Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

UniCredit lapt 1,3 miljard in Iran-zaak

MILAAN (AFN) - De Italiaanse bank UniCredit is een schikking van 1,3 miljard dollar overeengekomen met Amerikaanse autoriteiten voor de schending van sancties tegen Iran jaren geleden. De betaling is honderden miljoenen hoger dan het bedrag dat al rondzong.

Het is ook meer dan grofweg 840 miljoen dollar die naar verluidt door Unicredit opzij was gezet voor schikkingen. Zelf zegt de bank in een toelichting dat er wel degelijk voldoende geld is geparkeerd voor dit doel.

Het gaat om een van de grootste schikkingen in de de Verenigde Staten voor het overtreden van een handelsembargo. Alleen Société Générale, Commerzbank, HSBC en BNP Paribas betaalden ooit nog meer. Van die grote Europese banken bekende tot dusver overigens alleen BNP Paribas officieel schuld. Die Franse bank moest bijna 9 miljard dollar ophoesten in 2014.

Clearingdiensten

Een Duitse tak van UniCredit werd al in 2011 aangeklaagd wegens het schenden van de toen geldende sancties tegen Iran. De bank zou transacties hebben mogelijk gemaakt, zogeheten clearingdiensten, voor personen of bedrijven in Iran. De Duitse dochteronderneming heeft schuld bekend als onderdeel van de schikking.

Vorige week was het de beurt aan Standard Chartered. De Britse bank was meer dan een miljard dollar kwijt voor het schenden van sancties tegen Iran. In totaal hebben vijftien Europese banken al voor meer dan 19,5 miljard dollar met Amerikaanse autoriteiten geschikt wegens het schenden van sancties tegen verschillende landen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links