Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Hardere aanpak tegen arbeidsuitbuiting noodzakelijk'

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet met een hardere aanpak tegen arbeidsuitbuiting komen. Dat stelt vakbond FNV naar aanleiding van een nieuwe studie van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, Herman Bolhaar.

Volgens de bond toont het rapport aan dat arbeidsuitbuiting op de Nederlandse arbeidsmarkt minder vaak en zwaar wordt berecht. FNV vindt het daarom heel erg belangrijk dat er werk gemaakt wordt van de adviezen van Bolhaar. Ook pleit de bond onder meer voor zwaardere straffen voor uitbuiters en hun opdrachtgevers.

"Goedkope arbeid werkt uitbuiting flink in de hand. Hier waarschuwen wij al jaren voor en zien dat ook terug in een stijging van de meldingen", zegt FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga. Ondanks dat er de afgelopen jaren meer geld en mankracht is gegaan naar de inspectiediensten, blijft volgens hem een gecoördineerde aanpak uit. "Hierdoor komen daders weg met uitbuiting en dit heeft een ondermijnend effect voor de hele arbeidsmarkt."

Relatief weinig veroordelingen

In het rapport staat dat er relatief weinig veroordelingen plaatsvinden voor arbeidsuitbuiting. Ook krijgen deze daders kortere straffen opgelegd dan daders van andere vormen van mensenhandel. Bolhaar stelt dat in de samenleving en in de rechtspraak nog onvoldoende helder is waar ernstige benadeling ophoudt en arbeidsuitbuiting begint. "Dit is zorgelijk, aangezien het aantal kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt groot is."

Arbeidsuitbuiting moet gezien worden als een vorm van mensenhandel waarbij sprake is van gedwongen of verplichte arbeid of dienstverlening zonder seksuele component, zo staat in de studie. Dat kan zijn in georganiseerde sectoren als de tuinbouw of de binnenvaart. Andere voorbeelden hiervan zijn uitbuiting binnen het huishouden of van au pairs.

Maar volgens de rapporteur is nog onduidelijk hoe vaak en in welke vormen arbeidsuitbuiting zich daadwerkelijk aandient. In zijn ogen is het daarom belangrijk om te inventariseren welke werknemers en sectoren extra kwetsbaar zijn en waar dat is: per regio of gemeente kunnen daarin grote verschillen bestaan. Op basis van een gerichte lokale aanpak kan arbeidsuitbuiting dan effectief aangepakt worden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 jowi 21 januari 2021 10:47
    Arbeidsuitbuiting moet gezien worden als een vorm van mensenhandel waarbij sprake is van gedwongen of verplichte arbeid of dienstverlening zonder seksuele component, zo staat in de studie.

    Is wel heel erg ruim en hoe bewijs je dit. Vandaar er zo weinig veroordelingen zijn:
    Bijvoorbeeld : veel arbeidsmigranten komen vrijwillig naar NL om te werken.
    Krijgen voor onze begrippen een lage beloning en werken vele uren. Worden veelal gehuisvest
    in zgn Polen Hotels (een bed of klein kamertje) en betalen daar wekelijks huur (gebaseerd op NL maatstaven) voor. De huur is niet zo hoog als voor onze studenten in studentenhuizen maar toch schandalig veel.

    Is dit arbeidsuitbuiting?
  2. Wilmetpensioen 21 januari 2021 12:52
    Onder de kabinetten Rutte vertienvoudigde de arbeidsmigratie. In 2018 waren het er 110.000 uit Oost Europa, met name Polen. 40% van de arbeidsmigranten vestigt zich definitief in Nederland. Bron: CBS.
    Na vijf jaar ontvangen de arbeidsmigranten een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Vraag: werken ze dan nog steeds bij de werkgevers die er handig gebruik van maken?
    Waar werken de Turken en de Marokkanen die tot eind jaren ‘90 in dezelfde positie zaten als de Polen nu? JUIST! Niet meer bij die werkgevers. Wie draait uiteindelijk op voor de kosten? De belastingbetaler. Arbeidsmigratie is in veel gevallen alleen leuk voor de werkgever. Die wentelt de kosten af op de samenleving. De kabinetten Rutte zijn dat grootschalig gaan faciliteren,.
    En waar werken onze eigen laagopgeleiden? 48% werkt helemaal NIET. Gevolg: kosten aan zorg en sociale zekerheid.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links