Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Maanziek

Laatst ontving ik een researchrapport over de effecten van de maanstanden op de beurs. Leuk hoor, het bewijs was overtuigend en de correlaties mooi. Maar de invloed van maanstanden op de beurs?

Tja, voor wie de bakerpraatjes gelooft, is dat al gesneden koek. Vraag het een verloskundige en u zult horen dat het met volle maan erg druk is op de kraamafdeling. De verklaring erachter is dat een mens nu eenmaal voor 75% uit water bestaat en de maan heeft daar nu eenmaal invloed op.

Daarom is er ook eb en vloed. Er is in Noord Carolina (Verenigde Staten) onderzoek gedaan of er daadwerkelijk meer kinderen worden geboren met volle maan.

Er zijn 564.039 geboortes geregistreerd in de periode 1997 tot en met 2001. En er blijkt geen enkel verband te bestaan tussen een volle maan en het aantal geboorten. Wat de verloskundigen ook beweren.

Magisch denken
Ik moest toch nog even denken aan octopus Paul. U weet wel die inktvis die al de voetbalwedstrijden van het wereldkampioenschap goed had voorspeld. Hij wist al van te voren dat Spanje zou winnen. Het lag dus helemaal niet aan de scheidsrechter, het lag aan octopus Paul.

Ik vind het toch vreemd al die aandacht voor een stomme inktvis die doosjes openmaakt. Er zouden toch geen mensen zijn die daadwerkelijk denken dat er een relatie is tussen wat de inktvis doet en hoe de spelers voetballen?

In de psychologie bestaat daar een term voor: magical thinking. Bij magical thinking gaan mensen ervan uit dat er een correlatie is die, als je logisch nadenkt, onzin is. Toch maakt iedereen zich er schuldig aan. Misschien herkent u het bij uzelf.

Bijgeloof
U rijdt eens een andere weg naar uw werk en prompt staat er een vrachtwagen net voor u stil: “ik had ook nooit die andere weg moeten nemen”. Net alsof er een relatie is tussen de vrachtwagen die daar moest lossen en het feit dat u een andere weg nam. Sommigen noemen het ook wel bijgeloof.

Zo hoorde ik eens een professioneel belegger zeggen: “als ik een aandeel koop en de koers daalt in het eerste uur dan zal het een winstgevende transactie zijn”. Ook dat is natuurlijk onzin. Ik hoop dat hij over de overige aspecten van zijn beleggingsbeslissingen wat beter nadenkt.

Onzin dus, de effecten van de maan op de beurs. De analist zal zelf last hebben van maanziekte. U wilt waarschijnlijk toch weten wat die effecten nou zijn. Net als u toch wilde weten wie die octopus Paul als wereldkampioen zou aanwijzen. De conclusie is is simpel: u moet kopen bij nieuwe maan en verkopen bij volle maan.

Geen toeval
De betreffende analisten hebben het uitgezocht sinds 1928. Als u gewoon in de S&P 500-index had belegd, had u 5,2% per jaar verdiend, 1000 Britse pond (het waren Engelse onderzoekers) was een kleine 64.000 pond waard geworden.

Maar als u met nieuwe maan kocht en met volle maan weer verkocht had u 9,3% per jaar verdiend. Dan was uw 1000 pond ruim 1,5 miljoen pond waard geworden. Mmmm, dat is wel erg veel en erg lang om op toeval te kunnen berusten.

Het zal misschien toeval zijn, maar voortaan toch maar eens in mijn agenda kijken wanneer het nieuwe maan is. Schrijver Eden Phillpotts zei het al: "het universum is vol magische dingen die geduldig wachten tot ons verstand wat groter is".


