'Juist nu dividendaandelen'

Door Redactie op 20 april 2020 09:05 | Views: 14.040

'Juist nu dividendaandelen'

Voor dividendjagers is 2020 tot nu toe geen goed jaar. Een stroom van bedrijven met normaal gesproken hoge dividenden kondigt aan dit jaar niks uit te keren, of maar een klein beetje.

Er is veel voor te zeggen om juist nu te beleggen in dividendaandelen als ze zo hard geraakt zijn. Yahoo Finance zette een aantal van die redenen op een rij aan de hand van gesprekken met beleggingsexperts.

Lucratief

Het eerste punt dat aangehaald wordt, is dat mensen vaak onderschatten hoeveel dividend oplevert.

Yahoo wijst op een Amerikaanse studie van Hartford Funds waaruit blijkt dat tussen 1970 en 2019 78% van het rendement van de S&P 500-index was toe te schrijven aan dividenduitkeringen. Een investering van 10.000 dollar in 1970 was nu 1,636 miljoen dollar waard geweest. Zonder dividend zakt dit bedrag naar 350.144 dollar.

'Bearmarkt beste vriend'

“Voor langetermijnbeleggers is een bearmarkt de beste vriend die je kunt hebben omdat je dan kwaliteitsbedrijven kan oppikken met hogere dividendopbrengsten”, zegt Marc Lichtenfeld van The Oxford Club en schrijver van het boek 'Get rich with dividends'.

Een ander argument voor dividendaandelen is de lage rente. Op de lange termijn levert een dividendaandeel gewoon veel meer op dan een obligatie, zegt Robert Johnson, hoogleraar finance aan de Creighton University.

Niet makkelijk

Makkelijk is het beleggen op een dalende beurs zeker niet. Het is niets voor mensen met zwakke zenuwen en alleen mensen met een langetermijnhorizon zouden het moeten doen.

Enkele Amerikaanse voorbeelden van mooie dividendaandelen zijn volgens Yahoo Finance Johnson & Johnson, Stanley Black & Decker, Lowe’s, Colgate Palmolive, Abbvie, Wallgreens Boots Alliance en Walmart. Dichterbij huis zou je kunnen denken aan Ahold, Shell, Unilever of Aedifica.

Pas op voor heel hoog dividend

Waar beleggers voor moeten oppassen, is bedrijven met een heel hoog dividend. Dat heeft namelijk altijd een reden. Het zijn over het algemeen fondsen met een heel hoog risico. 

Lees ook: Hoog dividendrendement: Feestje of valkuil?

En er kan altijd iets gebeuren zoals nu met Covid-19, een onvoorziene schok die zowel de productie als de vraag naar goederen doet instorten. Dat kan niet anders dan gevolgen hebben voor de dividenden. Maar de langetermijnbelegger weet dat dit slechts tijdelijk is.

Dividend is niet het enige dat telt

Dividend is ook niet het enige dat telt. Een bedrijf als Berkshire Hathaway van Warren Buffett heeft nog nooit dividend uitgekeerd omdat het bedrijf de filosofie heeft dat alle winst opnieuw moet worden geïnvesteerd. Het heeft beleggers in dit beleggingsfonds geen windeieren gelegd.

Bekijk hierna: 9 tips voor succesvol dividendbeleggen

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

2 Posts
JBL_0123
0
Moest Europa nu eens actie nemen tegen het dubbel belasten van bedrijfswinsten dmv roerende voorheffing...
MaximusAurelius
0
Haha inderdaag belachelijk, 40-50% van je dividend wordt ingehouden....
Ook allerlei omslachtige procedures om het dubbel belastingsverdrag te realiseren....
Maar samengestelde interest blijft wiskundig gezien een belangrijke groei motor...
daarboven verkies ik steeds sterker dividend groeiers ipv een te hoge yield....
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.