwarte cijfers, aangevoerd door Shell en IBM.

Alleen Amazon en Berkshire staan zowel voor 2022 als voor 2023 op de lijst. De top tien voor 2023 bevat een mix van bekende namen en potentiële verrassingen:

Alcoa: een groene aluminiumproducent

Alcoa produceert aluminium. Dat basismetaal krijgt niet zoveel aandacht als koper, al speelt het net zo’n belangrijke rol voor hernieuwbare energie. En Alcoa is waarschijnlijk de meest zuivere aluminiumproducent ter wereld, met de groenste voetafdruk. Het haalt ongeveer 80% van de energie voor zijn aluminiumsmelterijen uit hernieuwbare energie, voornamelijk waterkracht.

De helft van zowel het wereldwijde aanbod als de vraag naar aluminium komt uit China, en dat land is een risico. Tegelijkertijd ligt daar een kans, als de Chinese economie in 2023 herstelt na de lockdowns. China is van plan om de groei van aluminiumsmelterijen af te remmen, en dat kan positief zijn voor Alcoa.

De aandelen van Alcoa zijn dit jaar met 24% gedaald en worden verhandeld voor minder dan de helft van hun piek in 2022 - en dat tegen negen keer de winst over 2022.

Alphabet: hoog tijd voor dividend

In 2022 zijn de aandelen van Alphabet met 34% gedaald, doordat de inkomstengroei vertraagde en beleggers zich zorgen maakten over zwakkere advertentietrends bij zoekmachine Google. De aandelen worden nu verhandeld tegen 18 keer de verwachte winst over 2023.

Joe Rosenberg, oud-strateeg bij Loews, denkt dat Alphabet te groot is geworden. Hij vindt dat de kostenbasis van Alphabet te hoog is en dat het management agressieve actie moet ondernemen. Het personeelsbestand is sinds 2018 bijna verdubbeld. Alphabet lijkt dat te beseffen en werkt aan ingrijpende bezuinigingen.

Alphabet zou ook dividend moeten gaan betalen. Dat wordt trouwens hoog tijd voor een winstgevend bedrijf dat 18 jaar geleden naar de beurs ging. Die laatste optie maakt het aandeel aantrekkelijk.

Amazon.com: opmaat voor een beter jaar

Dit jaar stond het aandeel Amazon fors onder druk. Het komende jaar zou beter moeten zijn, als de kosten omlaag gaan en de online retailactiviteiten efficiënter worden.

Analist Michael Morton denkt dat het retailsegment negatieve operationele marges heeft als de reclame-inkomsten niet worden meegerekend. Amazon moet winst gaan maken in zijn detailhandel, en is daarnaar op weg.

Het aandeel Amazon is niet goedkoop. Daar staat tegenover dat maar weinig beursbedrijven over twee dominante ondernemingen beschikken. Naast het retailplatform is de tweede winstgevende pijler het cloudbedrijf Amazon Web Services. Dat beschikt over een ruim groeipotentieel. Amazon lijkt klaar voor een beter jaar.

Bank of America: een topkeuze tegen een flopprijs

Bank of America focust op verantwoorde groei en dat lijkt gelukt met de hoge kwaliteit van de kredietportefeuille. Toch wordt Bank of America niet veel anders behandeld dan zijn concurrenten. Het aandeel daalde dit jaar met 25%, omdat beleggers zich zorgen maken over de gevolgen van een mogelijke recessie.

Het aandeel lijkt goedkoop en levert 2,8% rendement op. De bank is conservatief met het dividendbeleid; de winstuitkering ligt lager dan die van sommige van zijn belangrijkste rivalen. Tot het klantenbestand rekenen zich vooral welgestelden en die moeten beter bestand zijn tegen een economische vertraging.

Volgens analist Mike Mayo komt het zelden voor dat fundamenten zozeer verbeteren als bij Bank of America en het aandeel zo slecht presteert. Hij noemt het aandeel een topkeuze.

Berkshire Hathaway: defensieve kolos met onvervangbare topman

Het investeringsbedrijf van Warren Buffett blijft het ultieme defensieve aandeel en verdient sterke overweging in beleggersportefeuilles. Het aandeel steeg dit jaar met 4%, tegenover een negatief totaalrendement van 15% voor de S&P 500. De vooruitzichten voor 2023 zijn goed.

Buffett gaf dit jaar weer geld uit en was een agressieve koper van aandelen. Hij kocht voor 10 miljard dollar aandelen Occidental Petroleum en voor 20 miljard Chevron. Hij sloot ook een deal om schadeverzekeraar Alleghany te kopen voor 12 miljard dollar. Die investeringen zullen de winst verhogen, net als de inkomsten uit de 100 miljard aan contanten die Berkshire op de balans heeft staan, dankzij de gestegen korte rente.

Het aandeel lijkt redelijk geprijsd en wordt verhandeld tegen zo’n 1,4 keer de geschatte boekwaarde voor eind 2022, in lijn met het vijfjarig gemiddelde. Er is wel een risico: de leeftijd van de topman. Buffett is al 92 en hij is onvervangbaar. Maar vertrek van Buffett biedt ook mogelijkheden. Het kan bijvoorbeeld leiden tot meer dividend, of een opbreken van het investeringsbedrijf met belangen in tal van sectoren.

