Goldman Sachs: Vrees voor zeepbel overdreven

Door Redactie op 25 maart 2021 16:00 | Views: 15.067

Goldman Sachs: Vrees voor zeepbel overdreven

Na de GameStop-geschiedenis, een hausse aan nieuwe blanco-chequebedrijven en een koersexplosie in bitcoin maken veel beleggers zich zorgen over een mogelijke zeepbel op de financiële markten.

Hoewel er wel een paar verontrustende tekenen zijn, lijken de markten volgens Goldman Sachs nu een stuk veiliger te zijn dan in de aanloop naar de internetcrash van 2001, of de financiële crisis van 2008, schrijft Business Insider.

Analisten Peter Oppenheimer en Sharon Bell halen enkele argumenten aan waarom beleggers zich niet al te veel zorgen hoeven te maken.

Rally gebaseerd op fundamentals

Hoewel de stijging van de aandelenkoersen in de afgelopen jaren, vooral in de techsector, 'indrukwekkend' was, was de rally volgens Goldman lang niet zo extreem als de explosieve stijging in de late jaren negentig.

De rally in techbedrijven kan vooral worden gerechtvaardigd door 'sterke groei en fundamentals', waarbij de winsten veel hoger liggen dan de rest van de markt.

De aandelenrisicopremie ziet er niet verontrustend uit

Volgens Goldman kan een groot deel van 'het schuim' op de markt verklaard worden door de historische lage rentestand.

De analisten wezen op een belangrijke maatstaf voor de waarde van aandelen, de aandelenrisicopremie, oftewel het extra rendement dat beleggers op aandelen krijgen in vergelijking met het aanhouden van risicovrije obligaties.

Volgens Goldman hadden beleggers tijdens de zeepbel van eind jaren negentig zoveel vertrouwen in de groei, dat ze bereid waren aandelen te kopen met een dividendrendement van 1%, terwijl ze met obligaties 6,5% konden verdienen. Maar door de historisch lage rente en de betere vooruitzichten is de risicopremie voor aandelen nu hoger, waardoor beleggers veel meer reden hebben aandelen te kopen.

De marktconcentratie is toegenomen - maar niet gevaarlijk

Facebook, Apple, Amazon, Microsoft en Google hebben momenteel een marktkapitalisatie die bijna drie keer zo groot is als het jaarlijkse Bruto Binnenlands Product van India.

Toch is de toegenomen dominantie van Big Tech volgens Goldman geen probleem. "Zo'n concentratie weerspiegelt een sterke fundamentele groei in plaats van de hoop of belofte op rendement ver in de toekomst." Met andere woorden, de rally in tech zou veel duurzamer zijn dan eerdere rally's in bepaalde activa.

Na jaren van uitstroom uit aandelen, stappen kleine beleggers massaal in de markt. De GameStop-saga in januari heeft de macht van de kleine belegger onder de aandacht van Wall Street gebracht.

De bank noemde de toestroom van kleine beleggers 'adembenemend', en meldde dat een van zijn belangrijkste maatstaven voor het nemen van risico's een niveau had bereikt dat normaal gesproken geassocieerd wordt met een daling van 10% in de aandelenmarkten.

Lenen is goedkoop, maar beleggers zijn voorzichtig

De rentetarieven van de centrale banken staan op een laagterecord, net als de obligatierente tot voor kort, waardoor lenen erg goedkoop is.

Maar volgens Goldman worden speculatieve zeepbellen vooral geassocieerd met banken en bedrijven die risicovolle activiteiten financieren met schulden, en met een ineenstorting van het spaargeld van huishoudens. En dat is momenteel niet het geval.

De banken staan er dankzij een reeks hervormingen sterk voor, aldus Goldman, dat eraan toevoegde dat Amerikaanse huishoudens tijdens de pandemie zo’n 1,5 biljoen dollar aan spaargeld hadden opgebouwd.

Fusies en overnames nemen vlucht na jaren van droogte

De stortvloed aan beursgangen van honderden blanco-chequebedrijven (ook wel SPAC's genoemd), baart veel beleggers zorgen. Toch vindt de Amerikaanse investeringsbank de huidige activiteit niet buitensporig gegeven de huidige marktwaarde van de aandelenmarkten.

Marktzeepbellen worden vaak gedreven door enthousiasme voor nieuwe technologieën, zoals het internet in het dotcomtijdperk. Hoewel technologie- en groene aandelen inderdaad een hoge vlucht hebben genomen, zou een koersdaling van deze aandelen niet tot wijdverspreide bedrijfsfaillissementen moeten leiden, aangezien de meeste van deze bedrijven winstgevend zijn.

Van 'hoopfase' naar 'groeifase'

Goldman noemde de krachtige aandelenrally tussen maart en september vorig jaar een typische 'hoopfase' tijdens een bullmarkt na een economische inzinking.

"Deze fase wordt over het algemeen gevolgd door wat wij de 'groeifase' noemen, wanneer de winsten aantrekken", aldus de bank. Onderweg kunnen zich wel wat hobbels voordoen.

Zie ook: Miljardair over bullmarkt: Geniet ervan zolang het kan

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

5 Posts
beleggertje2020
1
We worden gewoon hartstikke zwaar getroffen door de corona ! Ook economisch worden we zwaar getroffen. Vergeet nooit wat bijdrukken heel veel geld uiteindelijk gaat doen met inflatie en rentes op schulden ! Uiteindelijk moet hoe dan ook alles terugbetaald worden, ander kun je die hele EU-community wel op je buik schrijven op den duur . Wie zegt dat bijv landen als Italie en Spanje en ook Griekenland het net zo goed doen als Nederland en Duitsland ?????
beleggertje2020
0
Enne vergeet niet dar beurzen de laatste tijd zijn uitgegaan van allerbeste case scenario ! Dus zeg nu niet dat er geen zeepbel is ontstaan ! Het duurt nog heel erg lang voordat we alles weer kunnen zoals voor deze corona-tijd ! Ook is de EU nog steeds sloom en traag met vaccineren . Zelfs als ze dat niet zijn , nl: Virusvarianten op corona kunnen dusdanig muteren dat mogelijk straks zelfs de huidige vaccins nog niet meer werken tegen de nieuwe varianten ! Ik laat nu de beurs nog heel efkes uitblussen naar de oude top van AEX 289 ! Daarna koop ik een hele trits put-opties denk ik of anders blijf ik met veel cash gewoon aan de wal staan om na een crash heel goedkoop de juiste aandelen in te kopen .
beleggertje2020
0
Rectificatie t.o.v voorgaande : 289 moet tuurlijk 689 zijn !! Maar 289 is wel degelijk mogelijk voor AEX zo binnen een jaartje als we gruwelijk veel pech krijgen met alles !
Anoniem1337
0
Natuurlijk zegt Goldman Sachs dat, om hun cliënten tevreden te houden - een bakker zou zijn eigen brood ook niet afraden. Zie je het al voor je, Goldman Sachs die zegt dat we in een bubbel zitten?
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.