Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ik houd (van) mijn knoflookbonds

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 september 2011 12:21
    Het is maar goed dat u zelf al stelt dat iedere uitkomst mogelijk is. Uitgaande van rationeel en economisch verantwoord handelende politici kun je inderdaad wel stellen dat Griekenland niet failiet hoeft te worden verklaard. Tja, als politici rationeel zijn en economisch kunnen denken dan zou zo'n crisis al een jaar geleden zijn opgelost en dan zou er nooit meer recessie zijn haha! Het zal mij benieuwen hoe lang het nog duurt voordat ze weer een keer met een 'oplossing' komen.
  2. [verwijderd] 15 september 2011 12:32
    wanneer je geen beleggingsinspiratie hebt, niet weet in welke tijd we leven en je niet de verrichtingen/uitspraken van Jan Kees hebt gevolgd (zoals zijn achternaam impliceert schiet hij met hagel en daarbij zonder gevoel voor richten), dan lijkt dit een aardig voorstel.

    Obligaties zijn financiele tijdbommen in mijn ogen. Er is meer ruimte omhoog qua rente (onder normale omstandigheden, maar vandaag de dag alleen geschikt bij euthanasie van het fiatstelsel) en daarbij opgeteld het krediteurenrisico, waarvoor geen enkele vorm van compensatie/premie/garantie bestaat....sterker nog; uw rendement is negatief t.o.v. inflatietempo!
  3. [verwijderd] 15 september 2011 12:44

    Veel van de reactie gevers hebben geen verstand van economie, ze denken maar aan geografische grenzen -- dat is de voeding van politici (om zieltjes te winnen) voor "Uneducated" folk .
    loog maar in naar www.indexmundi.com/map/?v=94&l=nl
    dan kom jij heel erg snel achter.woeker praktijken van politici ?om begrotingen sluitend te krijgen.. kans los.

    Politici denken aan slavernij en uitbuiting

    Woeker praktijken van politici om begrotingen sluitend te krijgen.. kans los. Politici denken aan slavernij en uitbuiting - megalomanie en half kennis; en half kennis is erger dan geen kennis.
    De “economische” grenzen van Europa moeten gedreven worden met visie en niet als een incasso bureau .

  4. AdamTrader 15 september 2011 12:48
    Beste Marcel,
    Een maand geleden riep je nog dat het met Griekenland best ok ging en vergeleek je de schulden van dat land met het hebben van een hypotheek in NL. Nu vergelijk je het rendement op grieks staatspapier met dat van NL, maar heb je enig wat het risico op volledige default met zich meebrengt. Griekenland is al failliet en telkens bijstorten stelt alleen maar het onoverkomelijke uit. Zij zullen nooit onder deze schuldenlast kunnen uitkomen.
  5. [verwijderd] 15 september 2011 13:49
    Hallo Marcel, goed te zien dat je een mening (in dit geval ten dele) kan bijstellen. Er zijn maar weinig mensen die dat kunnen laat staan durven te doen.
    Ik heb wel een opmerking: je neemt de rentelasten tov de overheidsuitgaven uitkomende op 15%. Ik neem aan dat je probeert aan te geven dat een 15 besparing al genoeg is om de rente te betalen. Maar het probleem wat ik ermee heb is dat de overheidsuitgaven veel te hoog liggen (vandaar het schuldenprobleem). Bij een halvering van het overheidsbudget dan komt de rentekostenratio uit op 30% van de overheidsuitgaven. Dat is toch wel erg veel en zeker als je bedenkt dat de burger en ambtenarij een mega klap krijgen in voorzieningenniveau en salaris. Dat soort onvrede in een democratisch land... Verder is je rente assumptie erg positief want voordat de markt tegen de 5% aan Griekenland gaat uitlenen moet er heel wat gebeurt zijn (wat dus niet gbeurt) De debt trap is al afggaan en er is geen weg terug. Maarja, dat is mijn retoriek zoals je weet...
  6. Orca 15 september 2011 13:59
    Noxard je vergeet de looptijd. Ding loopt in 2022 af en staat 150.
    Deel je eerst koers boven pari door resterende looptijd, dus 50/11 = 4,55%, en dat trek je af van de rente 7,5% = 2,95%. Het verschil met dat effectief rendement van 2,5% is de cumulatieve rente, plus dat dat ding in juli afloopt en 't nu september is plus dat ik 't los polsje heb gedaan.
  7. Julian247 15 september 2011 14:04
    Als de politieke wil er is zal de euro en Griekenland overleven. De Grieken hangen af van de genade van de Duitsers. Voor de rest moet elk land zijn boekhoudboekje op orde zien te krijgen (ook Nederland) dus flink bezuinigen op overbodige dingen. Dat zal p ijn doen maar is nodig, geen enkel land kan jaar op jaar 3 of 5 procent meer uitgeven dan er binnenkomt. De media mogen dan graag berichten over torenhoge Griekse rente, dit slaat nergens op de rente percentages zijn alleen een vertaalslag van de obligatiekoersen. Deze staan door de enorme onzekerheid natuurlijk zwaar onder druk.
  8. [verwijderd] 15 september 2011 14:17
    Marcel, de corrupte cultuur was er, is er, en zal er blijven.
    Is er al 1 Griek die heeft lopen graaien/blunderen/frauderen opgepakt?
    En denk je dat de bevolking het vooruitzicht om 15 jaar op een houtje te bijten onder toezicht van de Duitsers aantrekkelijker lijkt dan maar failliet te gaan om met een schone lei op de oude voet verder te gaan?
    Ik snap best dat je die positie aanhoudt, is toch bijna volledig afgeschreven. Maar wordt geen winner meer.
  9. [verwijderd] 15 september 2011 14:17
    Ik reken nog steeds op de komst van echte eurobonds, weliswaar voorlopig zonder de deelname van de koppige Duitsland, Finland en Nederland.

    Als de EU Griekenland failliet laat gaan, dan wordt de euro en Europa zwaar beschadigd.

    Toen de huizenmarkt instortte in de VS zag ik ze daar ook niet dreigen om staten als Florida uit de dollar en de VS te zetten vanwege hun onbetaalbare schulden, laat staan dat ze een lijstje maken met wie daarna volgt. Maar in Europa kunnen we dat natuurlijk beter, als een lid zwak is geworden geven we die graag de doodschop, toch?
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links