Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Banksparen ja/nee

Banksparen is nog steeds niet hot. Het aantal aanbieders waar u hiervoor terecht kunt, neemt toe, maar ik vind dit nog behoorlijk tegenvallen. Volgens velen is het banksparen de uitvinding van de eeuw.

Een rondje op internet laat zien dat vooral de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de Rabobank het banksparen promoten. Het is goedkoper dus dan is het beter! Nou, dit laatste is niet helemaal waar.

Als je de Spaarrekening Eigen Woning (SEW) en de spaarhypotheek vergelijkt met dezelfde hypotheekrente dan zijn deze namelijk (bijna) even duur.

De spaarhypotheek is maar een paar euro’s duurder. En dit verschilt bovendien per aanbieder. Tijd om eens duidelijk een verschil te laten zien. Is het verstandig om die paar euro’s te besparen?

Bij overlijden
Bij de SEW is er (meestal) sprake van een variabele risicopremie in box 3. Deze wordt maandelijks vastgesteld en is afhankelijk van de opgebouwde waarde op de spaarrekening en de leeftijd van de verzekerde persoon. Alleen het verschil tussen de dekking bij overlijden (box 3) minus de waarde spaarrekening (box 1) is dus verzekerd.

Bij overlijden wordt de vrijstelling van de overgebleven partner meer aangetast bij een SEW- dan bij een KEW-polis (Kapitaalverzekering Eigen Woning). Als voorbeeld neem ik een stel. Zij hebben een dekking bij overlijden van 100.000 euro en op de einddatum ook 100.000 euro gegarandeerd ontvangen.

Als de waarde van de spaarrekening 30.000 euro is bij het overlijden van de man, is het volgende aan de hand. De uitkering in box 3 van de risicodekking is nu 70.000 euro (100.000 – 30.000). De overgebleven partner kan nu kiezen om ook de spaarrekening uit te laten keren, waardoor zij totaal 100.000 aflost op haar eigenwoningschuld.

Echter 15.000 euro van de spaarrekening is van haar. Dit moet met haar vrijstelling verrekend worden. De totale vrijstelling is 147.500 euro, waardoor na verrekening nog 132.500 euro overblijft. Hoe later het overlijden plaatsvindt hoe meer de vrijstelling van de overgebleven persoon wordt aangetast.

Of doorschuiven
Zij kan ook besluiten om de spaarrekening te handhaven. Hierdoor zal de eigenwoningschuld met 70.000 euro afnemen door de uitkering van de risicoverzekering. Nu mag de waarde van de spaarrekening die toebehoort aan de man (15.000 euro) bij haar vrijstelling worden opgeteld.

Haar totale vrijstelling wordt nu 162.500 euro (147.500 + 15.000). Opvallend is dat er dus een overheveling plaatsvindt van box 3 naar box 1. Bij een KEW-polis in box 1 zal bij overlijden direct de eigenwoningschuld worden afgelost. In dit voorbeeld dus 100.000 euro.

Maar de vrijstelling van de overgebleven partner wordt niet aangetast, dit blijft dus 147.500 euro. Hierdoor is de de vrijstelling in een KEW-polis hoger dan bij een SEW. Dit verschil wordt nog groter als er sprake is van een hogere dekking bij overlijden en het tijdstip van overlijden dichtbij de einddatum ligt.

Leuk bedrag
Uitgaande van een dekking bij overlijden van 200.000 euro is het volgende van toepassing bij de KEW-polis. De vrijstelling van de overleden partner is 147.500 euro. Echter er wordt 200.000 euro uitgekeerd. Het meerdere (52.500 euro) moet worden verrekend. De overgebleven vrijstelling wordt nu 95.000 euro (147.500 – 52.500).

Als ik deze cijfers vergelijk met een SEW, waarbij het overlijden net voor de einddatum plaatsvindt, is het volgende van toepassing. De waarde is 200.000 euro (box 1 sparen) die netjes wordt gedeeld. Hierdoor wordt nu 100.000 euro verrekend zodat de vrijstelling nog 47.500 euro bedraagt voor de overgebleven partner.

