Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: En nu?

Met een enorme knal van ongeveer 10 punten werden in de AEX meerdere belangrijke steunen gebroken. De onderkant van de dalende wig op 284 bleek niet sterk genoeg en de beweging hieronder zorgde zelfs voor een neerwaartse versnelling. Is het prille begin - waar ik de afgelopen weken over sprak - van een nieuwe, mogelijke bullmarkt verdwenen?

Nee, maar meer neerwaartse druk is nu wel mogelijk, waarbij een hertest van de belangrijke steun van 265 niet mag worden uitgesloten. Enkele weken geleden gaf ik al aan dat na een opleving naar ongeveer 320 een correctie mocht worden verwacht tot ongeveer 290. Deze terugval is dus aanzienlijk forser dan ik toen had verwacht.

Wanneer is het dieptepunt gezet? Deze lijkt definitief te zijn als de scherp dalende toppenlijn van nu 294,70 wordt gebroken. Dit is uiteindelijk wel mijn verwachting, maar een beweging nog dit jaar naar het 200-daags gemiddelde lijkt na gisteren niet meer mogelijk. Een opleving in de komende dagen is overigens ook normaal na de forse daling van gisteren.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Scenario’s
Ook vond de AEX gisteren steun bij een nog openstaande gap rond 278,50. Eerste richtpunt is het voormalige uitbraakniveau van 284 tot het 50-daags gemiddelde van 290,50. Maar een dergelijke opleving zou grote kans maken om een lagere top te worden voor een laatste daling naar maximaal 265. In dat scenario zijn we dan weer terug bij af, maar of het zover komt is niet inschatten.

Een ander en reeler scenario is dat we in de komende weken een hogere bodem zullen vormen boven 265 waarna de scherp dalende toppenlijn wordt gebroken. In dat scenario zou een brede en langzaam stijgende trend voor de middellange termijn ontstaan. Daarbij zou de RSI boven het 30-niveau een bodem moeten vormen.

De VIX is verder nog steeds bezig een lagere top te vormen en staat op het punt de scherpe stijgende bodemlijn te breken voor een forse neerwaartse beweging.


Klik op de grafiek voor een grote versie

SOX en Nasdaq 100
Als ik kijk naar de SOX en Nasdaq 100 dan werden met omkeerpatronen en een neerwaartse gap belangrijke steunniveaus getest. Veel neerwaartse ruimte lijkt hier niet aanwezig voordat een opwaartse draai gemaakt kan worden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

S&P 500
De S&P 500 zit ook in een proces van bodemvorming en testte precies het 50% Fibonacci-retracementniveau van 1.185. Vanaf de bodem twee maanden geleden is er nog geen hogere kortetermijnbodem gevormd en daar lijkt hij nu mee bezig, waar de index deze precies zal vormen is natuurlijk onbekend.

Onder 1.185 ontstaat ruimte naar 1.160. Eerste verbetering treedt op boven het 50-daags gemiddelde en daarboven bij 1.230.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

165 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 november 2011 09:09
    Realistische column vandaag heer Heijink. Verhaal aangepast aan de werkelijkheid, heel goed. Nooit verzanden in het stug vasthouden aan de eigen visie en niet buigen. De markt bepaalt wat juist is. Het verbaast me wel dat een terugkeer naar het 200-daagse gemiddelde ineens uitgesloten wordt. Niet dat ik het oneens ben daarmee, maar we hebben ook gezien dat we op de beurs in een bungee jump zitten. Het kan weer net zo hard terugveren. Echter, de huidige omstandigheden lenen zich daar absoluut niet voor.

