'Dit is nog maar het begin'

Door Redactie op 31 oktober 2022 08:50 | Views: 17.671

'Dit is nog maar het begin'

Door de dreigende wereldwijde recessie, oplopende voorraden, afnemende vraag en stijgende kosten staan de marges van bedrijven onder druk. En dit is nog maar het begin, waarschuwt beleggingsstrateeg Rob Almeida van vermogensbeheerder MFS. 

In zijn commentaar The Risk of Inverted Balance Sheets legt hij eerst uit dat iedere financiële crisis anders is.

Excessen zijn altijd uniek

"Financiële crises lijken misschien op elkaar, maar schijn bedriegt. Ze zijn allemaal anders. Het enige wat ze gemeen hebben, is dat ze excessen corrigeren. Maar de excessen zijn uniek voor iedere crisis."

Hij noemt voorbeelden. "De coronacrisis was de vonk die een kruitvat vol jarenlang opgebouwde schulden en opgeblazen balansen aanstak. De crisis van 2008 was een correctie op de excessieve leningen die Amerikaanse huishoudens aangingen. De dotcombubbel was een herbalancering van veel te grote investeringen die de vraag van de economie ver overstegen."

Overnames zorgen voor forse goodwillposten

En tegenwoordig gaan beursbedrijven gebukt onder torenhoge schulden, dalende winsten en stijgende vaste lasten. Almeida: "Ondernemingen zijn de afgelopen jaren andere bedrijven gaan overnemen om meer toekomstige groei te realiseren. Die overnames werden gefinancierd met vreemd vermogen tegen een zeer lage rente, en hebben gezorgd voor forse goodwill-posten op de balansen van de kopende partijen.” 

Goodwill is de onzichtbare meerwaarde die een bedrijf toevoegt en die lastig te berekenen is, maar wel veel waard. Een sterk merk bijvoorbeeld, of een patent. Nu de technologie en de daaruit voortvloeiende innovatie zo hard gaan, is de waarde van goodwill de afgelopen 20 jaar flink toegenomen.

'Financiële pijn moeten we nog gaan zien'

Almeida: "Inmiddels bestaat de waarde van een aandeel in de VS voor 50% en in Europa voor 40% uit goodwill. De waarde die aan goodwill wordt toegekend, is gebaseerd op aannames. En die aannames zijn vaak rooskleurig. Dit maakt balansen nog kwetsbaarder dan ze al waren, omdat goodwill voor een deel zal moeten worden afgeschreven."

"De crash die we in 2020 zagen, had eigenlijk een correctie moeten zijn, maar dat is het niet echt geweest. De financiële pijn gaan we nog terugzien onderaan de streep", besluit de strateeg.

Zie ook: Ligt er een winstrecessie op de loer? 

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

7 Posts
suskewiet
1
Economie is er om de wereld draaiend te houden .
Dit is een doem scenario .
De rente zal nog altijd laag blijven .
Wat moeten we met dit artikel
Al de aandelen verkopen ?
jeroen12
1
Die mannen zeveren maar wat. Niemand kan voorspellen wat de toekomst brengt, ook al hebben ze 20 jaar naar de universiteit gelopen hebben. Volgens mij zijn enkele aandelen koopwaardig. Dat ze nog kunnen zakken is een feit. Dan moet men geld hebben om erbij te kopen. Ik ben al 40 jaar met aandelen bezig. Ik wordt er niet rijk van maar haal gemiddeld toch een goed resultaat. Meer moet dat voor mij niet zijn !ç
Yukon Gold
0
Duym
0
Ik lees: "De coronacrisis was de vonk die een kruidvat vol jarenlang opgebouwde schulden en opgeblazen balansen aanstak. --- Het moet kruitvat zijn. Een kruidvat is een vat met kruiden in.
Maan Arkenbosch
0
Met een kolossale schuld van 31.000 miljard $, betalen de VS bijna 1 miljard dollar aan rentelasten per dag!! En denken jullie dat de E.U./E.C.B. er beter voorstaat? De wereld draaiend houden met drukpersgeld hebben wij ook meegemaakt in 1923, toen een sigaret 100 miljard D.Mark kostte!!, Daarna startte Hitler zijn NSDAP en S.A. Het waren de dromers welke in 1929 klappen kregen.Komt mijn analyse van enkele jaren terug: Trage beurskrach of valutakrach of alle twee toch uit ???
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.