Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Monetaire harakiri

De aandelenmarkten zetten vorige week een stapje terug. Niet zozeer omdat de fundamenten plots wankelen, maar omdat beleggers:

  • enerzijds in afwachting zijn van de nieuwste kwartaalcijfers (let daarbij vooral op de resultaten van de financials)
  • anderzijds worden overvallen door ongeziene maatregelen van overheden en centrale banken

De markt had de ingrepen in Cyprus nog niet goed verwerkt – de inbeslagname van spaartegoeden boven 100.000 euro – of een volgende lading hallucinante nieuwskoppen doken op vanuit Japan. De gouverneur van de centrale bank van Japan (BoJ) pakte uit met een regelrechte oorlogsverklaring.

Niet tegen een land of een natie, maar tegen deflatie. Haruhiko Kuroda maakte bekend dat er maandelijks voor 7,5 biljoen yen (80 miljard dollar) aan obligaties worden opgekocht door de BoJ en dit alvast voor de komende twee jaar. Hierdoor zal de balans van de centrale bank over de betreffende periode opzwellen van 29% tot 56% van het jaarlijkse bbp van Japan.

Inflatie van 2%
De doelstelling van de ingreep is uiteindelijk een inflatie van 2% te behalen tegen 2015. Hiermee heeft premier Shinzo Abe de lat hoog gelegd voor z’n topman bij de Bank of Japan. Maar Abe zelf doet ook zijn duit in het zakje door voor 2% extra uitgaven te zorgen om de economie in een stroomversnelling te krijgen.

Dit komt bovenop het huidige tekort van inmiddels 9% voor Japan. De monetaire ingrepen kunnen tippen aan die van de Fed. De Amerikaanse centrale bank koopt momenteel 85 miljard dollar per maand schuldpapier op in de markt.

Toch mogen we de aankondiging van de BoJ eerder bestempelen als een monetair Pearl Habor, want de Amerikaanse economie is drie keer zo groot als die van Japan. De BoJ wordt dus de markt in de komende twee jaar.

Monetaire kamikaze
Het smeken bij spaarders en pensioenfondsen om de schuldenberg te financieren moest maar eens gedaan zijn. Abe & Co halen hun eigen bazooka’s boven. Het lijken wel monetaire kamikaze die recht op hun doel afvliegen, waarbij de collateral damage compleet bijzaak is geworden.

Maar de nevenschade kon wel eens heel groot worden voor het land van de Rijzende Zon. De belangrijkste schade zal voor de Japanners zelfs zijn. Hun vermogen wordt getorpedeerd, hun koopkracht gedecimeerd.

Tenminste, voor degenen die hun vermogen aanhouden in papieren activa zoals obligaties of cash. De eigenaars van vaste activa zoals aandelen of goud kunnen de absolute winnaars worden.

Koopadvies
Voor wie mijn columns regelmatig leest, weet dat ik in november 2012 hier een koopadvies voor Japanse aandelen lanceerden met het volgende besluit:

“Een sushirally van 30% kan snel gerealiseerd worden, zonder al te veel inspanningen uit de markt. Het moment lijkt daarom opportuun om de portefeuille wat bloot te stellen aan de inflatoire krachten in Japan met wat degelijke Japanse aandelen.”

Op dat ogenblik handelde de Nikkei 225 rond 9300 punten. Vandaag flirt de Japanse beursgraadmeter met het niveau van 13.200, maar liefst 42% hoger! Uiteraard kreeg ik de opmerking dat ik de potentiële stijging van de Japanse beurs met een korreltje zout moest nemen aangezien Japanse aandelen in yen noteren.

Valutaverrekening
Voor Westerse beleggers is het uiteraard noodzakelijk om de verrekening van de valutaverhoudingen door te voeren. Maar zoals u op onderstaande grafiek kunt zien, steeg de Nikkei veel sneller dan dat de Japanse yen in waarde daalde ten opzichte van de dollar.

Voor de beleggers in euro blijft de verrekening verder gelijk, omdat de euro-dollarverhouding per saldo onveranderd bleef op 1,3.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Veel duurder
Naast aandelen zullen ook de overige vaste activa in Japan in prijs stijgen. Aan de positieve zijde zal onder andere de waarde van vastgoed aantrekken. De Japanse huizenmarkt kan uit een jarenlange depressie breken.

Maar het impliceert ook dat het leven voor de gemiddelde Japanner veel duurder zal worden in de komende jaren. De prijzen voor basisproducten zoals voeding of energie kunnen de pan uit rijzen. De eerste signalen hiertoe ziet u al in de prijs van goud in yen. De goudprijs tikte een nieuw absoluut record aan boven 156.000 yen per ounce.

Kortom: niet oppotten
De beleidsmakers in Japan pleegden vorige week monetaire harakiri: de doodsteek voor deflatie. Hun onderliggende boodschap leunt naadloos aan bij het signaal van de Europese leiders in Cyprus. Geld oppotten is uit den boze!

Alle wegen die voorheen gekend waren als risicoloos en veilige haven zullen een doodlopende straat blijken. Zet uw spaarcenten aan het werk of u gaat mee de rekening betalen. Aandelen, grondstoffen, goud, zilver, … alles wat maar niet in een handomdraai gecreëerd kan worden.

Op uw Japanse aandelen kunt u een deel van de rijkelijke winsten afromen om het vervolgens te investeren in andere (achtergebleven) beurssegmenten, zoals technologie of goudmijnen.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 april 2013 16:19
    HET BOEVENTUIG IS NIET OP DE STRAAT, MAAR ZIT OP DE PLUCHE!

    (We wisten het al, worden nu zonder schaamte mee bevestigd.)

    Het is de keuze, die gemaakt wordt, welke desatreus zal uitpakken.

    (Feitelijk wordt er geen waarde gecreerd, maar een afstempeling van schuld. )

    Het is verschrikkelijk als dit in je tijdsgewricht moet meemaken.
  2. kersberg 9 april 2013 18:43
    Het is jammer dat de schrijver van dit lezenswaardige stuk over Japan zich aan dezelfde misvatting over Cyprus bezondigt als veel commentatoren en columnisten in de media. Er is namenlijk helemaal geen sprake van inbeslagname van spaartegoeden boven 100.000 Euro . Er wordt slechts een percentage -- 20 % ofzo -- gevorderd. En dat is voor de meeste "spaarders " op Cyprus geen enkel probleem . Ook voor die voetballers niet . Daarom hoor je ze ook niet publiekelijk klagen .
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links