Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

2012: steeds optimistischer

De problemen in de Eurozone worden in 2012 niet opgelost. Er is te veel verdeeldheid en politici blijven achter de feiten aanhollen. Er gebeurt wel wat anders. De markt begint steeds meer te wennen aan de crisis. We leren er mee leven.

Dat betekent dat er steeds meer ruimte is te kijken naar de fundamentals, met name met betrekking tot het bedrijfsleven. We zien dat het bedrijfsleven goed gepositioneerd is, en in het algemeen een gezonde basis heeft.

De waardering van met name Europese aandelen is laag. Dat geeft volgend jaar ruimte voor een flinke stijging van de aandelenkoersen.

Marcel Tak Voorspellingen
 ultimo 2012

"De markt begint steeds meer te wennen aan de crisis; we leren er mee leven"
Stand AEX 380
Stand Dow Jones 12.500
Eurodollar 1,23
Goud 1300
Olie (WTI, per vat) 120
ECB-rente 1,00%
Fed-rente 0,00%
Tienjarige NL-obligatierente 3,75%
Samenstelling van de eurozone gelijk aan huidige (17 landen)
Naam van onze valuta euro
President van de Verenigde Staten Obama
Top-3 aandelen
Flop-3 aandelen
De "bazooka" van 2012 ECB koopt massaal obligaties op
De verrassing voor 2012 dat eind 2012 al mijn voorspellingen exact zijn uitgekomen. Had ik dat maar van te voren geweten...
Nog meer verrassend eindelijk een doorbraak in de economische wetenschap; er wordt een nieuwe theorie ontwikkeld en in Zwitserland getest met veelbelovende resultaten. Economische crises kunnen dankzij deze theorie in de toekomst worden voorkomen.
Plus: zet in de goede (rendements)volgorde: eurozone, Groot-Brittannië, Oost-Europa, Verenigde Staten, Japan, BRIC, Afrika, Azië eurozone, Oost-Europa, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Japan, Azië, BRIC, Afrika

 

Steeds optimistischer
Omdat de euro langzaam wegzakt ten opzichte van de dollar kan dat een extra impuls geven aan het Europese bedrijfsleven. In combinatie met de lage waardering en de gewenning aan de crisis verwacht ik dat Europese aandelenmarkten bovengemiddeld zullen scoren. Van de BRIC-landen verwacht ik juist minder, mede vanwege toenemende politieke onrust elders in de wereld.

Vanwege de genoemde argumenten (niet oplossen van de crisis, wel gewenning) zie ik de dollar beperkt verder in waarde versterken ten opzichte van de euro. Dat zal de prestatie van de Amerikaanse aandelen matigen. Goud zal door het verminderde gevoel van onrust, en door de sterkere dollar in waarde dalen. De genoemde goed presterende aandelen doen het goed vanwege de extreem lage waardering in combinatie met overnamekansen.

De flopaandelen zijn genoemd omdat defensieve aandelen in een sterk positieve markt (vanwege een verminderd gevoel van onrust), minder goed zullen presteren.

De euro zal in 2012 blijven bestaan en het aantal landen dat deel uitmaakt van het eurogebied zal ook niet veranderen. Wat dat betreft ben ik iets optimistischer ten opzichte van mijn standpunt enige tijd geleden dat de politici de euro ten grave hebben gedragen.

Op de langere termijn ben ik daarover nog steeds niet optimistisch, maar ik heb het gevoel dat het doormodderscenario in 2012 nog in tact blijft. En daarom zal de euro dus in ieder geval 2012 overleven.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 tmaster 23 december 2011 12:51
    Een AEX van 380 bij een DJ van 12500? uhmmm. Ik zie de laatste jaaaaren toch een correlatie dat wij steenvast achter amerika aan lopen waarbij de aex in negatieve zin altijd overdrijft.. We zakken verder en stijgen minder. Mede daardoor zijn we flink achterop geraakt qua beurskoers.
    Ik zie ook niet in waarom dit het aankomende jaar anders moet zijn.
    AEX 380? Prima, maar zet er bij de DJ dan maar 14000/15000 neer. Lijkt me veel geloofwaardiger..

