Voorspelt de VIX-index een crash?

Door Redactie op 13 oktober 2022 10:00 | Views: 10.638

Voorspelt de VIX-index een crash?

Beleggen in aandelen gaat gepaard met risico. Daar moeten beleggers mee leren leven, als ze ook een hoger rendement nastreven. Grilligheid hoort erbij. Daarom levert beleggen op termijn meer op dan geld parkeren op een spaarrekening.

Maar onrust op de markt doet altijd iets met beleggers. Het kan een verkoopgolf ontketenen. Daarvoor kijkt men doorgaans naar de volatiliteitsindex. William Baldwin vraagt zich op Forbes af of de VIX een crash voorspelt.

Jojo-beweging

Het is onrustig op de aandelenmarkt. We zien heftige bewegingen die zeldzaam zouden moeten zijn. Zijn het signalen dat er een zwaardere correctie aan zit te komen? 

Beleggers houden de volatiliteit van de markt in de gaten. Dat kan met de VIX, een graadmeter voor de volatiliteit in de markt. Deze is verdubbeld sinds het begin van het jaar. Maar dat zegt niet alles. Belangrijk is naar het grotere plaatje te kijken. Want al is het nu onrustig op de markten, het is niet het soort volatiliteit dat met crashes gepaard gaat, stelt Baldwin gerust op basis van langetermijnbewegingen van de markt.

Vier grafieken

Baldwin zet vier grafieken op een rij. De onderstaande drie tonen volatiliteitsniveaus gemeten op verschillende schalen: dagelijks, maandelijks en per kwartaal. 

Grafiek 1: Dagelijkse volatiliteit

Grafiek 2: Maandelijkse volatiliteit

Grafiek 3: Volatiliteit per kwartaal

VIX

De vierde grafiek geeft de VIX weer. Deze volatiliteitsindex geeft het volatiliteitsniveau op jaarbasis weer aan de hand van de optieprijzen van een bepaalde dag. Als optiehandelaren grotere bewegingen in de S&P verwachten, zijn ze bereid meer te betalen voor opties.

Grafiek 4: de VIX-index

VIX is nog niet zo dramatisch

Speculanten kunnen erop wedden dat de schommelingen op de aandelenmarkt groter zullen worden, en zij doen die weddenschappen soms wanneer de historische volatiliteit gematigd is. Alles kan een stijging van de optieprijzen veroorzaken, zoals de dip van gisteren, een renteverhoging door de Fed, een explosie op een brug.

Momenteel ligt de VIX ruim boven zijn langetermijngemiddelde van 19%, maar dat is nog lang niet in de buurt van het niveau aan het begin van de pandemie. Als de aandelenkoersen zich normaal zouden gedragen, zou een beweging van 3% zeer ongewoon zijn.

Twee keer in een week is opvallend. Maar wat is eigenlijk 'normaal'? Een beweging zoals op 7 oktober zou statistisch gezien maar één keer in 226 handelsdagen voorkomen, oftewel ongeveer één keer per jaar. De geschiedenis leert iets anders. Sinds 1950 is dit soort schommelingen elke 59 handelsdagen voorgekomen.

Markt is gewoon springerig

Gaan we dit jaar meer 3% bewegingen krijgen? Heel goed mogelijk. De markt is springerig, deels door alle verontrustende krantenkoppen. Komt er een crash en een voortzetting van de bearmarkt van dit jaar die het cumulatieve verlies op 50% zou brengen? Het is mogelijk, maar minder waarschijnlijk.

En krijgen we nog een eendaagse crash zoals die van 35 jaar geleden? Baldwin steekt zijn nek uit en voorspelt dat de volgende crash statistisch gezien ergens binnen de komende 20 miljard jaar zal plaatsvinden. Aandelen zijn immers beweeglijk.

Zie ook: Meer of minder volatiliteit in uw portefeuille? Dit zijn interessante ETF's 

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
suskewiet
0
jeroen12
0
Ik koop op de bloedrode sagen. Mits een beetje geduld is dat bij mij altijd al goed gekomen. Wie schrik heeft incasseert klappen.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.