Het verschil met de KEW-polis is nu 47.500 euro geworden, wat natuurlijk een leuk bedrag is om in de toekomst nog onbelast te kunnen sparen. Hiermee is ook aangetoond dat u niet blindelings moet gaan banksparen.

Tip
Ik ben trouwens zeer benieuwd hoeveel adviseurs die banksparen adviseren daadwerkelijk op de hoogte zijn van het bovenstaande. En of zij dit ook netjes in hun klantrapport vermelden.

Tot slot een leuke tip voor mensen die geïnteresseerd zijn in banksparen. Op de site www.navident.nl zijn alle aanbieders van banksparen beoordeeld op 25 criteria uit de voorwaarden. Bovendien kunt u hier alle voor- en nadelen van het banksparen lezen.

Jos Koets - Woekerpolis & Hypotheekdrama
Klik hier om Woekerpolis & Hypotheekdrama te bestellen...
Jos Koets - Hoe koop ik een huis?
Klik hier om Jos Koets' boek Hoe koop ik een huis? te bestellen
Jos Koets - Hypotheektips voor de koper, verkoper en oversluiter
Klik hier om Jos Koets' boek Hypotheektips te bestellen.

Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft zijn eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan. Uw reactie is welkom op koets@iex.nl


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 26 apr Pas op met de startersvrijstelling 1
  2. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  3. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8

Gerelateerd

Reacties

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 februari 2009 11:49
    Was er 10 jaar geleden banksparen geweest dan was mijn gespaarde pot ongeveer 3X meer waard geweest.
    Hypotheekverstrekkers zijn niet zo happig op dit product omdat ze er te weinig op verdienen. Hierdoor krijg je de laatste tijd veel van dit soort onzin verhalen.
    Je neemt er 1 nadeel uit terwijl er heel veel voordelen zijn.
  2. [verwijderd] 27 februari 2009 11:54
    Het verhaal is goed, maar dit zijn nou typisch van die producten die je pas zou moeten aanschaffen wanneer de rente hoog staat en je dus goede afspraken kunt maken over het moment waarop de rente wordt herzien.
    Het spaardeel van een spaarhypotheek is hoog bij een lage rente en fiscaal niet aftrekbaar. Beter is het om af te sluiten bij een hoge rente, met een voor de fiscus hoog aftrekbare debetrente en een lage spaarpremie. Daarbij doet de rentehefboom het werk.
    Bij banksparen kiezen de banken een rente die lager ligt dan de rentevergoeding op vergelijkbare niet fiscaal vriendelijke producten en die gecorrigeerd voor 1,2% daarboven ligt. Maar op dit moment is dat nog steeds geen vetpot.
    Degenen die nu voor een keuze staan adviseer ik een korte renteherzieningstermijn. De rente kan immers niet hoog genoeg zijn.
  3. Jos Koets 27 februari 2009 12:16
    Beste Bakboord1,

    Bij uitkering na 30 jaar is de SEW gelijk aan de spaarhypotheek (er is dan geen verschil). De uitkering vindt bij beiden plaats in box 1 en wordt verrekend met de vrijstellingen die dan van toepassing zijn. Dus bij twee personen wordt de uitkering netjes gedeeld door twee en dan verrekend.

    Gr. Jos
  4. [verwijderd] 27 februari 2009 12:32
    Beste Jos,

    Bedankt voor de snelle reactie.
    De uitkering zal uiteraard gelijk zijn maar hoe verhoudt de inleg (inc. alle kosten) zich tot elkaar.

    Het grote voordeel zit toch juist hier. In mijn omgeving hoor ik wel eens dat na tien jaar inleggen de stand van de spaarhypotheek gelijk is aan de inleg. Dit zal bij banksparen niet het geval zijn lijkt me gezien de lage kostenstructuur.

