Olieaandelen kopen: ja of nee?

Door Redactie op 23 april 2020 12:00 | Views: 23.309

Olieaandelen kopen: ja of nee?

Het was wederom een drama op de oliemarkt deze week. Een termijncontract voor een vat ruwe West Texas olie dook aan het begin van de week zelfs onder nul, terwijl een vat Brentolie, een van de belangrijkste indices ter wereld, daalde met 25% in prijs.

Rijst de vraag: is dit een goed moment om olieaandelen te kopen?

The Motley Fool ging op onderzoek uit en kwam tot de conclusie dat het antwoord daarop in de meeste gevallen 'nee' is.

Mijnenveld

Hoewel er in onzekere tijden als deze met de corona- en oliecrisis grote kansen liggen voor beleggers om goedkope aandelen te kopen, is de olie- en gasindustrie op dit moment een mijnenveld voor individuele beleggers, zo concludeert The Fool. Totdat het risico- en opbrengstprofiel verbetert, is het beter om aan de zijlijn te blijven staan. Het kan namelijk nog jaren duren voordat de sector hersteld is van het rampjaar 2020.

De koersen van een aantal van de grootste namen in de sector hebben de afgelopen maanden harde klappen moeten incasseren. Zo zijn de aandelen van de olieproducenten Occidental Petroleum en ConocoPhillips met respectievelijk 74% en 50% gedaald. De koers van Baker Hughes, een grote leverancier van olievelddiensten, is gehalveerd. Zelfs geïntegreerde oliereuzen als ExxonMobil, Royal Dutch Shell en Phillips 66 hebben meer dan 40% van hun waarde verloren.

Ongekend gebrek aan evenwicht

De oliesector kampt momenteel met ongekend gebrek aan evenwicht tussen vraag en aanbod. De wereldwijde vraag naar olie is door de verspreiding van het coronavirus ingestort, en het is verre van duidelijk hoe snel - of met hoeveel - die vraag zal herstellen.

Naar schatting zal de dagelijkse olieconsumptie in de maanden april en mei met meer dan 30 miljoen vaten dalen. Dat is een afname van maar liefst 30%.

Chaos aan de aanbodkant

Als gevolg van deze vraagschok heerst er nu chaos aan de aanbodkant. Dat zagen we op 20 april, toen een termijncontract voor levering van een vat ruwe West Texas olie zakte tot minus 38 dollar. Met andere woorden, oliehandelaren betaalden de kopers om de contracten over te nemen omdat ze geen opslagcapaciteit hadden voor fysieke levering van de olie.

De verwachting is dat de olieprijzen zich enigszins zullen herstellen, maar de prijzen zullen ver onder de winstgevende niveaus voor veel oliemaatschappijen liggen.

Overproductie

Daar komt nog bij dat de wereldwijde olieproductie sinds 1 april juist is gestegen, na het aflopen van een productieregeling tussen het oliekartel OPEC en Rusland. Dat zou zo kunnen blijven tot 1 mei, als een baanbrekend akkoord om 10 miljoen vaten per dag van de markt te halen, in werking treedt.

Maar voordat dat gebeurt, zal de wereld een hele maand meer geproduceerd hebben dan verbruikt, naar schatting tussen de 30 en 40 miljoen vaten olie per dag.

Ook al treedt er in de komende maanden economisch herstel op, dat zal vooralsnog weinig impact hebben op de prijs omdat er zoveel overproductie is. The Fool raadt beleggers aan zich vooral niet in te laten met bedrijven die nauw verbonden zijn aan de olieproductie.

Shell en Phillips 66

Als u echt wil beleggen in de oliesector, kunt u het beste kijken naar de geïntegreerde oliegiganten zoals Shell en Phillips 66.
Shell heeft een groot aardgasbedrijf dat een deel van zijn nog steeds aanzienlijke blootstelling aan olieproductie compenseert, terwijl Phillips 66 zelf geen olie produceert.

Beide bedrijven zullen weliswaar grote verliezen lijden bij hun raffinageactiviteiten vanwege de dalende vraag, maar ze hebben aanzienlijke hoeveelheden contanten op hun balansen. Dat zal deze twee oliebedrijven in staat moeten stellen om de recessie het hoofd te bieden, en snel terug te keren naar winstgevendheid zodra het herstel begint.

Let wel: het grote risico hier is dat het herstel veel langer kan duren dan beleggers verwachten, en dat zou ten koste kunnen gaan van betere kansen buiten de oliesector.

Zie ook: Shell en 6 andere olieaandelen met goede overlevingskansen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

4 Posts
Tonydwi
0
Nooit gehoord. Kopen als het op de beurzen bloed. Nu is het zo een moment, je komt dat maar een paar keer voor in je leven. Veel succes als jullie willen kopen als de beurzen op recordhoogte staan. dan zullen zij zeggen kopen .
Tonydwi
0
Nooit gehoord. Kopen als het op de beurzen bloed. Nu is het zo een moment, je komt dat maar een paar keer voor in je leven. Veel succes als jullie willen kopen als de beurzen op recordhoogte staan. dan zullen zij zeggen kopen .En 9 maart 2009 staat overigens nu bekend als 'de dag dat de aandelen bijna gratis waren'. Iedereen die rond die tijd is ingestapt, in welk aandeel dan ook, heeft vette winsten gemaakt.
In 2009 gingen de pogingen om de markt omlaag te praten overigens door tot ver na de zomer.... sommigen willen het gewoon niet zien.
gou/zil
1
Kopen als het op de beurzen bloedt. Tegenwoordige tijd, derde persoon enkelvoud. Stam + t.
Jassie
0
En Chevron dan? De grote kans is waarschijnlijk al geweest ca. $ 55.00.Shell voor lange termijn en dan
bij koersdaling optie's in the money,voor lange termijn b.v.'23-'24
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.