Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gouden bellen

Ik kwam afgelopen week een stuk over goud tegen in de Financial Times. Er werd gewaarschuwd voor de bubbel in goud: "Goldbugs beware, the bubble is finally bursting, door Mark Williams”. En prompt ging de prijs met een dikke 2% naar beneden. Toeval of niet.

Nu weet ik het schrijven over goud erg gevaarlijk is. Voor je het weet ben je in een fittie beland en dat is niet mijn favoriete hobby. Maar zoals Steve Jobs al zei: “Be who you are and say what you feel, because those who mind don't matter and those who matter don't mind". En ik vind het belangrijker dat u goede informatie krijgt.

Als mensen daarom boos op mij worden, dan is dat maar zo. Verder moet iedereen lekker zelf weten of hij in goud "belegt" of niet. Maar is goud nu een bubbel of niet? Allereerst is de waarde van goud wat de gek er voor geeft. Immers: goud heeft geen waarde. Daarom is goud eigenlijk altijd een bubbel, zo zei de Lex-column van de FT ooit in een commentaar.

Dat geldt ook voor geld
Maar natuurlijk kun je dat zelfde zeggen over geld. Ook dat is waard wat de gek er voor geeft en ook dat is na een jaar nog precies hetzelfde briefje. Met dat verschil dat het heel wat makkelijker is om papiergeld bij te maken. Ik zie wel wat researchrapporten van goudproducenten voorbij komen, waarin er elke keer wordt gesproken over forse productieuitbreidingen.

Meer aanbod betekent meestal een lagere prijs. Aan de andere kant is er de toename van de vraag door onder andere de introductie van de Goud-ETF’s in 2004 en natuurlijk door de grote monetaire onzekerheid van dit moment. Of goud een bubbel is of niet is een vraag die je daarom eigenlijk niet kunt beantwoorden.

Ik kan wel vergelijkingen trekken met andere perioden waarin de prijs van goud heel sterk steeg (en vervolgens weer in elkaar klapte). Het is aardig om te vergelijken hoe ver we dan zijn. In beide vorige periodes ging de prijs van een ounce goud met grofweg een factor 5 omhoog in een jaar of 3. Nu is de prijs slechts 2 ½ keer over de kop gegaan. Die factor 5 is er wel, maar dat is over een periode van 5 jaar.

Andere bubbels
Je kan het ook met ander bubbels vergelijken. Zoals de Nikkei in de jaren ’90, de Nasdaq in de jaren ’00 of goud in de jaren ’80.

Conclusie: goud is nooit te duur of te goedkoop. Misschien is 100 dollar per troy ounce wel te veel of is 10.000 dollar nog te weinig. De waarde is immers niet te bepalen, alleen de prijs is zichtbaar.

Maar waarschuwen voor een bubbel is niet verstandig. De bubbel kan namelijk een flink stuk verder gaan dan je van te voren ooit had kunnen bedenken. Dat kunnen we van de geschiedenis leren.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 oktober 2011 16:04
    Goudeerlijke column! Overigens is de waarde van goud natuurlijk niet alleen wat de gek ervoor geeft, er is wel degelijk een waarde te bepalen aan de hand van de vraag vanuit de industrie en sieraden handel. Wat er dan overblijft (twee derde van de prijs?) zou je dan als goodwill kunnen aanduiden.

    Deze goodwill zou theoretisch naar nul kunnen gaan op het moment dat goud niet langer geschikt wordt geacht om je vermogen te beschermen en de kans dat dit ooit nog gaat gebeuren nihil zou zijn. Op het moment dat andere vormen van geld daarentegen niet langer geschikt zijn zou de goodwill van goud evenveel waard moeten zijn als bijna alle andere goederen op aarde dat samen zijn. En dat is een situatie die in het verre verleden vaker is voorgekomen (zij het dat goud deze positie moest delen met zilver).
  2. forum rang 4 New dawn 6 oktober 2011 16:09
    Waarom daalde goud na de 80-er jaren lange tijd ? Er was een specifieke reden. Goud moet je zien vanuit de historie, die functie die het altijd had, en daarna de afschaffing er van, de pogingen om het te ontwaarden door overheden, die uiteindelijk zijn mislukt.

    De monetaire functie komt nu terug omdat centrale banken en andere partijen het weer kopen.

    Veel marktpartijen zoals banken moeten er om begrijpelijke redenen niets van hebben.
  3. [verwijderd] 7 oktober 2011 08:27
    Papiergeld bezit iedereen.Ongeveer 2% van de goegemeente heeft fysiek goud in bezit.
    Goud zou dan een bubbel zijn?
    Hadden banken allemaal goud gekocht i.p.v.toxisch papier zouden ze er nu heel wat beter voorstaan.
    Maar bankiers zijn lemmingen ze doen allemaal het zelfde op hetzelfde moment.Massa's toxische papier kopen dat nu rijp is om in de beerput gedumpt te worden.Dexia is een mooi voorbeeld nu.En er zullen er nog volgen.

    "If you don't trust gold, the only asset with a 6000 year track record, do you trust the logic of taking a $ 1,000 pine tree, cutting it up, turning it to pulp, putting some ink on it, and then calling it one billion $ dollars?"
  4. [verwijderd] 8 oktober 2011 09:54
    quote:

    ollebol schreef op 7 oktober 2011 10:07:

    Ik bedenk het altijd maar zo: Bedrijven of aandelen kunnen door schulden failliet. Goud niet!


    Tenzij je de aankoop hebt gefinancieerd. Overheden kunnen het bezit m. of m. verbieden of bemoeilijken. De wereld is grijzer dan wit of zwart samen.
  5. [verwijderd] 16 oktober 2011 13:11
    Hier wordt niemand boos van. Waarschuwen voor een bubbel is altijd onzin.

    Normalcy bias is in de psychologie een term van toepassing op financiele markten. Zet je maar schrap want er staan ons bijzondere tijden te wachten.

    Voor de goudprijs geldt dat er een verschuiving in type short sellers op de Comex plaatsvindt waardoor de volatiliteit toeneemt. In zilver krijgt je onbegrijpelijke bewegingen te zien. Profiteer van extreme prijsdaling en koop fysiek zilver voordat het niet meer te krijgen is.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links