Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ahold Delhaize hard omlaag na nieuws Amazon

AMSTERDAM (AFN) - Ahold Delhaize ging vrijdagmiddag zwaar onderuit bij onder de hoofdfondsen aan het Damrak. Na nieuws dat webwinkelgigant Amazon de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods Market overneemt zakte de koers van het Nederlands-Belgische bedrijf meer dan 7 procent in het rood.

Verder toonden de Europese beurzen een positief beeld. De AEX-index op Beursplein 5 stond omstreeks 15.55 uur 0,2 procent hoger op 518,74 punten. De MidKap klom 0,5 procent, tot 796,13 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs dikten tot 0,5 procent aan.

Ook elders in Europa werden supermarktbedrijven flink lager gezet door beleggers, voor wie de miljardendeal van Amazon als een grote verrassing komt. Zo verloor Carrefour in Parijs bijna 3 procent en speelde Tesco in Londen 3,5 procent kwijt. Amazon betaalt bijna 14 miljard dollar voor Whole Foods waarmee het grootste overname ooit is voor de internetretailer.

Verliezers

Ahold Delhaize behoorde de hele dag al bij de verliezers in de AEX vanwege zorgen over de voor het supermarktconcern belangrijke Amerikaanse markt. Het aandeel verloor een dag eerder al dik 4 procent na een winstwaarschuwing van de Amerikaanse branchegenoot Kroger. Ahold Delhaize haalt ook het merendeel van zijn omzet uit de Verenigde Staten. ING haalde om die reden Ahold Delhaize van zijn Benelux-favorietenlijst.

Industrieel toeleverancier Aalberts Industries en baggeraar Boskalis waren de sterkste stijgers in de AEX, met winsten van respectievelijk 1,9 en 1,6 procent. Informatieleveranciers Wolters Kluwer en RELX wonnen ook meer dan 1 procent. In de MidKap gingen advies- en ingenieursbureau Arcadis en chiptoeleveranicer Besi aan kop met plussen van rond 3 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam sloot de rij met een verlies van meer dan 1 procent.

De euro was 1,1172 dollar waard, tegen 1,1155 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 44,77 dollar. De prijs van Brentolie steeg 1 procent tot 47,38 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Ahold Delhaize
Amazon.com

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bonost 16 juni 2017 16:33
    Ach, misschien kunnen ze wat in die biofood (dure food) doen, maar de dagelijkse gewone boodschappen blijven toch echt bij de gewone supermarkt. Dus zeer zwaar overtrokken reactie allemaal. Amazon moet maar eerst laten zien dat zij dat allemaal goedkoop kunnen verhandelen. Ik zie het eerder als een wilde slag van Amazon, die door Alibaba heel wat inkomsten hebben moeten inleveren, dan als een bedreiging voor de WAllmarts en AH shoppings.
  2. [verwijderd] 16 juni 2017 17:23
    "ING haalt Ahold Delhaize van favorietenlijst." is niet het hele verhaal. Dit kwam er nog achter: "ING handhaafde desalniettemin het koopadvies op Ahold Delhaize met een koersdoel van 25,00 euro."
    Heerlijk dit, zo'n summer sale! Voordat alle kudde-beleggers in de gaten hebben dat ze het mooiste koopje van deze zomer door de plee aan het spoelen zijn...
  3. [verwijderd] 16 juni 2017 17:24
    Dank u, heb weer een fijn spelletje koop de dip gedaan. Zijn we vergeten dat Ahold al jaren lang Albert service heeft dus ik snap niet zo goed waar de angst vandaan komt. Amazon gaat hetzelfde doen al Ahold hier.. DANK U voor de korting, mogen ze nog lager gaan graag dan kopen we gewoon weer bij.
  4. forum rang 7 wiegveld 16 juni 2017 20:31
    Amazon kan ook wel eens een fout maken!
    Whole Food is dure winkel.
    Maar de echte koersellende is denk ik toch te wijten de komst van Aldi en Lidl en de prijsconcurrentie. Kijk naar de aandelen Kroger. Ook die happen nu heerlijk weg.
    Dat er vandaag iets veranderd is in de supermarkten is denk ik wel waar maar eerst zien dan geloven
  5. [verwijderd] 16 juni 2017 22:32
    Wat we de laatste tijd gezien hebben is dat de koers omhoog ging na omzetcijfers en kwartaalresultaten, om daarna iedere keer weer af te glijden. Aldi en Lidl worden wellicht concurrenten maar Whole Foods is zoals ik het lees een bio super en niet meteen een volwaardig concurrent lijkt me. Lidl en Aldi openen die 900 winkels ook niet in een maand tijd. Ik heb ze maar gekocht op 17 en nu ga ik wachten op de volgende kwartaalrapportage. Resultaat Kroger Co was belabberd maar Kroger is Ahold niet dus ook dat zegt me nog niet zo veel. We gaan het zien!
  6. Maan Arkenbosch 16 juni 2017 23:50
    Na de dikke winsten op AHOLD, en een flink hogere KW verhouding, die de lading niet dekt, zijn een stel ""beleggers?"" aan het miauwen geslagen. Driekwart van de omzet komt uit de V.S. en zijn jullie vergeten dat de $ mooi blijft afglijden? Die gaat ondanks de rente verhogingen naar €.1,25! Koop maar lekker bij! Hopelijk gaan Merkel, Draghi niet aan zijn staart trekken!!
  7. FlashHenk 17 juni 2017 19:45
    quote:

    Poppenkast schreef op 16 juni 2017 23:50:

    Na de dikke winsten op AHOLD, en een flink hogere KW verhouding, die de lading niet dekt, zijn een stel ""beleggers?"" aan het miauwen geslagen. Driekwart van de omzet komt uit de V.S. en zijn jullie vergeten dat de $ mooi blijft afglijden? Die gaat ondanks de rente verhogingen naar €.1,25! Koop maar lekker bij! Hopelijk gaan Merkel, Draghi niet aan zijn staart trekken!!


    Als 'ie naar 1.25 gaat krijg je meer euro's voor je dollar, hè. Dat betekent dus dat de dollar duurder is geworden, snuggere henk.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. 28,260
    +0,64% +0,180
  2. Amazon.com 07 mei
    188,780
    +0,04% +0,080

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links