Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

2011 volgens de City

Ook dit jaar mocht ik weer twee dagen naar Londen om vijf zakenbanken te zien en met veertien strategen, economen en analisten te spreken. Na die twee dagen kwamen de data en meningen bijna mijn oren uit. Een kleine compilatie.

Kinderfeestje
Er was eigenlijk maar een ding belangrijk en dat was de eurocrisis. Vrijwel ieder gesprek ging daarover. Iedereen wist waardoor het kwam. Top-0econoom Elga Bartsch van Morgan Stanley had de prachtige vergelijking met een kinderverjaardag.

Als ouder moet je er vanaf de eerste minuut bovenop zitten, anders nemen de kindertjes de macht over en lopen ze met je weg. Uit ervaring (met die kinderverjaardagen) kan ik dat beamen.

De politici hebben nu genoeg instrumenten ter beschikking, maar ze gebruiken ze slecht en onhandig en door elkaar. Maar eigenlijk niemand wist hoe het op korte termijn zou aflopen. Op lange termijn zijn er vier mogelijke uitkomsten.

  1. We gaan naar een fiscale eurozone. De uitgifte van de ESEF-obligaties komende jaar is een eerste teken daarvan. Ook mijn nekharen gaan overeind staan als ik een dergelijk signaal hoor. Ik hoef alleen aan de 6%-budgeteis van het Europese parlement te denken (de straf die Nederland kreeg omdat we niet instemden), of aan de onzinnige landbouwsubsidies, of aan de verspilling van de twee parlementen een in Brussel en een in Straatsburg of, of, of... Voorbeelden te over. Ik denk niet dat het gaat gebeuren.
  2. Een grote puinhoop. De eurozone valt uit elkaar. Een soort Lehman op landenniveau. En dan zitten we allemaal met de gebakken peren. Ook Nederland en Duitsland. Want wat denkt u dat de Nederlandse en Duitse banken voor verliezen moeten nemen op hun Spaanse, Italiaanse obligaties genoteerd in Nieuwe Spaanse Euro’s.
  3. Of een default. Dat Griekenland default zou gaan vond iedereen eigenlijk al een zekerheidje. Maar de rest blijft de grote vraag. Wie, wanneer, voor hoeveel?
  4. Een hoge inflatie. Dit is de minst pijnlijke manier (de slow default option). De Italianen bijvoorbeeld spreken nog met pijn in hun hart van de goede oude tijd dat er nog salarisstijgingen waren. Oké, er was ook 20%-inflatie, maar hun vermogen groeide ook hard (in lires).

Pijnlijk
Of natuurlijk een willekeurige combinatie van bovengenoemde factoren. Een andere oplossing is dat een politicus zijn politieke carrière op zou moeten geven en bereid zou moeten zijn zeer onpopulaire maatregelen te nemen.

Want hoe dan ook de oplossing is altijd pijnlijk en nooit leuk. Degene die hiervoor kiest zal vrijwel zeker niet worden herkozen. Maar ja, moed en opofferingsgezindheid zijn tegenwoordig moeilijk te vinden. Nee, liever een flinke dosis populisme, dat doet het veel beter.

Overigens bleek uit dezelfde staatjes dat de eurozone als geheel minder schuld en minder tekort dan het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten heeft. Alleen praten deze landen met één mond. De eurozone met zestien monden.

Opruiming
Iedereen in de City was het er over eens dat er nauwelijks hedgefunds actief waren in probleemobligaties. De markten zijn veel te dun, een short squeeze. Het zijn vooral grote beleggers die op het jaareinde niet aan hun klanten en bazen willen laten zien dat ze bijvoorbeeld nog Ierse of Portugese obligaties in portefeuille hebben.

Die moeten echt nog even voor het jaareinde worden opgeruimd. Ook grote klanten willen niet meer in de eurozone beleggen, alleen maar in Bunds. Ik denk dat de contrarian-belegger die de goede van de slechte risico’s weet te scheiden, hier kansen ruikt.

Voor de kerst moet het dieptepunt wel bereikt zijn.

Kort geld
Over Nederland was vanzelfsprekend geen discussie. Maar het viel me in sommige presentaties wel op dat het Nederland wel erg kort geld leent. Het ministerie van Financiën houdt blijkbaar niet zo van lange leningen.