Corné van Zeijl is senior portfolio manager bij SNS Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in de meeste grote Nederlandse beursfondsen. Een overzicht van de over- en onderwegingen vindt u hier. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vanzeijl@iex.nl.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 juli 2010 11:10
    Niet te snel oordelen Corné. Lees het boek Paradigm van Robert Taylor eens (zie ook de resultaten op zijn website: www.xyber9.com/Xyber9/AllForecasts.as... De zon en de maan tezamen bepalen de waterstanden. De waterstanden geven de toppen en bodems uitstekend aan. Soms treden er wel inversies op: waar een top verwacht wordt, volgt een bodem en omgekeerd. In jouw overzicht zou dat logischerwijze tot een afkalving van het resultaat leiden. Overigens heb ik die inversies eruit weten te halen. Met veel succes voorspel ik toppen en bodems op Wall Street. Lees mijn nieuwsbrief 'de Zon, de Maan en Uw Beleggingen' maar eens (http://www.ganntrader.org/nl/gtabonnementen/de-zon-de-maan--uw-beleggingen/index.html. Stuur een email naar info@ganntrader.nl om zonder verdere verplichtingen een gratis exemplaar te ontvangen). Niet alleen de maanstand is dus van belang, maar ook de zonnestand. Die combinatie tezamen bepaalt de zwaartekracht / aantrekkingskracht tov de aarde en dat bepaalt ons leven hier op aarde, dus ook de beurs. Lees ook het boek 'How the moon affects you' eens van Arnold Lieber voor meer achtergronden. Nog een boek dat must read is: the Spiral Calendar van Christopher Carolan. De wortel uit fibonacci-getallen vermenigvuldigd met het aantal dagen dat de maan erover doet om om de aarde heen te draaien, 29,5306 dagen, geeft uitstekende, nauwkeurige draaipunten op de beurzen. Ik begrijp dat het makkelijk is om ergens een oordeel over te hebben, vooral als het 'je ding' niet is; ik zou zeggen: als je je verdiept in zo'n onderwerp, verdiep je er dan ook écht in. Hartelijke groet, Elmer Hogervorst, auteur de Zon, de Maan & Uw Beleggingen
  2. [verwijderd] 24 juli 2010 19:18
    ik ga wel snel oordelen,net een abo bij hogervorst gehad,zo kan IK ook voorspellen;elke dag is er wel een top /of een dal,zoniet is er weer eens een inversie opgetreden en is het nu een dal geworden i.p.v een top.Koersdoelen worden er ook niet afgegeven omdat tijd dan weer belangrijker is,oftewel lang genoeg wachten dan komt er wel weer een dal (of een top) les: bespaar je geld.en doe er iets leuks mee (had ik beter ook gedaan.
  3. Humans R underrated 25 juli 2010 13:05
    De zwaartekracht vd maan op ons is ongeveer 1/300000ste vd zwaartekracht vd aarde.
    Het verschil tijdens de dag tussen volle en nieuwe maan is dan ongeveer 1/150000.
    Stel dat je 80 kg weegt is dat een halve gram verschil.
    Ik vind t moeilijk voor te stellen dat gewicht ter waarde van 1 stukje chips invloed heeft op het wel en wee vd mens.
    Het zwaartekracht effect lijkt me niet de verklaring.

    Eerder lijken me effecten van licht waarschijnlijker.
  4. [verwijderd] 26 juli 2010 15:00
    menstruatie is wel degelijk maandelijks, dus kennelijk heeft die maan wel invloed. Vrouwen hebben daarmee samenhangende stemmingswissellingen, die me wel degelijk van invloed zouden kunnen zijn op hun partners of hun beleggingsgedrag.
    Lijkt me toch wel van andere order dan de octopus
  5. Humans R underrated 26 juli 2010 16:03
    Meerdere dieren menstrueren, en dan komt t niet overeen met de maancyclus.
    Toeval lijkt me waarschijnlijker.

    Bovendien verschillen cycli per vrouw, dus verwacht je van vrouwen als groep geen eenduidige invloed op de beurs. Het is niet zo dat vrouwen massaal ongesteld zijn tijdens volle maan ofzo.
  6. [verwijderd] 27 juli 2010 09:51
    @Victor123, je noemt een paar goede punten. Ik wist niets van de cycli van andere dieren. Mijn conclusie dat de maan van invloed was omdat de tijdsduur gelijk was, lijkt fout.
    Ik weet wel dat vrouwen in een groep vaak wel gelijk gaan lopen in cycli, vraag me af hoe dat gecommuniceerd wordt.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links