Comcast: nu veel te goedkoop

Juist bij de belangrijke breedband-activiteiten van Comcast trad dit jaar vertraging op. Maar de activiteiten van Comcast houden misschien beter stand dan men denkt. Het bedrijf heeft met 32 miljoen klanten prijszettingsvermogen. Daarnaast is het ook eigenaar van NBCUniversal en het Europese satelliettelevisiebedrijf Sky.

Het aandeel wordt verhandeld tegen 10 keer de verwachte winst in 2023. Het aandeel is met 30% gedaald tot 35 dollar. Eigenlijk krijgen beleggers op die manier NBCU en Sky er gratis bij, meent analist Craig Moffett.

Veel beleggers zien NBCU en Sky graag afgesplitst of verkocht worden, maar daar is topman Brian Roberts geen voorstander van. Beleggers zijn over het algemeen geen fan van Comcasts gediversifieerde portefeuille en het bedrijf betaalt er ongetwijfeld een conglomeraatskorting voor, vermoedt Moffett. Volgens hem is zelfs met die korting het aandeel nog steeds te goedkoop.

Delta Airlines: partner van KLM kan hoogvlieger worden

Delta Airlines zal naar verwachting de komende twee jaar een fikse winstgroei doormaken. Het aandeel is geen hoogvlieger en lijkt goedkoop, handelend tegen zes keer de verwachte winst per aandeel in 2023.

Delta is een van de best geleide maatschappijen in de VS, maar beleggers zijn begrijpelijkerwijs op hun hoede vanwege de historisch slechte beursprestaties van de sector. Niettemin voorspelde de luchtvaartmaatschappij recent 15% tot 20% omzetgroei voor 2023 en bijna een verdubbeling van de winst. Analiste Helane Becker denkt dat de doelstellingen van het management conservatief zijn. Die moeten haalbaar zijn, tenzij er een grote recessie komt.

Delta gebruikt zijn vrije cashflow om schulden uit het pandemietijdperk af te betalen. Daarin maakt het een andere keuze dan Southwest Airlines, die juist voor dividenduitkering gaat. Delta beschikt over een sterk netwerk. Het is partner van KLM, met ook een sterke basis op Schiphol. Misschien breekt de tijd aan dat Delta op de beurs een hoogvlieger wordt.

Madison Square Garden Sport weet nog niet te scoren

Sportteams halen recordprijzen, maar Madison Square Garden Sports kwijnt weg, ondanks het feit dat het twee zeer waardevolle teams bezit. Het aandeel lijkt een koopje en wordt gewaardeerd op 3,9 miljard dollar. Dat is een korting van 50% op de door Forbes geschatte waarde van de beide sportteams.

Als oorzaak wordt vaak gewezen op de ‘Dolan’-korting: de volledige waarde van sportteams wordt meestal pas gerealiseerd bij verkoop. De eigenaars, de familie Dolan, zijn echter niet geïnteresseerd in verkoop.

Wel gaf de familie aan dat MSG Sports aandeelhoudersvriendelijker wordt. Daar getuigt de recente beslissing om 250 miljoen dollar terug te geven aan de aandeelhouders al van. Toekomstige televisierechten lijken ook het nodige op te kunnen leveren. Analist Jon Boyar denkt dat het bedrijf het dubbele waard is van de huidige prijs.

Medtronic: behandelplan om de koers gezond te maken

Medtronic is een dividendaristocraat, met een historie van 45 jaren van stijgende uitbetalingen. Medtronic is een topfabrikant van medische apparatuur, maar de aandelen hebben niet dienovereenkomstig gepresteerd: in 2022 is de koers met 24% gedaald.

Het aandeel ziet er wel aantrekkelijk uit. Het wordt verhandeld tegen zo’n 14 keer de verwachte winst, ongeveer de helft van de koers-winstverhouding van rivalen Boston Scientific en Stryker, terwijl het dividendrendement 3,5% bedraagt.

Het bedrijf heeft wel wat problemen. Het verlaagde onlangs de winstverwachtingen, en de ontwikkeling van een apparaat bedoeld om de bloeddruk te verlagen stuit op problemen.

Volgens de topman neemt Medtronics maatregelen om de prestaties van het bedrijf te verbeteren, waaronder kostenbesparingen. De glans is er misschien vanaf, maar volgens David King is het nog altijd een groeiaandeel.

Toll Brothers: wachten op de Fed of op Buffett?

De koers van de huizenbouwer Toll Brothers is dit jaar met 30% gedaald. Daarmee stort het dak nog niet in. Het aandeel heeft last van een hogere hypotheekrente, maar het bedrijf staat er beter voor dan de concullega’s. Dat is te danken aan de welgestelde clientèle voor de luxehuizen, die gemiddeld voor zo’n 1 miljoen dollar worden verkocht. Ongeveer 20% van de kopers betaalt contant en velen verkopen de huizen voor veel meer dan ze ervoor betaald hebben.

Het aantal nieuwe orders daalde in het laatste kwartaal met meer dan 50%. Dat neemt niet weg dat Toll nog steeds een grote orderportefeuille heeft. Het aandeel koerst zo'n 5 dollar onder de boekwaarde van 55 dollar per aandeel, en tegen slechts zeven keer de verwachte winst.

Zodra de Fed het beleid wijzigt, kunnen woningbouwers profiteren. Een andere optie kan zijn dat na het recente overlijden van medeoprichter Bob Toll het bedrijf een overnamekandidaat wordt. Wie weet is het een aantrekkelijke kandidaat voor een andere huizenbouwer, of voor Berkshire Hathaway?

Lees ook: Wall Street heeft voor 2023 hoge verwachtingen van deze aandelen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.