Typisch zo’n risico waar als het goed gaat, niemand over klaagt, maar o wee als de lange rente weer eens een keer gaat stijgen. Dan gaat iedereen weer klagen over dat Nederland zo stom was om geen lange leningen uit te geven toen de rente nog laag was.

Een analist wees naar Japan als voorbeeld hoe het met een kredietcrisis afloopt. Dat is op zich niet uniek, maar hij gaf er mooi cijfers bij

Schuld in % bbp Overheid Gezinnen Bedrijven Totaal
Japan 202 68 99 369
Japan tien jaar geleden 68 70 147 285
Griekenland 121 52 69 242
Ierland 64 122 104 290
Italië 117 41 85 243
Portugal 73 98 142 313
Spanje 54 87 141 282
 

Deze man wees overigens op een cruciaal verschil tussen Griekenland en Ierland. De loonkosten per eenheid product zijn sinds afgelopen twee jaar in Ierland met 30% gedaald. In Griekenland met 30% gestegen.

Overigens moet u weten dat deze cijfers vaak berekend worden op basis van prijsindex-cijfers. Maar belastingverhogende maatregelen als een verhoging van de BTW betekent wel dat de prijzen stijgen, maar niet dat de concurrentpositie achteruitgaat.


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 New dawn 7 december 2010 13:24
    Punt 1, een fiscale eurozone met euro-obligaties zal waarschijnlijk door de BRD en in het kielzog Nederland worden afgewezen omdat ze dan meer rente moeten gaan betalen. De zwakkere landen vormen in het totaal meer risico dat vergelijkbaar is met 2 communicerende vaten die een evenwicht zoeken bij een hoge en lage stand. Duitsland heeft wat dat betreft de trom al geroerd.

    Punt 2, de grote puinhoop is een mogelijkheid door de verwevenheid van schulden. Het is er wel in potentie, dus die optie.

    Punt 3, een (gedeeltelijke) bankroet ve land als Griekenland is een optie. Zo'n land wordt dan een financiële paria wat betreft het aantrekken van geld. Frau Merkel vindt dat de obligatiehouders ook mee moeten betalen aan de problemen. Wanneer dit gebeurt zal hierna structureel de rente hoger zijn a.g.v. het hogere risico.

    Punt 4, hoge inflatie d.m.v. monetaire politiek is denk ik al gaande, doordat obligaties worden opgekocht. Maar de ECB moet de inflatie in de gaten houden en kan vanwege dat mandaat (theoretisch) dat niet doen.
    Maar onder druk wordt alles vloeibaar. In dat geval zijn het de obligatiehouders en spaarders die het gelag gaan betalen.

    Via de pensioenfondsen zijn we dat bijna allemaal obligatiehouders.

  2. [verwijderd] 7 december 2010 14:25
    De eurozone valt niet uit elkaar. Men kan net zo goed zeggen dat de VS al uiteen gevallen is want het is intussen al tweetalig waarbij het Zuidamerikaans de boventoon voert in het zuiden van de VS. Zoveel hoofden zoveel meningen en daarom zal het tijd nemen voordat de EU een verdere integratie aangaat. Nu zijn de eerste aanzetten er onder druk van geldschieters. Men mag eruit stappen, 't is geen dictatuur. Wat burgers betreft, die zijn voor het merendeel altijd de klos want kennis ontbreekt om te reageren op veranderende situatie.
  3. [verwijderd] 7 december 2010 14:36
    En dan willen zij ook gemeenschappelijke Europese obligaties maken, die heel veel gelijkenis hebben met de door Amerikaanse banken geconstrueerde CDO's. Veelal zg. rommel-hypotheken op de Amerikaanse huizenmarkt en voor Europa rommel-staatsobligaties. Het ene afkeuren en hetzelfde weer introduceren!
  4. taurus86 7 december 2010 15:39
    Laten Nederland en Duitsland de schulden van Portugal en Spanje aan banken in D en NL opkopen. Daarmee wordt het bankensysteem in Duitsland en Nederland ook gered; kunnen nationalisaties (vindt EU niet leuk)van banken in D en NL achterwege blijven. Ik denk dat beide landen deze respectievelijke schulden best kunnen dragen en zo niet, dan is er fundamenteel veel mis met enkele banken in D en NL. De herfinanciering op de kapitaalmarkt door D en NL zal niet met een enorme rentestijging te paard gaan.
    Voor NL is het bovendien aantrekkelijk dat met een stijgende rente eindelijk het abces 'Woningmarkt´ wordt opengelegd. Het begin van de genezing Het begin van terugweg naar financiële soliditeit.
  5. [verwijderd] 7 december 2010 17:27
    Interessante informatie, vooral die cijfers over die schulden van huishoudens en bedrijven (lees onder andere banken) erbij. Duidelijk is de verschuiving in Japan van particuliere schulden bij vooral bedrijven (lees: BANKEN) naar de overheid. Een typisch verschijnsel dat optreedt bij zeepbeleconomien die ontploffen. Ierland en Spanje lijken wat op die situatie, voor Italie en mogelijk ook Portugal liggen de oorzaken heel anders en vooral veel verder terug.

