Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel ArcelorMittal AEX:MT.NL, LU1598757687

  • 23,880 10 mei 2024 17:35
  • +0,200 (+0,84%) Dagrange 23,870 - 24,320
  • 2.942.344 Gem. (3M) 2,5M

ArcelorMittal betaalt in België 0,73 procent belastingen'

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Spanje12 7 december 2013 18:07
    ArcelorMittal betaalt in België 0,73 procent belastingen'

    Vrijdag 6 december 2013
    Het Belgische filiaal van het staalconcern ArcelorMittal heeft het voorbije jaar een winst geboekt van 345,976 miljoen euro, maar daarop werden slechts 2,541 miljoen euro belastingen betaald. Daarmee kon ArcelorMittal in België rekenen op een aanslagvoet van 0,73 procent, terwijl de officiële Belgische vennootschapsbelasting 33,99 procent bedraagt.

    Dat heeft de Parti du Travail de Belgique (PTB) berekend. De Waalse marxistische partij zegt dat de grote belastingvermindering te danken is aan de notionele intrestaftrek. ArcelorMittal kon door die regel ruim 346 miljoen euro in mindering brengen. Het staalconcern is volgens de partij één van de drie bedrijven die het meest gebruik maken van de notionele intrestaftrek.

    De partij merkt daarbij op dat het concern tegelijkertijd de sluiting van de Luikse hoogovens en een aantal koude lijnen aankondigde, maar desondanks van grote belastingvoordelen kan blijven genieten.
  2. forum rang 4 s.lin 7 december 2013 18:29
    Voorakkoord ArcelorMittal: behoud van 945 directe en 400 indirecte banen
    07/12/13, 12u29
    Vakbonden en directie bij staalbedrijf ArcelorMittal in Luik hebben na een lange nacht van onderhandelingen een "principe van sociaal voorakkoord" bereikt. Volgens dat plan worden 945 rechtstreekse banen behouden. Daarbovenop creëert het bedrijf een nieuw filiaal, een competentiecentrum en een ontmantelingsbedrijf. Zo moeten nog eens 400 bijkomende banen behouden blijven. .

    Het akkoord over het sociaal plan werd in de nacht van vrijdag op zaterdag bereikt, na een week van onderhandelingen waarbij ook het Waalse gewest rond de tafel zat. De vakbonden zijn tevreden met het voorakkoord. Volgens het plan zullen in het Luikse staalbekken 945 banen behouden blijven bij ArcelorMittal. Die mensen moeten de zes koude lijnen die behouden blijven, optimaliseren.

    Ander element uit het sociaal voorakkoord is de oprichting van een filiaal waar 137 mensen aan de bak zullen komen. En daar komt nog een ontmantelingsbedrijf bij dat 75 werknemers zal tellen. In het industrieel plan dat het bedrijf eerder voorstelde, ging het nog om 16 banen in dat ontmantelingsbedrijf, aldus Jordan Atanasov, secretaris van de christelijke metaalvakbond CSC Metea. ArcelorMittal en het Waals Gewest maken elk 25 miljoen euro vrij voor dat ontmantelingsbedrijf.

    Ook is er een voorakkoord over de oprichting van een competentiecentrum, dat ongeveer 200 mensen zal stellen. Ook andere bedrijven zouden op hen beroep kunnen doen.

    De bonden hopen dat er nog een overnemer gevonden wordt voor de cokesfabriek en dat brugpensioen vanaf 52,5 jaar goedgekeurd zal worden. "Indien alles goedgekeurd wordt, zullen 77 mensen ontslagen worden", aldus Atanasov.

    Voor de bedienden die moeten vertrekken, wordt de formule Claeys toegepast (1 maand vergoeding per jaar anciënniteit), en zij krijgen een premie van een jaarloon. De arbeiders zullen kunnen rekenen op een ontslagvergoeding van 12 maanden, waarbij per maand een forfaitair bedrag van 3.250 euro vermenigvuldigd wordt met het aantal jaren anciënniteit.

    En dan is er nog sprake van een een premie van 20.000 euro, die vermenigvuldigd wordt met een coëfficiënt die anciënniteit en inkomsten in kaart brengt. Jean-Luc Lallemand, vicevoorzitter van de delegatie van de socialistische vakbond FGTB (ABVV) dankt deze premie aan de tussenkomst van het gewest.

    Tot slot zijn er nog reclasseringsmogelijkheden naar Charleroi of Duinkerke, en heeft ArcelorMittal zich geëngageerd voor een aanwervingspolitiek. Het voorakkoord wordt de komende dagen voorgesteld aan de werknemers. .

    Bron: Belga
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Q1 pleister op de wonde voor stroef ArcelorMittal

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links