    De truc van banksparen zou moeten zijn om met een lagere inleg te komen tot hetzelfde resultaat.

    Groet, bakboord1
  5. Jos Koets 27 februari 2009 12:41
    Beste Bakboord1,

    Ook op de site kan je dit ook terugvinden met diverse rekenvoorbeelden. Er zijn twee mogelijkheden bij een spaarhypotheek als deze tussentijds wordt beeindigd. De interne opgebouwde waarde wordt uitgekeerd (is de spaarpremie plus de betaalde hypotheekrente) of een afkoopwaarde (deze is lager dan de interne waarde). Bij de SEW wordt de opgebouwde waarde uitgekeerd (deze is gelijk aan de opgebouwde waarde van de spaarhypotheek).

    Gr. Jos
  6. Jos Koets 27 februari 2009 12:43
    Het is zelfs zo dat bepaalde spaarhypotheken goedkoper zijn dan de SEW. Er zijn nu spaarhypotheken waarbij je een hoger percentage vergoed krijgt dan de betaalde hypotheekrente. Denk hierbij aan de Quartet hypotheek die ik al eerder heb beoordeeld in de Toets van Koets.

    Gr. Jos
  7. rubbergrover 27 februari 2009 15:08
    Je bent aan een paar tamelijk essentiele aspecten voorbij gegaan.

    - Je kunt bij banksparen makkelijker kiezen hoeveel dekking je wilt met de orv

    - Door de vrijheid in keuze voor orv aanbieder is het vaak mogelijk om een goedkopere orv te kiezen dan bij de gekoppelde spaarpolissen. Je kunt dus kiezen voor een hypotheek met voor jou goede hypotheekvoorwaarden in combinatie met een voordelige orv-verzekeraar.

    - Veel mensen kiezen juist voor een gelijkblijvende orv-dekking. Dit is, door de vrije keuze voor orv aanbieder, vaak niet (veel) duurder dan een dalende dekking. Daardoor zou je bij het in jou voorbeeld genoemde overlijden vlak voor het einde van de hypotheek, niet alleen de gespaarde 2 ton krijgen, maar ook de volledige 2 ton van de orv dekking.

    - Bij verandering van de hypotheek kun je de orv gewoon door laten lopen. Bij een spaarhypotheek krijg je dan te maken met (gedeeltelijk) herrekende, hogere, tarieven voor de orv.

    Verder ben ik het met je eens dat je niet alleen moet wijzen op de overeenkomsten, maar ook op de verschillen. Maar in die verschillen zit nu juist ook de meerwaarde van banksparen. Er is een redelijk grote groep mensen waarbij een bankspaarhypotheek beter past dan een spaarhypotheek, soms juist ook vanwege de verschillen.
  8. Jos Koets 27 februari 2009 15:14
    Beste Rubbergrover,

    Ik beweer ook niet dat banksparen slecht is. Natuurlijk heeft deze vorm veel voordelen. Helaas was het niet mogelijk om even in 1 column het hele banksparen te beschrijven. Ik attendeer mensen liever op de nadelen dan op de voordelen. Veel adviseurs en instanties doen juist het omgekeerde.

    Gr. Jos
  9. [verwijderd] 27 februari 2009 16:09
    Even voor Bakboord: dat verhaal van na tien jaar de spaarhypotheek gelijk aan de inleg klopt wel zo'n beetje, maar vergeet daarbij niet dat in de spaarhypotheek de overlijdensdekking meestal is ingebakken, bij de SEW moet je die apart sluiten, wel appels met appels vergelijken!