    Ik ben inderdaad ook erg nieuwsgierig hoe de cijfers wat netto-schuldennivo, dus gecorrigeerd voor financiele reserves, besparingen, pensioenpotten en dergelijke, liggen voor Nederland, Duitsland, de UK en de VS.

    Ik heb zo´n bruin vermoeden dat vooral in de UK en de VS ook de netto-schulden van huishoudens weleens zeer fors kunnen zijn. Ik heb regelmatig contact met Britten en Amerikanen en ook met buitenlanders die daar wonen en die bevestigen iedere keer dat er een enorme leen-cultuur bestaat in de 2 genoemde landen, veel meer dan op het continent.

    De Nederlandse cijfers zouden ook weleens tegen kunnen vallen gezien onze obsessie met het kopen van relatief veel te dure huizen vanwege de fiscale aftrek van de hypotheekrente. Daar staat echter wel tegenover dat Nederland enorme pensioenpotten heeft en dat het gebruik van creditcards en het afsluiten van leningen voor allerlei apparatuur, meubels en dergelijke toch minder wijdverspreid is hier te lande.

    Over de scenario´s voor de euro wil ik het volgende opmerken:

    1 Om te beginnen is het vreemd dat de financiele markten zich consequent lijken te blijven keren tegen de obligaties van de zuidelijke eurolanden en overigens ook tegen aandelen van Europese multinationals, die zijn vaak aanzienlijk lager gewaardeerd dan hun Amerikaanse concurrenten die vaak in dezelfde markten actief zijn. Obligaties van de Griekse staat hebben natuurlijk meer risico dan die van Europese oliestaat Noorwegen maar is een rentetarief van 12% te rechtvaardigen terwijl de VS met soortgelijke of zelfs relatief zwaardere problemen dankzij Quantitive easing slechts 1 tot 3% afhankelijk van de looptijd betaalt?

    2 Vanuit de financiele centra Londen en New York komt steeds het idee naar voren dat 1 munt zonder centrale overheid/regering niet mogelijk zou zijn. Vanuit Brits perspectief is dit goed te begrijpen. De UK is een sterk gecentraliseerde eenheidsstaat waar de regering in Londen over de besteding van verreweg het grootste deel van de belastinginkomsten beslist en waar dan ook nog eens veel hoofdkantoren van bedrijven, veel culturele en wetenschappelijke instellingen en de belangrijke financiele sector in Londen geconcentreerd zijn. Dit is echter in lang niet alle landen hetzelfde. Federale landen zoals de VS, Zwitserland en Duitsland kennen een situatie waarbij de centrale regering over een veel kleiner deel van de totale belastinginkomsten beschikt en waarin hoofdkantoren en dergelijke veel meer over het land verspreid zijn. Europa hoeft zich noodzakelijk in de richting van een centraal geleide eenheidsstaat met als hoofdstad Brussel te ontwikkelen. Dit is zelfs zeer onwaarschijnlijk en wat mij betreft ook niet wenselijk. Wel is volgens van belang dat de Europese landen intensief samenwerken en gemeenschappelijk hun positie in de wereld verdedigen. En dat kan heel mijn inziens heel goed in de vorm van een soort federatie. Zwitserland is 1 van de weinige voorbeelden van een land dat relatief goed functioneert terwijl er meerdere talen worden gesproken, dat kan naar mijn mening slechts vanwege de federale structuur. Verschillende kredietwaardigheid van nationale, maar ook andere overheden leidt dan ook tot verschillende rentenivo´s en dat zou al disciplinerend genoeg moeten werken. Een eenheidsstaat is dus niet gewenst maar ook niet nodig. Wel is het uiteraard van groot belang dat de eurolanden landen waar echt actief tegen gespeculeerd wordt en die dus niet de tijd krijgen om orde op zaken te stellen, te ondersteunen met noodkredieten of zelfs met gerichte aankoop van hun obligaties door de ECB. Dat de Londense bankiers niet willen begrijpen dat bij de Europese samenwerking niet noodzakelijkerwijs ook een sterk gecentraliseerd bestuur hoort, ligt volgens mij aan hun typisch Britse blik.

