Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik 2011: Riskante obligaties

Vooruitblik Marcel Tak voor 2011

  • AEX-stand 31-12-2011: 415
  • Euro-dollar 31-12-2011: 1,185
  • Top-3:
    1. AAB Klik & Klaar Note Telecom 2
    2. ING Financials & Homebuilders Income Note>
    3. Rabo AEX High Yield Note IV
 

Ik kies, hoe kan het ook anders, drie gestructureerde producten als kanshebbers voor 2011:

De AEX High Yield Note (aflossing augustus 2011!) kan bij de koers van 70% een rendement van 43% opleveren. Benodigd: AEX staat half augustus 2011 minstens op 391,14 punten.

De Financials & Homebuilders Note (aflossing in 2015) kan de komende jaren een zeer hoog rendement (tot wel 25% op jaarbasis bij een koers van 60%) geven als de financiële en huizenbouwers aandelen in de Verenigde Staten het goed doen.

De Klik & Klaar Note Telecom lost eind 2011 mogelijk af met een rendement van ruim 30%, zelfs bij een kleine stijging van de onderliggende aandelen. In alle gevallen geldt: het risico is hoog, lees goed de exacte voorwaarden alvorens positie in te nemen.

 

Zekerheid met obligaties
Obligaties zijn risicomijdend want ze geven zekerheid. Soms wordt je niet vrolijk van die zekerheid. Bijvoorbeeld: de 7,5% Nederlandse staatslening noteert nu 150%. De aflossing in 2023 is gegarandeerd op 100%. U krijgt de zekerheid van een 33% koersverlies.

Dat betekent, in combinatie met de 7,5% coupon een effectief jaarrendement van 2,75%. Bij een aantrekkende economie en oplopende inflatie vrees ik dat de koers van deze, net als andere langlopende staatsobligaties, snel aan zijn rit naar het 100%-niveau begint.

Ik mijd deze veilige obligaties en kies voor de riskantere varianten uit Griekenland (rendement circa 11%) en Ierland (ruim 8%). Natuurlijk moet dat in beperkte mate, maar met het terugkeren van vertrouwen in deze landen is een mooi rendement mogelijk.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en was hiervoor werkzaam op het ministerie van Financiën. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 31 december 2010 11:32
    quote:

    henk38 schreef op 31 december 2010 10:41:

    Ergens in beleggen , met de kans dat je inleg voor 100% weg is , maar als het goed gaat heb je 11% rendement , dat is toch een lachertje.
    In het geval van herstructurering ben je niet 100% kwijt. Sterker nog, na herstructurering is het nog steeds mogelijk dat de yield op de obligatie hoger is dan die op een zelfde soort Nederlandse obligatie.

    Je kunt overigens ook zelf uitrekenen hoe 'groot' de haircut mag zijn voordat je verlies gaat maken tov een zelfde soort positie in een Nederlandse obligatie.
  2. [verwijderd] 31 december 2010 11:42
    Beurskabouter heeft gelijk.

    Daarnaast is die 11% volgens mij het couponrendement. Een eventueel te realiseren koerswinst wanneer de herstructurering meevalt of uitblijft komt daar nog bij.
    De upside is daarom niet beperkt tot die 11%.

    Voor degene die zijn emoties onder controle kan houden is het dus best een interessante propositie.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links