Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Technisch 2011

Dit is mijn laatste analyse dit jaar, ik ga tot 3 januari op vakantie. Nu niet meteen denken: Bas op vakantie en dús corrigeren de beurzen net zo hard als in augustus! Ik verwacht wel een correctie, maar ik vermoed dat die pas begin of medio januari start. Tot die tijd verwacht ik een verdere opgang tot de AEX-zone 370 – 380.

Het precieze keermoment kan ik u niet geven, maar de risico’s op een correctie nemen toe. Zodra de AEX - nog voor de kerst? - boven 358 staat, moeten we zeer alert zijn op omkeerpatronen. Die kunnen het startsein zijn voor de correctie, die de graadmeter in het eerste kwartaal 10% lager kan zetten.

Uiteindelijk verwacht ik een vergelijkbaar jaar als 2005, nadat de overeenkomsten tussen de jaren 2003 – 2004 en 2009 – 2010 zeer treffend waren. U weet, de geschiedenis herhaalt zich. Daarom wacht ons een jaar waarin de AEX de 400-punten grens ruim kan passeren, maar ook enkele forse correcties kan meemaken.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Verlanglijstje

Dit is natuurlijk relevant zolang de lange termijntrend stijgend blijft. Op korte termijn gebruikt de AEX de stijgende toppenlijn als nieuw steunpunt, vandaag ligt deze bij 355. Een beweging daaronder is mogelijk, maar ik zie niet veel neerwaarts potentieel. Een terugtest richting de eerstvolgende steunzone van 348,80 – 349,30 verwacht ik niet.

Dit is een situatie van krachtopbouw voor de voorlopig laatste opwaartse versnelling naar maximaal de zone 370 – 380. De RSI brak de horizontale weerstand en nadert een overbought-conditie. De tijd lijkt daarom rijp om in de komende weken gefaseerd longposities af te bouwen voor de verwachte correctie.

Geef ik u nog enkele verwachtingen van mij voor 2011:

  • De DAX test minimaal de all-time high van 8150
  • De S&P 500 test 1450 en mogelijk al haar all-time high
  • De Nasdaq 100 kan richting 3000 (groot langjarig omgekeerd hoofd-schouderpatroon).
  • De Bund-future zakt verder weg en gaat minimaal 118 testen
  • EUR/USD breekt de dalende toppenlijn en test 1,51
  • De olieprijs kan naar 110 dollar
  • De SOX maakt een forse rit richting 550
  • De Shanghai Composite heeft mogelijk de meest potentie richting 4100


Klik op de grafiek voor een grote versie

Raad de grafiek!

Als laatste nog even de een onbekende grafiek, met een mooie bodemformatie en gisteren een volgende uitbraak. Er is in de komende weken een potentieel van ongeveer 10-15%. Wie als eerste raadt welke index dit is, wil ik als vierde persoon uitnodigen voor de lunch met mij in Amsterdam begin volgend jaar.

Rest mij niets anders meer dan alle lezers en reageerders te bedanken en alvast prettige feestdagen te wensen en een voorspoedig, gezond en financieel goed 2011.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. MaartenA 23 december 2010 09:37
    Beste Bas,

    De triangle die je getekend hebt in de onbekende grafiek is naar mijn inziens niet geldig. Zou de oplopende bodem lijn niet gecorrigeerd moeten worden met de nieuwe bodem eind november? En zou de de dalende toppen lijn niet gecorrigeerd moeten worden met de nieuwe top begin november. (zie ook de de adempauze bij de weerstand begin december)

    Ik zou graag willen weten hoe jij hierover denkt.

    Groetjes,

    Maarten
  2. [verwijderd] 23 december 2010 11:10
    De geschiedenis herhaalt zich, alleen zijn de schuldenposities enorm toegenomen (de welvaart vooral in de VS is immers goeddeels op krediet gefinancierd) en daar lijkt men zich voorlopig weinig van aan te trekken. Zolang men dat kan volhouden en overige problemen negeert is er inderdaad weinig neerwaarts potentieel.
    Als je 'long' zit lijkt het voorlopig nog op een casino zonder nieten (alleen vandaag geen POMO).
  3. [verwijderd] 23 december 2010 11:39
    spx.. tijd, gistren en vandaag cyclus dag 72 kan top zijn hoeft niet beste tijd om opwaartse beweging te eindigen ,,zoals geschreven op 13 Dec,, eind Dec begin Jan, dan midden Jan en als laatste, eind Feb prijs, 1247 tot 1254 was weerstand lijkt gebroken volgende koersdoel 1270 tot 1282.. EW er zijn 5 golven zichtbaar in deze laatste opwaarste beweging maar golf kan in principe aanhouden tot eind feb ..TA patroon van trend is sterk tnt ik blijf zelf nog steeds aan de zijlijn omdat de signalen te tegenstrijdig zijn .. lange termijn cycli wijzen neerwaarts 2011 en 2012
  4. [verwijderd] 23 december 2010 12:36
    quote:

    retsok schreef op 23 december 2010 11:39:

    spx.. tijd, gistren en vandaag cyclus dag 72 kan top zijn hoeft niet beste tijd om opwaartse beweging te eindigen ,,zoals geschreven op 13 Dec,, eind Dec begin Jan, dan midden Jan en als laatste, eind Feb prijs, 1247 tot 1254 was weerstand lijkt gebroken volgende koersdoel 1270 tot 1282.. EW er zijn 5 golven zichtbaar in deze laatste opwaarste beweging maar golf kan in principe aanhouden tot eind feb ..TA patroon van trend is sterk tnt ik blijf zelf nog steeds aan de zijlijn omdat de signalen te tegenstrijdig zijn .. lange termijn cycli wijzen neerwaarts 2011 en 2012
    wat voor cycli gebruik je redsok? de lange termijn cycli die ik gebruik wijzen namelijk zeer duidelijk opwaarts.

    dit keer ben ik het dan ook helemaal met bas eens wat betreft komend jaar.
34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links