    3 De financiele kringen in New York en Londen maken nog steeds aanspraak op hun deskundigheid. Zonder ze op hun erg zelfverzekerde en te goed betaalde ego´s te willen trappen wil ik er hier nogmaals op wijzen dat het overgrote merendeel van deze ´deskundigen´ nooit een punt heeft gemaakt van de ongezonde praktijken die zich jarenlang hebben afgespeeld op de Amerikaanse vastgoedmarkt. De verliezen die daar onder andere door Europese banken en pensioenfondsen zijn geleden zijn tot nu toe veel groter dan van welk ´Pigs´-land dan ook. Daar komt nog bij dat anders dan enkele ´Pigs´-landen in de VS geen enkel teken is van een bereidheid om de enorme schuldenproblematiek eens aan te pakken. Ook lijkt dit onderwerp in de financiele pers en door de meeste zakenbanken nauwelijks aandacht te krijgen, terwijl mega-verliezen voor investeerders om de hoek liggen.

  6. forum rang 5 The Third Way... 7 december 2010 17:41
    Corne, met alle respect maar dit lijstje is van gisteren. Dat zelfs Duitsland een hogere (maar controleerbare) inflatie toestaat is reeds een feit - zie de laatste cijfers en commentaar ECB. Alle andere opties zijn niet geloofwaardig.

    Het belangrijkste aandachtspunt voor de Duitsers is moral hazard. Zij begrijpen dat uiteindelijk achter de lelijke cijfertjes een ander probleem schuil gaat: in de knoflooklanden met hun fundamenteel andere cultuur is er een elite die door de IMF voorgeschreven hervormingen haar machtsstructuur aangetast ziet worden. Deze zal dus alles doen om enerzijds zo lang mogelijk de geldbron naar haar te laten stromen, en anderzijds om de echte herstructurering tegen te gaan. Voor haar is derhalve het ideale scenario om de koe te blijven melken totdat of wij er genoeg van krijgen, of de bevolking in opstand komt. Dan volgt default en terugkeer naar eigen munt.

    Voorbeeld: in Griekenland moet de helft v/d publieke sector weggesaneerd worden, belasting worden betaald en de ondernemingszin weer worden toegelaten (sic). Zo simpel is het en iedereen weet dat.

    Indien Duitsland nu toegeeft, gaan we met z'n allen de dieperik (beter: bodemloze put) in want dat kunnen ook wij ook niet behappen (mooi rekenkundig uitgelegd voor de leek door bekende Reggie Middleton en/of zero hedge).

    Uiteindelijk lijkt de uitgestippelde route om de debiteuren enerzijds onder druk te blijven houden om moral hazard te beperken, en anderzijds om de schuld langzaam maar zeker op te slokken (via bail-out en ECB) zodat in dan bilaterale discussies de schuld telkens weer kan worden "verlengd" (lees: gedeeltelijk kwijtgescholden). Dit kun je al waarnemen bij de eerste zondaar, Griekenland. Leuke chickenrace, niet?

    Verder is het probleem uiteraard ook hoe de EU belastingbetaler hierop reageert. Met bovenstaand scenario grijpt Duitsland terug naar de fundamentele gedachte van Monnet, de grondlegger van een verenigd Europa: aangezien de burger nog niet klaar is (net na WO II) voor een Verenigde Staten van Europa, bouwen we dat langzaam, stap voor stap op: Management by stealth.

  7. [verwijderd] 8 december 2010 01:45
    quote:

    The Third Way... schreef:

    Corne, met alle respect maar dit lijstje is van gisteren. Dat zelfs Duitsland een hogere (maar controleerbare) inflatie toestaat is reeds een feit - zie de laatste cijfers en commentaar ECB. Alle andere opties zijn niet geloofwaardig.