    Owja en op de vraag: "De verrassing voor 2012...?" Zou ik hebben beantwoord met: ...dat 21 december 2012 toch het einde van de wereld bleek te zijn geweest. ;-)

  2. [verwijderd] 23 december 2011 13:01
    Dit is slechts ter hierbij latende kennisgeving uiteraard regel voor regel een goed voorbeeld van een crisis uitpratend artikel dat de auteur door de diverse per vierkante millimeter in cirkels ronddraaiende crisis inpraters niet in dank zal worden aangenomen, maar misschien is dit helemaal niet zo en zit het weer heel anders in elkaar, het is in het betreffende doormodder annex uitstel van de executie van een vrije val van de euro scenario in ieder geval iets waar je op een gegeven moment, omdat het helaas pindakaas niet anders is, aan gaat wennen.

  3. [verwijderd] 23 december 2011 13:19
    USG en Post kan ik volgen. Ik zou zeggen kopen en nog eens kopen, want deze bedijven worden overgenomen!!!!
    Ook Tom Tom is rijp voor een overname!!
    Een kwaliteitsaandeel als Koninklijke Olie mag ook wel genoemd worden.
    Zelf denk ik aan AEX van 400 op eind 2012 en verder......
    Blijf gezond en goede feestdagen toegewenst!

    vriendelijke beleggersgroet
    mak
  4. [verwijderd] 23 december 2011 14:36
    Alles valt of staat met de uitkomst van het beklinken van het nieuwe EU verdrag, de verkiezingen in Frankrijk en de VS.

    Frankrijk moet Sarkozy houden om door te zetten met "meer macht naar Europa". Alle franse hyena's, lees concurrente Sarko in de presidentsverkiezingen gaan niet door op het beleid van Sarko. Dus het eerste probleem voor het verdrag. De VS gaat ook een smerig spelletje tegemoet. En helaas zijn de verkiezingen daar pas in november.. Misschien een leuke rally in 2012?

    Ik doe liever geen voorspelling..
  5. forum rang 4 Willempie3 23 december 2011 19:00
    Elk Amerikaans cijfer wordt positief gemanipuleerd. Een mooi voorbeeld is de economische groei: Die was pas geleden 1,8 procent op jaarbasis. De inflatie is volgens de Amerikanen 3,4 procent (CPI). Maar om hun economische groeicijfers te compenseren voor inflatie, gebruiken ze niet de CPI, maar de GDP-deflator. En die is geen 3,4 procent maar 2,4 procent. Daarmee pimpen ze dus hun groeicijfer met een vol procent. Als ze hun eigen CPI zouden gebruiken, blijft er maar 0,8 procent groei over. En reken er maar op dat ook de CPI een paar procent te laag berekend is. Ook in Amerika krimpt de economie. Eigelijk wel logisch ook, want het aantal mensen aan de voedselbonnen stijgt met 2 of 3 miljoen per jaar.

    W3.
  6. [verwijderd] 24 december 2011 11:11
    Ja die correlatie tussen stand AEX en DJ slaat echt nergens op.
    Altijd dat achteraf gelul, als de koersen nu lager hadden gestaan had dit artikel er heel anders uit gezien.
    Ach ja, die eindejaarsrally is volledig terecht: Het gaat beter met de economie, de US macrocijfers (welke gemanipuleerd zijn) zijn beter dan verwacht. We leren leven met de euro"crisis". Alle ellende is reeds in de aandelen ingeprijsd. Ja ja, vertel mij wat.
    Die rekening krijgen we nog gepresenteerd.Lage waardering van aandelen? Er moeten eerst banken omvallen en/of een paar eurolanden en meerdere bedrijven gaan failliet en dan doen die euro"lijders" er iets maar dan staat de AEX wel rond de 200 of lager.
    Mijn advies: ga nooit long in aandelen.
    Veel succes allen.
  7. Gevelboer 25 december 2011 10:22
    Voorspellen...
    En als Iran nu eens zijn kop in de wind gooit en hard tegen de schenen van Amerka gaat schoppen?
    Dan is alles even niet meer van toepassing. Soms trap ik ook in de valkuil van verwachtingen.
    Voorspellingen waag ik me niet meer aan. Ik probeer een leuk rendementje te halen en heb plezier in het beleggen en alles wat daar bij komt kijken.
    Ik kan erg lachen om alle voorspellingen.
    Wens iedereen een gezellige kerts, een knallende jaarwisseling en een succesvol en vrolijk 2012
  8. [verwijderd] 25 december 2011 10:59
    quote:

