Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Obama of toch Romney?

Deze week gaat het verkiezingscircus in de Verenigde Staten de boventoon voeren. Dinsdag zijn daar namelijk de presidentsverkiezingen. Dan wordt dus de machtigste man van de wereld gekozen. Afgelopen week was Obama al aan het knuffelen met slachtoffers van de orkaan Sandy om zo stemmen te winnen.

Dit leek hem even te helpen, maar al gauw werkte het ook weer tegen hem. Want veel mensen kregen helemaal geen hulp en zitten al dagen totaal ontredderd op enige hulp te wachten. Zoals het er nu uitziet wordt het een nek-aan-nekrace

Op de site van de NOS is te zien welke staten Obama achter zich heeft en welke niet. U kunt zo zelf een inschatting maken of hij het gaat reden of niet.  Uiteindelijk tellen banencijfers en losse belofte (dus loze woorden). En wat er met de economie gaat gebeuren hangt van de volgende president af.  

Romney wint
Sowieso krijgen we direct na de verkiezingen te maken met het belastingravijn. Dus ook nog na de verkiezingen kan het weer heel spannend worden. Ik ben van mening dat Romney wint, iedereen die ik spreek denkt dat Obama wint en dus adviseer ik puts onder uw portefeuille.

Want als Romney wint is dit in mijn optiek dus onverwacht en krijgen we een schok omdat hij wil bezuinigen en we kunnen in Nederland zien hoe slecht deze politiek werkt. Mensen gaan steeds minder uitgeven en steeds meer de hand op de knip houden. Met als gevolg een enorme krimp.

Nu is Nederland onbelangrijk maar als dit in Amerika ook gebeurt...
Overigens ik zeg het al langer: we zijn vier jaar na Lehman, het grootste bankroet uit de geschiedenis  en er zijn nog veel meer grote bedrijven omgevallen dus had Obama weinig keus dan puinruimen.

Maar ondanks al dit puinruimen staan de Amerikaanse indices op een hoogtepunt. De Dow Jones geeft nog steeds een verkoopsignaal.

De S&P 500 staat ook nog steeds op een short.

Ook de Amerikaanse small- en midcap index de Russell 2000 staat op een short.

Het wordt saai maar ook de Nasdaq is short volgens de Twindicator en in de candle’s zien we zelfs een engulfing bear-patroon. Wat dus lagere koersen zou betekenen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Gek genoeg heeft de AEX vrijdag een koopsignaal gegeven. Dit is op zich niet zo vreemd want de index stond precies op maak-het of kraak-het.

Ook de EB-indicator voor de AEX is naar een koop gegaan. Maar zoals ik op twitter reeds zei op vrijdag moeten we de koopsignalen negeren.

Dit omdat de Duitse DAX nog net als de Amerikaanse indices op short staat in de Twindicator. Dit houdt wel in dat als de AEX onverhoopt hoger gaat dat we alsnog long moeten gaan. Helemaal omdat er in de DAX ook een vlagpatroon in werking kan gaan.

Juist omdat de koersen twijfelen is het goed ook nog even naar de Eurostoxx 50 te kijken. Deze index staat nog wel op een short maar draait bij een kleine stijging ook naar koop. Nu was er natuurlijk de daling vrijdag op Wall Street. Dus de kans dat we hoger gaan lijkt op moment van schrijven niet zo groot.

De Bund is gedraaid naar een long en dat past in het plaatje van dalende aandelen.

Ook de euro-dollar is weggezakt en geeft een verkoop. Ook dit past in het plaatje van de lagere aandelen.

Iets wat me voor langere termijn negatief stemt is het bericht dat het vergrijzingsprobleem alleen maar groter wordt. Want de generatie die mijn pensioen moet gaan bekostigen krimpt... 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links