    Het belangrijkste aandachtspunt voor de Duitsers is moral hazard. Zij begrijpen dat uiteindelijk achter de lelijke cijfertjes een ander probleem schuil gaat: in de knoflooklanden met hun fundamenteel andere cultuur is er een elite die door de IMF voorgeschreven hervormingen haar machtsstructuur aangetast ziet worden. Deze zal dus alles doen om enerzijds zo lang mogelijk de geldbron naar haar te laten stromen, en anderzijds om de echte herstructurering tegen te gaan. Voor haar is derhalve het ideale scenario om de koe te blijven melken totdat of wij er genoeg van krijgen, of de bevolking in opstand komt. Dan volgt default en terugkeer naar eigen munt.

    Voorbeeld: in Griekenland moet de helft v/d publieke sector weggesaneerd worden, belasting worden betaald en de ondernemi...
    Dat van die inflatie en die moral hazard zijn terechte aandachtspunten. Duitsland heeft gelijk als het aandringt op het voorkomen van massale geldcreatie-praktijken. Duitsland heeft daar heel erg slechte ervaringen mee gehad in de 20´er-jaren. Juist de Amerikanen en veel bankiers in Londen en New York doen veel te luchtig over de gevolgen van hyperinflatie. Instabiliteit, en hyperinflatie is instabiliteit doen de economie uiteindelijk op de langere termijn nooit goed.
    De prijs die we betalen is dat we kwetsbaarder zijn voor de speculatie die helaas vanuit sommige kanten goed gecoordineerd over ons wordt uitgestort. De VS hebben dat probleem veel minder omdat de FED daar cart blanche heeft gekregen om tegen elke prijs te zorgen dat rentes laag blijven en aandelenkoersen hoog genoeg. Desnoods dan maar door middel van massale geldcreatie en het risico van hyperinflatie op termijn.

    Mijn inziens is de enige oplossing voor deze crisis, anders dan het afstappen van onze anti-inflatoire principes, de aanpak van de macht van de financiele centra New York en Londen en een politiek die erop gericht is om te voorkomen dat Europees kapitaal gebruikt wordt voor de financiering van nieuwe Amerikaanse zeepbellen.

    Het is zowiezo al krankzinnig dat het financiele hart van Europa zich bevind in een stad die nog niet dood in Europa zou willen worden aangetroffen. Europees kapitaal wordt daar beheerd, commissies worden opgestroken en met Europees geld wordt er tegen de Europese economie gespeculeerd en gedemoniseerd! Is dat brutaal of niet? En iedereen vind dat maar normaal.

    Overigens zijn veel van die overbetaalde bankiers uit Londen er absoluut niet vies van om in de zo vermaledijde ´knoflooklanden´ luxe jachten aan te meren en onroerend goed te kopen. Het klimaat en de levensomstandigheden zijn er immers natuurlijk veel prettiger dan in het vaak grauwe, winderige en koude Londen. Ik heb zelf nogal wat van deze kapitale jachten in de havens van Athene mogen aanschouwen, vaak met thuishaven Londen. De Spaanse economie zal daarom ook zeker niet helemaal instorten, spaans vastgoed wordt dan veel te aantrekkelijk voor buitenlanders. De hypocriete zijn natuurlijk ook wat dat betreft niet gek.

    Het zou dus goed zijn als deze partijen eens heel hard zouden worden aangepakt, Europees wijd. Landen als China en Rusland zijn ons daarin voorgegaan en zijn er niet slechter van geworden. Hoe harder je ze aanpakt, des te meer respect dat ze voor je lijken te krijgen. Idem zo voor de Amerikaanse autoriteiten die zich vooral economisch maar ook wel op andere gebieden zolangzamerhand volledig onacceptabel gedragen.

    Europa wordt eindelijk eens wat zelfbewuster en zelfverzekerder!

  8. hap 8 december 2010 11:08
    Mijn complimenten voor de meer evenwichtige bijdragen van the original moneymaker, die duidelijk niet in de Britse anti-euro propaganda wil meegaan. Het valt me van Corne een beetje tegen dat hij dat wel doet.
    Het zou inderdaad interessant zijn de schuldquota van de gehele eurozone, de VS en voor het UK ernaast te zetten. Het UK is niet in staat om hoge schulden te delen met sterkere landen. Het pond zou dus scherp moeten dalen. Dan gaat Cameron eindelijk ook eens piepen tegen de speculanten in de Londense city.

10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links