    Ik doe wel vaak banksparen, ten eerste is het vaak een paar tientjes of meer per maand goedkoper X 12 X 360 is toch een flink bedrag, het overlijdensrisiconadeel vind ik beperkt, ook al omdat de overgrote meerderheid niet overlijd binnen de looptijd van de hypotheek, laat staan erg jong, en er vaak niet zo'n enorme invloed van uitgaat. Maar veel hangt af van het aangeboden tarief. Als er geen voordeliger SEW is is een spaarhypotheek ook niet bezwaarlijk.
  10. [verwijderd] 28 februari 2009 11:31
    Eén m.i. aspect heb ik gemist tot dusver. En dat is dat bij het banksparen volgens mij de deposositogarantstelling van toepassing is (thans max. € 100.000 voor singles, € 200.000 voor sparen). Bij de traditionele spaarhypotheek zou ik mij een stuk minder prettig voelen, omdat ook verzekeraars in de problemen kunnen komen. Dat laatste is intussen al een paar keer gebleken, zij het dat toen door minister Bos een hulpende hand bood. Klopt het voorgaande ? Is er nog een ander vangnet?

  11. [verwijderd] 28 februari 2009 11:34
    Eén m.i. relevant aspect heb ik gemist tot dusver. En dat is dat bij het banksparen volgens mij de deposositogarantstelling van toepassing is (thans max. € 100.000 voor singles, € 200.000 voor sparen). Bij de traditionele spaarhypotheek zou ik mij een stuk minder prettig voelen, omdat ook verzekeraars in de problemen kunnen komen. Dat laatste is intussen al een paar keer gebleken, zij het dat toen minister Bos de hulpende hand bood. Klopt het voorgaande ? Is er nog een ander vangnet?

  12. lange_ton 28 februari 2009 11:49
    Jos
    Ik heb een spaarhypotheek afgesloten toen iedereen riep je moet er een afsluiten met een beleggingsverzekering omdat het goedkoper was. Dus nu een kritische noot over het banksparen lijkt mij zeer op de plaats.
    Ik heb ook een rondje op internet gemaakt en zie dat zelfs Nationale Nederlanden met een bankspaarprodut op de markt is waar je kan kiezen met of zonder overlijdens dekking. Voor de overlijdens dekking mag je naar een ander verzekeraar maw woorden er is genoeg aanbod.
    Het is wel zo dat de consumentenbond en vereninging eigen huis het banksparen promoten en ze geven ook de nadelen aan. Helaas geven ze een voordeel aan wat volgens mij een nadeel is nl
    je kan de overlijdensverzekering opzeggen na bv x jaar en het oversluiten bij een andere verzekeraar. Dit kan inderdaad als je vrij jong bent en gezond tot bv 35 jaar, maar zorg er wel voor dat je de overlijdensverzekering volledig geaccepteerd is voordat je de oude verzekering opzegt. Hoe ouder je wordt hoe moeilijker het is om een overlijdensverzekering af te sluiten en hoe hoger de premie. Lijkt mij niet verstandig.

    Ik zie wel voordelen bij het banksparen voor een starter maar het is nou niet het product waar ik op zitten te wachten.

    Toch een vraagje:
    Mag je bij banksparen tussentijds een bedrag opnemen om vervroegd af te lossen.

    @Lichellokid indien je naar de sterftetabel kijkt zie juist een piek tussen de dertig en de veertig jaar. Dit vind ik vrij jong dus dit risico zou ik afdekken.
  13. [verwijderd] 28 februari 2009 17:23
    In de praktijk sluit in uitsluitend banksparen af voor klanten. Mijn werkgever heeft (terecht of onterecht, daar kun je over discussieren) besloten de "ouderwetse" KEW niet meer te verkopen. Zelf ben ik zeer gecharmeerd van het banksparen. Als je als klant 100,- stort, dan is dat ook daadwerkelijk 100,-. Klanten zijn tegenwoordig erg kritisch (terecht overigens) op de kosten en dan is een banksparen een product wat daar bij goed aansluit. Overigens kies ik altijd voor een lange(re) ORV en niet een die jaarlijks duurder wordt. De klant weet zo voor een lange looptijd wat zijn maandelijkse kosten zijn. Ik ben er in ieder geval blij mee.
    Ik ben met Jos eens dat de gevolgen van overlijden gedurende de looptijd van de hypotheek waarschijnlijk veel mensen niet volledig duidelijk is.
29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links