    Jan70 de kleine belegger schreef op 25 december 2011 10:22:

    Voorspellen...
    En als Iran nu eens zijn kop in de wind gooit en hard tegen de schenen van Amerka gaat schoppen?
    Dan is alles even niet meer van toepassing. Soms trap ik ook in de valkuil van verwachtingen.
    Voorspellingen waag ik me niet meer aan. Ik probeer een leuk rendementje te halen en heb plezier in het beleggen en alles wat daar bij komt kijken.
    Ik kan erg lachen om alle voorspellingen.
    Wens iedereen een gezellige kerts, een knallende jaarwisseling en een succesvol en vrolijk 2012
    De VS is heel lief voor Iran. De VS weet dat het niet meer die wereldmacht is van voorheen. De laatste oorlogen hebben de VS letterlijk aan de (schulden) rand van de afgrond gebracht. Obama wil zich nu (mi terecht) gaan richten op het binnenland. Banen, banen en nog eens banen.. Nu bijna alle Amerikanen uit Afghanistan en Irak terug zijn kan het land echt op de uitgave letten. We zien echter nog wel dat de cijfers van de duurzame goederen ook oorlogmatriaal bevat. De VS wordt ook beter van oorlogen. Kijk naar de raketten die in Finland zijn onderschept. Amerikaans fabrikaat, via Duitsland naar Zuid Korea.

    Ach, we zullen zien. Achter de schermen helpt de VS natuurlijk Israël maar ze zingen wel een toontje lager..
  9. forum rang 7 handyman6 26 december 2011 11:45
    quote:

    Willempie3 schreef op 23 december 2011 19:00:

    Elk Amerikaans cijfer wordt positief gemanipuleerd. Een mooi voorbeeld is de economische groei: Die was pas geleden 1,8 procent op jaarbasis. De inflatie is volgens de Amerikanen 3,4 procent (CPI). Maar om hun economische groeicijfers te compenseren voor inflatie, gebruiken ze niet de CPI, maar de GDP-deflator. En die is geen 3,4 procent maar 2,4 procent. Daarmee pimpen ze dus hun groeicijfer met een vol procent. Als ze hun eigen CPI zouden gebruiken, blijft er maar 0,8 procent groei over. En reken er maar op dat ook de CPI een paar procent te laag berekend is. Ook in Amerika krimpt de economie. Eigelijk wel logisch ook, want het aantal mensen aan de voedselbonnen stijgt met 2 of 3 miljoen per jaar.

    W3.

    Denk het ook..en met al die werkloos geworden (Iraks)soldaten zullen de ww cijfers ook wel weer omhoog gaan ..H6
  10. [verwijderd] 27 december 2011 06:33
    Inflatie 3,2% dalende uitkeringen oplopende werkloosheid stijgende lasten
    Denk niet dat werkgevers staan te springen om inflatie te compenseren.
    Pensioenen vast gezet, daarnaast stijgende energie prijzen en grondstoffen
    Nee wordt moeilijk jaar, eur/dol zal nagenoeg gelijk blijven
    Aex rond 280 waarschijnlijk lager.
  11. k2es 27 december 2011 22:21
    Na een grote daling komt er altijd weer een stijging. Veel aandelen in Nederland zijn nu belachelijk goedkoop. Je kunt natuurlijk wachten tot alles weer flink gestegen is en dan instappen zoals de gemiddelde belegger doet en weer uitstappen bij de volgende daling, maar dan maak je meestal geen of nauwelijks winst, maar vaak wel verlies.
  12. [verwijderd] 28 december 2011 08:07
    Er zijn in 2012 een aantal belangrijke onderwerpen. Als deze positief uitpakken dan kan 2012 en 2013 heel mooi worden.

    - het schuldplafond in de VS, komt binnenkort weer in zicht;
    - verkiezingen in Griekenland, in april;
    - verkiezingen in Frankrijk.. Sarkozy is de enige in Frankrijk die het laatste verdrag wil;
    - verkiezingen in de VS in november.. tot die tijd veel onzekerheid en tegenwerking republikeinen;
    - ophogen noodfonds EU;

    Nog aardig wat hobbeltjes te nemen. Maar, van A naar Beter..
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links