Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Reset-gevaar

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 september 2011 09:36
    Lezenswaardig. Ik lees dat de Canadese huizenmarkt dezelfde trekken vertoont als destijds de VS. 'Griekenland' is natuurlijk een mooie afleiding voor politici waar journalisten zo te horen en te zien, graag aan meewerken. Lijkt me dat de 'reset-hypotheken' een bewuste misleiding is geweest van banken want het gedrag van mensen is niet gericht op het maken van financiële plannen voor de toekomst maar eerder 'wie dan leeft wie dan zorgt' of de praktijk dwingt tot andere keuzes. Men denkt niet aan 'gebruik lage rente om meer af te lossen zodat hoge rente te betalen blijft bij lagere schulden'.
  2. [verwijderd] 19 september 2011 09:58
    Goede achtergrond informatie over de tweede huizenbubbel.

    Je advies om nu bank aandelen te kopen zal ik maar rijmen met je financiele adviseur belangen. Wat je nu NIET wilt hebben zijn bank aandelen. De kans op een zware daling de komende maanden is levensgroot. OOK na de recente dalingen.
  3. [verwijderd] 19 september 2011 10:16
    Verhelderend verhaal. Het verklaart op een heel overtuigende manier hoe de crash van 2008 en van dit jaar samenhangen. Maar toch vraag ik mij af wat al die minder verdienende Amerikanen dan gaan doen met het gegeven van een blijvend onbetaalbare hypotheek. Dat is overigens ook een vraag die we over Nederland zouden kunnen stellen ....
  4. [verwijderd] 19 september 2011 10:26
    Goed verhaal, toch een vraagje Cees:
    hoe rijm je je verhaal over de reset-mortgage piek eind 2011 met je long posities??
    Klinkt mij dus niet als een koop-aanbeveling, voorzichtig uitgedrukt.. Want de geschiedenis leert dat als de VS keldert, wij vrolijk meegaan..
    Of ga je Europa long tegen de VS short als dekking?
    mvg
  5. raulgol 19 september 2011 10:43
    We staan aan de vooravand van een complete meltdown.
    Zo'n BNP, die kunnen niet eens meer dollars op de geldmarkt lenen.
    Als ze 10% van hun meest risicovolle assets verkopen hebben ze een core tier 0ne ratio van 9% in 2013.
    Die tent is hartstikke failliet!
    Sinds Bear Stearns en Lehman is er helemaal nix veranderd, banken waarderen nog steeds hun troep niet market to market.
    Het enige verschil is dat banken nu niet meer gered kunnen worden door overheden, want die hebben ook geen geld meer.
    Focus je nu maar op kapitaalbehoud ipv. gokken op failliete banken.

    Dscl. short ING en KBC
  6. [verwijderd] 19 september 2011 11:35
    De ECB kan onbeperkt euro's drukken, dus alles wat zijn gararandeert is in ieder geval voor de nominale waarde gegarandeerd. Wat er dan terecht komt van haar opdracht om de inflatie beperkt te houden, is onduidelijk, maar als het bijgedrukte geld verdampt op de beurzen of elders, dan zal dat ook nog weleens kunnen meevallen.
  7. Wij Rosario 19 september 2011 12:10
    Beste Cees,
    De Amerikaanse huizen markt is een groot probleem zoals uit jouw verhaal blijkt. IN Nederland is het nog veel erger daar hebben we geen resets die helder maken dat er een groot probleem is. Ik verwacht in Nederland dat zo stilletjes steeds meer mensen hun rente en aflossingen niet meer betalen en waarom ook niet? De bank zal je er niet uitzetten want dat geeft veel negatieve informatie, denk aan de DSB, en de huizenmarkt stort als gevolg daarvan net als in de US helemaal in. Dus maar wachten op groei die echter niet eerder komt dan nadat de schulden van het publiek opgelost zijn. Long in enige financiële instellingen is dan ook wel het laatste wat je kunt concluderen uit uw verhaal. Vergeet ook niet de enorme schulden op de zogenaamde industrie terreinen en uitbreidingsplannen die ieder gehucht tegenwoordig heeft. Je kunt tegenwoordig nog wel "long" gaan maat nooit langer dan 3 of 4 dagen.

  8. rverhagen87 19 september 2011 13:11
    Alle grafiekjes pieken op september 2011. Toch hoor je niet veel over de door jou beschreven problemen. Daarom vraag ik mij af of die andere hypotheken net zo veel problemen voor de banken opleveren als de subprime hypotheken (die van een veel lagere kwaliteit waren). Op sommige grafieken valt af te lezen dat een groot deel van de resets van Alt-A en ARM al geweest zijn. Dit heeft de banken niet aan het wankelen gebracht zoals in 2008.
  9. raulgol 19 september 2011 13:28
    Niet aan het wankelen gebr8? Dus het feit dat BNP geen dollars meer kan lenen en dat een aandeel als Soc Gen door 3 is gegaan dit jaar is normaal?
    Of kijk eens naar de performance van BofA, of Unicredit, of de bankjes in Griekenland en Ierland.
    Tot slot denk ik dat als je hypotheeklasten verdubbelen in september en je die niet meer kan opbrengen de bank pas tot uitzetten overgaat na enkele herinneringen.
    Voordat wij de foreclosures over oktober te zien krijgen zitten we al weer dik in november.
    Maar eens goed op de foreclosures gaan letten
  10. [verwijderd] 19 september 2011 13:47

    zolang de betroffen eigenaars hun lage rente kunnen betalen, kunnen de banken het contract veranderen of vernieuwen en deze lage rente blijven aanbieden, of tenminste een lagere rente dan eerst was afgesproken.

    Zolang deze banken hun dollars gratis van de FED krijgen, blijven ze immers winst maken, ook bij 2% rente-inkomsten.

  11. the RMF 19 september 2011 13:49
    Helemaal mee eens, ben blij dat hier aandacht aan besteed wordt. Het is gewoon een verschil in marketing. In de VS zijn ze daar heel goed in, waardoor het daar beter lijkt te gaan. Hierdoor veert de markt telkens snel op na een crisis. Dit in tegenstelling tot Europa waar iedereen juist over elkaar heen struikelt om te zeggen hoe slecht we er voor staan, wat vervolgens deels waarheid wordt. Dit betekent echter niet dat er geen fundamentele problemen zijn met het Amerikaanse model.
  12. [verwijderd] 19 september 2011 13:54
    In 2008 de gemiddelde prijs huizen US $225/m nu zitten we dacht ik op $170/m. Lasten nemen ook voor burger in US toe. Ben dus ook benieuwd hoe de nieuwe cijfers mbt foreclosures eruit gaan zien.
    In dit verband zou ik ook wel heldere cijfers voor de Nederlandse markt willen zien bijv; Aantal en totaal uitstaand kapitaal aan hypothecaire leningen in het verleden verstrekt tegen 100% exw of hoger. Uit ervaring weet ik dat bij een grote geldgever bijna niets anders werd gesloten. Onder de 100% was echt een uitzondering.
    Kijk je dan naar de waarde ontwikkeling nu hier....
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links