Shorters zien de berenmarkt doorzetten - en hebben vaak gelijk

Door Redactie op 12 oktober 2022 08:30 | Views: 17.331

Shorters zien de berenmarkt doorzetten - en hebben vaak gelijk

Beleggers kijken nerveus naar hun portefeuille. Het komt goed, schijnt, maar wanneer dan? De shorters geven het antwoord: niet binnenkort.

Goed nieuws willen we horen, en er wordt wel gezegd dat een stijging van het aantal shortposities - geld inzetten op een daling van de koers - een contrair signaal is: het zou betekenen dat de bodem in zicht is.

Helaas

Professor Matthew Ringgenberg van de universiteit van Utah is gespecialiseerd in het gedrag van short sellers. En uit zijn onderzoek is gebleken dat shorters vaak gelijk hebben: zijn er veel shortposities, dan daalt de beurs.

Met een schuin oog op onze portefeuille willen wij dat niet zomaar aannemen: natuurlijk stijgt het aantal shortposities, er zijn ook steeds meer hedge funds en de markt is er steeds beter op ingericht. Maar daarvoor heeft professor Ringgenberg gecorrigeerd.

In deze grafiek is het duidelijk te zien: in 2013 was er een piek in shortposities die de bullmarkt niet onderbrak. Maar de andere twee pieken waren bij de crisis van 2008 en de coronacrisis. En dat geeft weinig hoop.

Iets anders dat opvalt in de grafiek is hoe steil de lijn omhoog gaat de laatste tijd. Dat betekent dat er meer geshort wordt terwijl de prijzen al dalen. De professionele beleggers denken blijkbaar dat het allemaal nog veel erger gaat worden.

Hoezo hebben shorters vaak gelijk?

Professor Adam Reed van de universiteit van North Carolina legt uit waarom shorters vaker gelijk dan ongelijk hebben. "Het is niet eenvoudig om een aandeel te shorten", aldus Reed. "Daarom zijn shorters doorgaans zekerder van hun zaak dan de gewone aandelenkoper."

Shorten is duur, je moet er aandelen voor lenen wat vaak niet meevalt, je kan er oneindig veel geld mee verliezen en het is aan allerlei regels gebonden. Dus als er zoveel geshort wordt in de markt als nu het geval is, gaat die waarschijnlijk nog verder omlaag - en in elk geval is het onwaarschijnlijk dat de volgende stijging het begin van een nieuwe bullmarkt betekent.

Lees ook: 8 redenen waarom de crash van 1929 niet meer zal voorkomen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

3 Posts
Mariske
1
de grafiek toont data tot ergens begin 2022 terwijl wij al bijna op het einde zijn,... hier kan je echt niet op baseren.
Mavi57
0
Aangezien beleggen en zeker shorten geen exacte wetenschap is blijft het in de meeste gevallen gokken. Zeker nu, de daling is niet structureel maar gedreven door angst en onwetendheid. Ook omdat veel mensen geld gebruiken dat ze eigenlijk niet kunnen missen.
De beurs wint altijd uiteindelijk.
beleggertje2020
0
De echte angst in de beurs zie ik nu nog niet gelet op de matige handelsomzetten, dus de hele grote angst moet nog komen. Dus tja wellicht dat shorters nog een hoop geld kunnen gaan verdienen de komende tijd in deze slome wellicht nog langdurige bearmarkt . De echte angst begint pas bij vixen > 50 is mijn gedachte . Daar zie ik de vix wel naar op weg gaan ondanks goede resultaten van banken in USA.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.