Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Superobligatie

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 maart 2015 19:19

    Euro-obligaties veschuift alleen maar de problemen. Kernprobleem is de EU voor totaal verschillende landen. Ze spreken elkaars taal niet en economisch totaal verschillend qua ontwikkeling.

    Dit is dus niet een oplossing, maar het begin van een nieuw probleem.

    "De uitgifte van eurobonds kan zodanig worden georganiseerd dat de lidstaten met (te) hoge schuld, zolang die situatie voortduurt, een rente-opslag in rekening wordt gebracht aan de lag schuldenlanden met beperkte overheidstekorten".

    Dan krijg je toch ook politiek over wie welke opslag. Laten ze het over aan de ECB dan is het einde democratie en dus ook niet wenselijk.

    Marcel houdt op met dat gezeur over die niets oplossende euro-obligaties. Heb het over een Noordelijke en een Zuidelijke munt of een dual muntstelsel (eigen munt per land en de Euro) en dat soort zaken. Euro-obligaties? Um zu kotzen!

    Groet, Jonas

    PS Je moet kijken naar de kern van de problemen. Die is in de EU de Euro.
    Net zoals de kern van islamitische terreur van alles te maken heeft met de Koran.
  2. [verwijderd] 5 maart 2015 11:04
    "Sterker nog, het gaat om een staatslening die volledig is gegarandeerd door de Nederlandse overheid. Ik heb het over de 3,5% Grootboeklening, een eeuwigdurende obligatie die in 1811 is uitgegeven door Willem I. Eeuwigdurende is ook echt eeuwigdurend. De staat heeft geen recht van vervroegde aflossing."

    De echte waarde van die obligatie is dus 0, prijs wordt bepaald op basis van wat de gek ervoor geeft. En de gek betaalt nu dus graag 355% van het nominale bedrag. Soort tulpenbol dus. Klinkt interessant als je daarop short kunt gaan.
  3. forum rang 5 theo1 6 maart 2015 10:44
    Nee, de prijs wordt fundamenteel bepaald door de cashflow die het ding oplevert. Als de rente laag is, is die cashflow kostbaar en de obligatie duur. Als de rente hoog is, is de obligatie goedkoop.

    En ik ben het met jonas eens. Die eurobonds lossen niks op. En ze gaan er hoe dan ook niet komen. Het heeft dus geen zin om er steeds maar over door te blijven emmeren.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links