    Ik ben uit de A22 call 279 voor 2,95

    4x 95,- minus 24,- transactie = 356,- met de 500,- van gisteren erbij nog niet slecht! :-))

    Nu even een rustpauze.
  2. [verwijderd] 22 november 2011 09:16
    quote:

    De Roodjiever schreef op 22 november 2011 09:10:

    En eigenlijk verwacht ik vandaag zelfs nog rood op de borden, puur gevoelsmatig. De daling van gisteren vroeg om een kleine adempauze. Maar als die geweest is, kunnen we ons weer bergen voor een nieuwe down. Ik vind de opening niet sterk.
    Mooie trades, gefeliciteerd! Ga je short vandaag?ik vind de opening ook helemaal niet sterk.
  3. [verwijderd] 22 november 2011 09:20
    Goedemorgen Bas,
    uit je woorden blijft klinken dat je de terugval beschouwt als een correctie, m.a.w. dat stijging de hoofdrichting is. Dit impliciet richting kiezen weerhoudt je ervan om neutraal te kijken (van nature ben je waarschijnlijk een optimistisch en bullish mens, hetgeen buiten het beurslandschap mooie eigenschappen zijn maar daarbinnen levensgevaarlijk). Ik betwijfel of een vooringenomen keuze een goede eigenschap is voor een TAer.
    Kortom: pas op en blijf als lijnentrekker neutraal, want je bent hiermee al enige malen flink op de bek gegaan.
    mvg
  4. [verwijderd] 22 november 2011 09:20
    quote:

    Truelies schreef op 22 november 2011 09:16:

    [...]

    Mooie trades, gefeliciteerd! Ga je short vandaag?ik vind de opening ook helemaal niet sterk.
    Nee, geen trades vandaag. Zat even te kijken naar de A22 280 short, maar ik doe het niet vandaag. Ik ga even serieus werken. Budget moet af vandaag en dat staat boven de beurs.

    Ik zou de 270 nog even houden.... Vandaag en morgen denk ik ook nog. Ik zie geen positieve signalen. Alhoewel 5,35 nu is een ontzettend mooie prijs, moet ik zeggen. Als je ze houdt tot exp. moet de AEX op 265 staan, en daar ligt een aardige steun.... Maar je moet het zelf weten natuurlijk.
  5. [verwijderd] 22 november 2011 09:21
    Ik denk dat geen technische of fundamentele analyse bestand is tegen de berichtgeving en het kuddegedrag van beleggers en speculanten. Up of down we zullen het weer gaan zien. Het is wat dat betreft net het weer, het zou mistig worden en plots blijkt het toch een heldere dag te zijn. Wens iedereen veel beleggersfun vandaag toe!!
  6. [verwijderd] 22 november 2011 09:25
    quote:

    De Roodjiever schreef op 22 november 2011 09:20:

    [...]

    Nee, geen trades vandaag. Zat even te kijken naar de A22 280 short, maar ik doe het niet vandaag. Ik ga even serieus werken. Budget moet af vandaag en dat staat boven de beurs.

    Ik zou de 270 nog even houden.... Vandaag en morgen denk ik ook nog. Ik zie geen positieve signalen.
    Mee eens, zie ook geen ruimte omhoog! Succes met budget! Grt
  7. The Entrepreneur 22 november 2011 10:09

    Ik ben het gedeeltelijk eens met Bas; namelijk het stukje van het testen van de 265.
    Ik heb een voorzichtig richtpunt bedacht op 274, maar als het patroon zich voltrekt, staan we morgen op 268...

    Alternatief kan er idd ook een tegenbeweging worden ingezet richting de mini-gap 287,99 - 286,67. Ik verwacht echter niet dat als dat gebeurt, de koers ook maar in de buurt van de onderkant gaat komen. Wellicht 282,5 of uiterlijk 285. Daarboven moet ook beertje pippeloentje weer oppassen.
  8. The Entrepreneur 22 november 2011 10:43
    quote:

    johannes51 schreef op 22 november 2011 10:41:

    [...]
    Ik heb er wel een stop boven gezet, omdat ik de winst wil opsluiten. Is misschien geen goed idee, ik houd niet van stops, maar toch zou het zonde zijn als ik het kwijt raak.
    Ik denk dat de stop er zo uit wordt getrokken ;-)

    (aan de onderkant natuurlijk)
165 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links