Presidentsverkiezingen: mogelijke winnaars en verliezers

Door Redactie op 3 november 2020 15:15 | Views: 7.893

Presidentsverkiezingen: mogelijke winnaars en verliezers

De uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt met argusogen gevolgd door de financiële markten. De uitslag zal mogelijk grote gevolgen hebben voor de economie en verschillende aandelen en sectoren.

Volgens Reuters hebben aandelen die zullen profiteren van het beleid van Biden het in de afgelopen twee maanden beter gedaan dan effecten die meer baat zullen hebben bij winst voor Trump. Zo steeg een ‘Biden-mandje’ met aandelen samengesteld door Dubravko Lakos, hoofd aandelenstrategie van JPMorgan, tijdens deze periode met 4,5%, waar een mandje 'Trump-aandelen' met 16% daalde.

Dit zijn de aandelen die het beste passen in een Biden- of Trump-portefeuille:

1. Biden-aandelen

Biden heeft al gezegd dat hij tijdens zijn ambtstermijn sterk de nadruk wil leggen op groene energie, en dat heeft de koersen van aandelen in duurzame energie-bedrijven flink doen stijgen.

De indexfondsen Invesco Solar ETF (dat 40% winst maakte tussen half september en half oktober), en iShares Global Clean Energy ETF geven beleggers blootstelling aan alternative energie.

Volgens een recent rapport van Deutsche Bank International Private Bank kan winst voor de Democraten ook leiden tot een grootschalige aanpak van de infrastructuur, wat de Amerikaanse economie uit het slop zou kunnen trekken. JP Morgan verwacht dat infrastructuuraandelen als Vulcan Materials, Jacobs Engineering Group en Caterpillar het goed zullen doen in een ‘Biden-mandje’. Verder bieden de volgende indexfondsen blootstelling aan de infrastructuursector: iShares US Infrastructure ETF, SPDR S&P Kensho Intelligent Structures ETF en Global X US Infrastructure Development ETF.

Mochten de Democraten zowel het Witte Huis veroveren als de meerderheid in het Congres terugwinnen, dan zal dat naar alle waarschijnlijkheid leiden tot een grootschalig coronasteunpakket voor de Amerikaanse economie. Dit zal positief zijn voor aandelen in kleine bedrijven, en uiteindelijk kunnen leiden tot de lang verwachte omwenteling richting waardeaandelen.

Bij een zogeheten ‘Democratic sweep’ zijn de volgende indexfondsen interessant: iShares Core S&P Small-Cap ETF en iShares Russell 1000 Value ETF.

Betere verhoudingen tussen VS en China

Winst voor de voormalige vicepresident Biden zal naar alle waarschijnlijkheid ook leiden tot betere verhoudingen tussen de VS en China, wat positief zou zijn voor de koers van indexfondsen zoals de iShares China Large-Cap ETF. Een verbetering van de handelsstromen zou de export ten goede komen, wat goed nieuws is voor Amerikaanse grondstoffen, en voor exporteurs van landbouwproducten en granen, zo verwacht Columbia Threadneedle Investments.

Tot slot zou winst voor Biden en zijn vicepresidentskandidaat Kamala Harris een steun in de rug zijn voor de aandelen van grote cannabisproducenten. De koersen van Amerikaanse producenten schoten omhoog na het vice-presidentschapsdebat, toen Harris zei dat marihuana op federaal niveau zou worden gedecriminaliseerd onder Biden. Het ETFMG Alternative Harvest ETF-indexfonds biedt beleggers blootstelling aan de Amerikaanse wietsector.

2. Trump-aandelen

Volgens Ameriprise Financial zullen Amerikaanse banken beter af zijn met winst voor de zittende president. Winst voor Biden zou kunnen leiden tot hogere vennootschapsbelastingen en strengere regelgeving. Aan de andere kant zou een grootschalig stimuleringspakket voor de Amerikaanse economie onder Biden wel positief zijn voor de banken, en eventueel kunnen leiden tot hogere obligatierendementen.

Volgens JP Morgan zouden Bank of America, Wells Fargo en Citigroup het goed doen in een Trump-portefeuille. Beleggers kunnen ook deelnemen in het Amerikaanse bankwezen via de indexfondsen SPDR S&P Bank ETF en Invesco KBW Bank ETF.

Verder kan winst voor Trump volgens Allianz Global Investors positief uitpakken voor de traditionele energiesector vanwege het naar verwachting vriendelijker belasting- en regelgevingsklimaat.

Winst voor Biden zou volgens Columbia Threadneedle Investments een 'significante uitdaging' betekenen voor olie- en gasbedrijven, omdat hij vergunningen voor de winning op land in bezit van de Amerikaanse federale overheid aan banden wil leggen.

Beleggers kunnen blootstelling krijgen aan de Amerikaanse olie- en gassector middels het SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production-indexfonds.

Hoewel zowel Biden als Trump naar verwachting de grote techreuzen meer zullen willen reguleren, is er geen enkele andere sector te vinden die meer heeft geprofiteerd van de belastinghervormingen van de zittende president dan de technologie. Volgens Allianz zullen de Democraten meer geneigd zijn om bedrijven op te breken en extra regelgeving in te voeren. Trump zal naar verwachting wat soepeler zijn op dat gebied.

Beleggers kunnen blootstelling krijgen aan de Amerikaanse techsector middels de Invesco QQQ ETF en het Technology Select Sector SPDR Fund.

Een ambtstermijn voor Trump zal waarschijnlijk de ruimtevaart en defensie ten goede blijven komen, denkt Ameriprise Financial. Hij zal naar hogere defensie-uitgaven blijven streven, en daar zullen indexfondsen zoals de iShares US Aerospace & Defense en SPDR S&P Aerospace & Defense ETF van profiteren.

Tot slot zou winst voor de Democraten in het Witte Huis èn het Congres grote gevolgen kunnen hebben voor de Amerikaanse zorgsector, en farmacie- en biotechaandelen. “Een Democratische sweep in november kan de druk op geneesmiddelenproducenten na de verkiezingen verhogen”, aldus Ameriprise.
Winst voor Trump zou daarentegen positief zijn voor indexfondsen zoals Health Care Select Sector SPDR Fund en de iShares US Pharmaceuticals ETF.

Lees meer: Let bij een overwinning voor Biden op deze Europese aandelen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

3 Posts
gou/zil
0
Alsof er totaal geen zout op de aarde is, zo flauw word ik van al die voorspellingen...
Sheriff
0
Biden of Trump bepalen dit niet. Wel de centrale banken en de effectieve winstgevendheid van de bedrijven zelf
Momento Mori
0
Bleek de afgelopen 4 jaar niet dat de voorspelde 'Hillary' aandelen juist stegen onder Trump?
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.